'İş Piyasasında Ayrımcılık'

Almanya’da İş Başvurusuna Ayrımcı Cevap: “Müslüman İşçi İstemiyoruz”

Almanya’nın Brandenburg Eyaleti'nde bir inşaat firması, iş başvurusunda bulunan kişiye ırkçı cevap verdi: “Firmamızda Müslüman istemiyoruz. İslam, Almanya’nın anayasasıyla uyumlu değil ve istenmeyen bir toplum türü.”

13 Ekim 2020 admin

Almanya’da sosyal medyada yayınlanan bir e-posta, iş piyasasında ırkçılık tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Gerçek muhatabı bilinmeyen mektubun Asphalt Straßenbau Gesellschaft mbH (ASG) isimli firma müdürü tarafından gönderildiği anlaşılıyor. Mektupta, meslek eğitimi için yapılan başvurunun reddedildiği belirtilirken, bunun iki nedeni olarak da başvuranların sayısının ihtiyaçtan çok olduğu ve başvuru sahibinin Müslüman oluşu gösteriliyor. Firma müdürünün, “Firmamızda dinî pratiklerini yerine getiren bir Müslüman istemiyoruz. İslam bana göre Alman Anayasası ile uyumlu değil. Tecrübelerime göre benim ve çevrem için (İslam) istenmeyen bir toplum türü ve İslam’ın kadınlara ve diğer düşünen insanlara yönelik ayrımcı görüşlerini reddediyorum.” şeklindeki ifadelerinin yer aldığı mektupta, “Umarım vatanınıza giden yolu bulur ve orada kendi ilkelerinize göre yaşarsınız.” cümleleri sıralanıyor. 

“Müslüman İşçi Sosis Yemiyor”

RBB24’e konuşan ASG firması müdürü Frank Pilzecker, mektubu doğrulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Dinini yaşayan bir Müslüman’ı istihdam edemem, çünkü bu huzursuzluk doğurur.” Yol inşaatının beden gücü gerektirdiğini söyleyen firma müdürü, bu işin ramazan orucu ile uyumlu olmadığını, işçilerin (oruçluyken) bayıldıklarını iddia etti. Ayrıca müdür, Müslüman işçinin firma atmosferini de “bozduğunu” iddia etti: “Almanlar sosis yerken Müslüman birisi başka bir odada oturuyor. O yüzden böyle birini istihdam etmemeye karar verdik.”

Brandenburg Polisi, sosyal medyada paylaşılan ret mektubu hakkında “Söz konusu kişi, Medeni Kanun kapsamında şikâyet hakkını kullanabilir.” açıklamalarında bulundu.

Almanya’da artan ayrımcılık sebebiyle 2006 yılında Almanya’da Genel Eşit Muamele Yasası (AGG) yürürlüğe girdi. Ayrımcılıkla mücadele etme amaçlı çıkarılan AGG’ye göre ırk, etnik köken, cinsiyet, din, dünya görüşü, engellilik durumu, yaş ve cinsel kimlik nedeniyle yapılan ayrımcılıklar yasaklandı. Bu yasaya göre iş yerinde, ev ararken, eğitim alanında, sosyal korunma ve sosyal emniyet alanında, sağlık sisteminde veya alışveriş esnasında ayrımcılık yapmak yasak. AGG iş hayatında ayrımcılığa karşı her türlü korumayı sağlasa da, diğer yaşam alanlarında ayrımcılıkların hepsini kapsamıyor. AGG’nin kapsamadığı bir alanda ayrımcılığa maruz kalan kişiler, federal ayrımcılıkla mücadele birimi olan ADS’ye ya da diğer hükümet dışı organizasyonlara başvurabilirler. (P)  

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler