'Irkçılıkla Mücadele'

İngiltere’nin İlk Başörtülü Belediye Başkanı Irkçılık Yüzünden Partisinden Ayrıldı

İngiltere'nin ilk başörtülü Belediye Başkanı Rakhia İsmail, "beyaz erkeklerin isteklerine izin veren bir sistem olduğu ve siyah bir kadın olarak devamlı ırkçılığa maruz kaldığı" gerekçesiyle üyesi olduğu İşçi Partisinden istifa etme kararı aldı.

12 Ekim 2020 admin
Fotoğraf: Twitter.com/Rakhiaismail | Değişiklikler: Perspektif

İngiltere’de siyasi arenada ırkçılık tartışmasında yeni bir gelişme yaşandı. Londra’nın Islington bölgesinde 2019-2020’de belediye başkanlığı görevini yürüten Somali asıllı Rakhia İsmail, yaptığı açıklamada, İşçi Partisinde azınlıklara yönelik ayrımcılık yapıldığını ifade etti. İsmail, belediye başkanı olduğu dönemde Müslümanlara yönelik bir bayram organizasyonu düzenleme girişiminde bulunduğunu ancak bunun İslam karşıtı üyelerce engellendiğini ileri sürdü. Partisinin grup toplantılarında bazı partililerin susmasının istendiğini anlatan İsmail, “Ülkede azınlık mensubu biri olarak sesimin olmadığını anladım. 6 yıl boyunca partimce değerlerime saygı gösterilmediğini gördüm.” değerlendirmesinde bulundu.

İsmail, beyaz erkeklerin isteklerine izin veren bir sistem olduğu ve siyah bir kadın olarak partisinde devamlı ırkçılığa maruz kaldığını, bu nedenle partisinden istifa ettiğini söyledi. Rakhia İsmail, Londra’da Müslümanların yoğun yaşadığı Islington bölgesinde Mayıs 2019’da belediye başkanı seçilmiş, İsmail’in görev süresi Mayıs 2020’de sona ermişti.

İngiliz Siyasetinde İslamofobi ve Irkçılık Dalgası

İngiltere Müslüman Konseyi en son hazırladığı İslamofobi dosyası ile Birleşik Krallık siyasetindeki İslamofobik düşünceleri ortaya koymuştu. Ülkede iki siyasi parti olan Muhafazakâr Parti ve İşçi Partisine İslamofobi iddiaları yöneltilmişti. Bu raporda Muhafazakar Partililere yönelik 300’den fazla  İslamofobi suçlamasını içeren bir inceleme yayınlanmıştı. Öte yandan muhalefetteki İşçi Partisi de mercek altına alınmıştı. İşçi Partisinde ırkçılık karşıtlığı ile bilinen ve aynı zamanda Irk Eşitliği Komisyonu ile Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu’nun eski başkanı olan Trevor Phillips İslamofobik söylemler nedeniyle görevden alınmış, bu durum İşçi Partisindeki İslamofobi tartışmalarını yeniden alevlendirmişti. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler