'Almanya'

Almanya’da Kimler Hangi Dine Mensup?

Almanya’da bir araştırma merkezi 2019 yılı için verilerle birlikte bir dinî mensubiyet raporu hazırladı. Rapora göre Almanya’da Protestan ve Katolik Kilisesi’nden çıkışlar artarken, “inançlı Müslüman” sayısı ise yükseliyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da Dünya Görüşleri Araştırma Grubu” (Alm. “Forschungsgruppe Weltanschaungen in Deutschland” – fowid) isimli araştırma ekibi ülkede 2019 yılı için dinî mensubiyet verilerini yayımladı. Rapora göre, belirli bir mezhebe bağlı olmayanlar Almanya’da nüfusun yüzde 38,8’ini oluşturuyor. Bu oranda bir önceki yıla kıyasla artış var. Almanya’da Protestan ve Katolik mezheplerine bağlı 43,3 milyon kişi nüfusun yüzde 52’lik kısmını oluştururken, herhangi bir mezhebe bağlı olan Müslümanların sayısı ise 4,3 milyon ile nüfusun yüzde 5,2’ine tekabül ediyor. 

2019 yılında Almanya’da Katolik ve Protestan mezheplerinden toplam 540.000 Hristiyan, bağlı oldukları kiliselerden ayrıldı. Bu iki kiliseden birine üye olan veya çıkış sonrası geri dönenlerin sayısı ise 33.669 olarak belirlendi. Almanya’da herhangi bir mezhebe bağlı olmadığını belirtenlerin sayısı ise bir önceki yıla göre 900.000 kişi artarak halkın yüzde 38,8’ine denk geliyor. Fowid araştırma grubu, bu kategoriye sadece mezhepsel bağlılıklarını koparan Hristiyanları değil, aynı zamanda “kültür Müslümanları” şeklinde isimlendirdiği, kendilerini inançlı olarak görmeyen, namaz kılmayan ve dinî etkinliklere katılmayan kişileri de ekliyor.

Herhangi Bir Mezhebe Bağlı Müslümanlarda Artış Var

Rapor, bir mezhebe bağlı olan Müslümanların, yani “inançlı” olarak belirtilen grubun halkın yüzde 5,2’sine tekabül ettiğini ve bir önceki yıla göre bu gruba 70.000 kişinin eklendiğini ortaya koyuyor. Ayrıca, Almanya’da düzenli olarak ibadet etme oranının yüzde 7,9 olduğu ve herhangi bir mezhebe bağlı olan Müslümanların yüzde 2,6’lık bir oranla bu kategoride birinci sırada yer aldığı ifade ediliyor. Bu grubun hemen arkasında ise yüzde 2,5 ile Katolikler, yüzde 2 ile diğer Hristiyan ve Hristiyan olmayan dinî cemaatlerin üyeleri ve yüzde 0,8 ile Protestanlar yer alıyor. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler