'Arakanlı Müslümanlar'

Burma İnsan Hakları Ağı İcra Direktörü Kyaw Win: “Zulmü Görmezden Gelmek Zorlaştı”

Burma İnsan Hakları Ağı İcra Direktörü Kyaw Win, Myanmarlı askerlerin itiraflarını değerlendirdi: "Bu gelişmeyle uluslararası toplumun kafasını kuma gömmesi ve Arakanlı Müslümanların yaşadığı zulmü görmezden gelmesi artık daha da zorlaştı."

@AA Değişiklikler: Perspektif

Burma İnsan Hakları Ağı İcra Direktörü Kyaw Win, Myanmar ordusunda görevli iki askerin, Arakanlı Müslümanları öldürdüklerini, toplu mezarlara gömdüklerini ve kadınlara tecavüz ettiklerini itiraf etmesiyle uluslararası toplumun “kafasını kuma gömmesinin” daha da zorlaşacağı değerlendirmesinde bulundu.

Kyaw Win, askerlerin Uluslararası Ceza Mahkemesindeki (UCM) itiraflarının kendilerini çok heyecanlandırdığını, Myanmar hükümetinin oluşturmak istediği algıyı da değiştireceğini söyledi.  İtirafların Arakanlı Müslümanların adalet arayışında çok önemli bir fırsatı da beraberinde getirdiğine dikkati çeken Kyaw Win, “Burma, yıllardır Rohingyaları yalancı ve kışkırtıcı olarak resmetmeye çalıştı. Ordu içinden birinin gerçekleri anlatmasının bu nefreti silmeye önemli ölçüde yardımcı olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Kway Win, “Bu gelişmeyle uluslararası toplumun kafalarını kuma gömmesinin ve Arakanlı Müslümanların yaşadığı zulmü görmezden gelmesinin artık daha da zorlaştı” değerlendirmesinde bulundu.

Myanmarlı Askerlerden “Soykırım” İtirafı

Myanmar’dan geçen ay kaçan iki asker, Myanmar’ın işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili soruşturmanın yürütüldüğü Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) bulunduğu Hollanda’nın Lahey kentine dün götürülmüştü. Burada görüntülü ifadeleri alınan askerler, Arakan eyaletinin Buthidaung ve Maungdaw ilçelerinde Arakanlı Müslümanların öldürülmesi ve toplu mezarlara gömülmesinde görev aldıklarını itiraf etmişlerdi.

İfade veren askerlerden 33 yaşındaki Myo Win Tun, Ağustos 2017’de üslerinden “Gördüğünüz ve duyduğunuz herkesi vurun.” emri aldığını açıklamıştı. Myo Win Tun, mahkemede, Müslüman 30 masum çocuk, kadın ve erkeğin öldürülmesinde ve bir mezara gömülmesinde görev aldığını anlatmıştı.

İtirafçı askerlerden eski bir Budist rahip olan 30 yaşındaki Er Zaw Naing Tun da üslerinden “Gördüğünüz çocuk veya yetişkin hepsini öldürün.” talimatı aldığını dile getirmişti.

“İçerisinde Rohingyaların yaşadığı yaklaşık 20 köyü haritadan sildik.” ifadesini kullanan Zaw Naing Tun, kendisinin de cesetleri toplu mezara gömdüğünü aktarmıştı. Zaw Naing Tun, görevli olduğu taburdaki askerlerle 80 Arakanlı Müslüman’ı öldürdüklerini kabul etmişti.

Myanmarlı Holdingden Soykırıma Finansal Destek

Uluslararası Af Örgütü, MEHL’in, bazıları ABD, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yaptırım uygulanan birçok yönetim kurulu üyesi ve asker hissedara yaptığı kar payı ödemeleri ve iştirak yapısını ortaya koyan belgelere dayanan bir rapor yayınladı.  MEHL’in Myanmar Yatırım Direktörlüğü ve Şirket Yönetimi’ne Ocak 2020’de kayda geçirttiği bir belgede, holdingin, 381 bin 636 şahsi hissedarı bulunduğu, bunlar arasında hem aktif görevde hem emekli askeri personelin yer aldığı görüldü.

Holding hisselerinin yaklaşık üçte birine sahip “kurumsal” 1803 hissedar arasında da “bölge komutanları, bölükler, müfrezeler, askerler ve gazi dernekleri” bulunduğu dikkati çekti. Belgelerde yüksek rütbeli askerlerin, MEHL’de kilit yönetici kadrolarında yer aldığı görülürken, bazılarının “Arakan eyaletindeki etnik temizlik, Kaçin ve Şan eyaletlerindeki insan hakları ihlalleriyle bağlantıları” nedeniyle ABD Hazine Bakanlığı ve diğer hükümetlerin yaptırım listesine girdiğine işaret edildi.

Yakut, yeşim taşı ve bakır madenleri, kauçuk, ananas, palmiye yağı, şeker kamışı yetiştiriciliği gibi birçok iş kolunda faaliyet gösteren MEHL’in Posco International, Pan-Pacific, Inno Group, RMH Singapore Pte, Wanbao Mining ve Kirin dahil yabancı iş ortakları bulunuyor. Örgüt, MEHL ile ortaklık kuran şirketlere ve hükümetlere de Arakanlı Müslümanlara zulmedilmesi dahil insan hakları ihlallerine giren faaliyetlere finansman sağlıyor olabileceklerinden bu holding ile ilişkilerini kesmesi çağrısında bulundu. (AA)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler