'BELÇİKA'

Avrupa Adalet Divanından Belçika’daki Helal Kesim Yasağına Onay

Avrupa Adalet Divanı kararında, üye ülkelerin kesim öncesinde hayvanlara şok verilmesini isteyebileceği ifade edildi. Müslüman ve Musevi toplumlar kararın saygısızlık olduğunu savunuyor.

Fotoğraf: Shutterstock / Heath Johnson

Avrupa Birliği’nin (AB) en üst mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, Belçika’da Müslüman ve Yahudilerin karşı çıktığı dinî usullerle hayvan kesimi yasağının uygun olduğuna karar verdi. Belçika’da Flaman bölgesinde 2017’de getirilen “kesim öncesi hayvanlara şok verilmesi” uygulamasına karşı çıkan bazı Müslüman ve Yahudi sivil toplum kuruluşları Anayasa Mahkemesine başvurdu. Belçika Anayasa Mahkemesinden Adalet Divanına giden konu hakkında bugün açıklanan kararda, dinî amaçlı olanlar dahil kesimlerde hayvanların iyiliğinin sağlanması için AB üyesi ülkelerin “kişilerin temel haklarını ihlal etmeden” kesilecek hayvana şok verilmesini isteyebileceği belirtildi.

Belçika nüfusunun yaklaşık yüzde 6’sını oluşturan Müslüman ve Musevi toplumlar, hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesini yasaklayan kararın, iki toplumun dinî özgürlüklerini kısıtladığını ve toplumlara saygısızlık olduğunu savunuyor. Müslümanların “helal”, Musevilerin ise “koşer” olarak adlandırdığı kesime göre hayvanların kesilmeden önce sağlığı ve bilincinin yerinde olması gerekiyor. Kesimden önce hayvanların şoklanması ise buna mani teşkil ederek Müslüman ve Musevi toplumların tükettiği helal ve koşer ürünlerin elde edilmesini engelliyor.

“Avrupa Müslümanları İçin Büyük Bir Hayal Kırıklığı”

Belçika’daki Müslüman toplumunu temsil eden ve hükümetle toplum adına ilişkileri yürüten Belçika İslam temsil kurulu Executif‘in Başkanı Mehmet Üstün, bu kararın Belçika İslam Koordinasyon Kurulu ve Avrupa Müslümanları için büyük bir hayal kırıklığına yol açtığını söyledi. Yayımladıkları basın açıklamasında Avrupa Adalet Divanının kararı tüm beklentilerin ve Başsavcısının görüşlerinin aksine olduğu belirtildi. Üstün ifadelerine şöyle devam etti: “Sonuç olarak, Avrupa Adalet Divanı, Avrupa genelinde savunmasız azınlıklara karşı sembol bir mücadele yürüten siyasi akımların üzücü mantığını benimsiyor gibi görünüyor. Müslümanlar şimdi Belçika Anayasası’nın sağladığı güçlü insan hakları korumasına umutlarını bağlayarak Belçika Anayasa Mahkemesinin akl-ı selimin genel algıların önüne geçmesini sağlayacağı inancını taşımaktadır.”

Hoşgörülü bir toplumda hayvan refahı konusunda toplumun tüm kesimleriyle çalışmanın önemini vurgulayan Üstün, son olarak “Empati ve karşılıklı anlayış, ortak değerlerimizin merkezinde yer almalıdır. Müslümanlar, hukukun üstünlüğünün hakim olacağı inancını taşımaya devam edeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Süreç Hakkında

Belçika‘nın Flaman ve Valonya bölgesinde helal kesim yasağının yürürlüğe girmesinin ardından ülkedeki Müslüman ve Musevi toplum sert tepki göstermişti. İslam inancında “helal”, Yahudi inancında “koşer” olarak bilinen hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesine getirilen yasaklar, ülkedeki Müslüman ve Yahudi toplumu rahatsız etmişti.

Belçika nüfusunun yaklaşık yüzde 6’sını oluşturan Müslüman ve Musevi toplumlar, hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesini yasaklayan kararın, iki toplumun dinî özgürlüklerini kısıtladığını ve toplumlara saygısızlık olduğunu savunuyor.

Kararın, Flaman bölgesinde kabul edilmesinin ardından yasağa karşı Belçika İslam Temsil Kurumu (Exécutif) ve Belçika İslam Koordinasyonu gibi çeşitli kuruluşlar Belçika Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı. Belçika Anayasa Mahkemesi, davayı Avrupa Adalet Divanına sevk ederek görüş istemişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler