'Alman Polisi'

Alman Polis Teşkilatındaki Irkçılık Araştırmasında “Uzlaşı”

Almanya’da birbiri ardına patlak veren ırkçı skandallar ile gündemde olan polis teşkilatındaki ırkçılığa yönelik yapılması planlanan ve Federal İçişleri Bakanlığı tarafından “gerekli olmadığı” için kabul edilmeyen araştırma hakkında uzlaşıya varıldı.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Alman Federal Hükümette uzun süredir tartışılan polis teşkilatındaki ırkçılık araştırması hakkında uzlaşıya varıldı. Spiegel gazetesinin haberine göre, şimdiye kadar böyle bir ataştırmayı reddeden Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer‘in (CSU), Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) araştırmanın yapılmasına yönelik yaptığı çağrıya olumlu yaklaştığı iddia edildi.

Mutabakat Araştırmanın Amacından Tamamen Farklı

Pazartesi günü Başbakan Angela Merkel ve Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz (SPD) arasında gerçekleşen toplantıda, yapılacak olan araştırmanın polis teşkilatındaki ırkçılığa odaklanmayacağı söylendi. Aksine araştırmanın daha “geniş” tutulacağı ve polis memurlarının günlük deneyimleri üzerine olacağı bildirildi.

Polis memurlarına yönelik gerçekleşen nefret ve şiddetin yanı sıra, memurların görevleri sırasında ırkçılığı ve antisemitizme tolerans gösterdiği iddiasının doğruluğu incelenecek. Araştırma polis teşkilatı ile toplum arasındaki ilişkiyi ve değişen sosyal koşulları da ele alacak. Araştırmanın tam olarak nasıl hayata geçirileceği ise henüz bilinmiyor.

Federal Hükümetin bu uzlaşışı, daha öncesinde güvenlik mensuplarının gündelik yaşamına ilişkin bir araştırma yapma çağrısında bulunan Federal Polis Sendikasının (GdP) önerilerine dayanıyor. Sendikanın teklif ettiği araştırma kapsamında polis mensuplarının toplum içinde belirli gruplara ve azınlıklara karşı ön yargılı olmalarının sebebinin de incelenmesi istenmişti.

Farklı tartışmalı konuların da görüşüldüğü toplantıda, Merkel, Scholz ve Seehofer, federal gizli servislerin gözetim yetkisinin genişletilmesi gerektiği konusunda anlaştı. Gelecekte, Whatsapp gibi uygulamalarda gerçekleşen mesajlaşmalar ve aramaların Truva atları yardımıyla kayıt altına alınması söz konusu olacak.

Federal Hükümette Irkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi

Bu yapılan uzlaşmalara karşılık SPD’nin talepleri doğrultusunda federal hükümette ırkçılıktan sorumlu bir komisyon üyesinin atanması onaylandı. Irkçılıkla mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının da gelecekte daha güçlü bir şekilde finanse edileceği söylendi.

Polisin deneyimleri hakkında yapılacak olan araştırmaya ek olarak, sivil toplumda, iş dünyasında, kamu kurumlarında gerçekleşen günlük ırkçılık (Alm. Alltagsrassismus) üzerine daha geniş bir araştırma yapılacağı bildirildi. Almanya için ilgili verileri toplamak amacıyla düzenli bir izlemenin (İngl. Monotoring) gerekliliği vurgulandı. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler