Almanya’da İslam Din Dersine Karşı Açılan Dava, Mahkeme Tarafından Reddedildi
Almanya’da Saarland İdari Mahkemesi, okullarda İslam din dersi verilmesine karşı açılan davayı reddetti.
Almanya’da Saarland İdari Mahkemesi, okullarda İslam din dersi verilmesine karşı açılan davayı reddetti. Ülke basınındaki haberlerde, Musevi Alman vatandaşının Saarland eyaletinde verilen İslam din derslerine karşı açtığı davanın, Saarland İdari Mahkeme tarafından, davacının “kişisel olarak etkilenmediği” ve “haklarının da ihlal edilmediği” gerekçesiyle reddedildiği belirtildi. Mahkemenin, İslam din dersinin düzenlenmesi ile davacının kişisel haklarının ne şekilde ihlal edildiğinin açıklığa kavuşmadığı ve bu kişinin din özgürlüğünün de etkilenmediğine işaret ettiği aktarıldı.
Saarland eyaletinde 4 ilkokulda model proje kapsamında verilen İslam din dersinin yasa dışı olduğunu savunarak dersin yasaklanmasını isteyen davacının, İslam din dersinin okutulmasının din ile devlet işlerinin ayrılması ilkesiyle uyuşmadığı ve din dersinin prensip olarak anayasaya aykırı olduğunu savunduğu ifade edildi. Saarland eyaletinde Musevi din dersinin de desteklenmediğini ileri süren davacının, eyaletin model proje kapsamında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile iş birliği yapmasını da eleştirdiği kaydedildi.
Davacının mahkemenin kararına itiraz etme hakkı bulunduğu bilgisi de paylaşıldı. Saarland eyaletinde 5 yıldan beri devam eden ve bir yıl önce 4 yıl daha uzatılan model projede, Saarland eyalet yönetimi, İslam din dersinin okullarda verilmesinde 6 Müslüman dini kurumla iş birliği yapıyor.
Almanya’da 60.000 Öğrenci İslam Din Dersine Katılıyor
Almanya genelinde 2019/2020 okul döneminde yaklaşık 60.000 öğrenci İslam din dersine katılıyor. Berlin’deki Entegrasyon Medya Servisi’nin Mayıs 2020’de yayımladığı bilgiye göre mevcut durumda Almanya’da İslam din dersine katılan öğrenci sayısında artış var. 2015/2016 döneminde bu sayı 18.000 öğrenci daha azdı. Hâlihazırda dokuz eyalette 917 okulda İslam din dersi görülmekteyken, doğu Almanya eyaletlerinde bu tarz imkânlar mevcut değil. Hamburg ve Bremen’de ise her dinden öğrenciye yönelik bir din dersi sunuluyor. Medya servisinin dokuz eyaletten topladığı veriler, Kuzey Ren-Vestfalya ve Schleswig-Holstein için 2018/2019 dönemi için geçerli.
Hessen Eyaleti DİTİB İle İşbirliğini Sonlandırdı
2013 yılından bu yana Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya’nın Hessen Eyaletinde İslam din dersi konusunda kooperasyon partneriydi. 2020/2021 okul dönemiyle birlikte DİTİB İslam din dersi uygulamasında içeriği belirleme konusunda kooperasyon partnerliğinden elenmişti. Türkiye hükümetine yakınlığı ile eyalet hükümetinin eleştirilerinin merkezine oturan DİTİB’le bu kooperasyonun sona erdirilmesi uzun süredir tartışılıyordu.
Bu okul döneminde İslam din dersi sadece 6. sınıfa kadar sunulabilecek. 7. sınıftan itibaren ise öğrenciler “Yeni İslam Din Dersi” adı altında bir pilot projeyle ders görüyorlardı. 2020/2021 okul dönemiyle beraber İslam din dersi içeriğinin genişletilmesi planlanıyor. (AA, P)