'İsviçre'

İsviçre Ulusal Meclisinden Okullarda Başörtüsü Yasağına Ret

İsviçre Ulusal Meclisi, İsviçre Halk Partisi (SVP) üyesi Jean-Luc Addor’un devlet okullarında başörtüsünün yasaklanmasına yönelik önergesini 130 oy ile reddetti.

Fotoğraf: Shutterstock.com

İsviçre Ulusal Meclisi, anayasal bir madde ile devlet okullarında başörtüsü yasağı için başlatılan inisiyatifi reddetti. 16 Aralık 2020 tarihinde yapılan oylamada 130 kişi bu inisiyatife karşı çıkarken, 51 kişi destek verdi.

İsviçre’de İsviçre Halk Partisi (SVP) üyesi Jean-Luc Addor  bu anayasa maddesi ile okullara “belirli paralel sosyal tezahürlere” karşı bir araç vermek istediğini belirtti. Okullarda çocukların başörtüsü takmalarının onların topluma entegrasyonlarını engelleyeceğini savunan Addor, Ulusal Mecliste başörtüsü yasağı için ihtiyaç duyduğu desteği bulamadı.

Jean-Luc Addor hazırladığı yasa önergesini “genel olarak başın örtülmesi yasağı” olarak formüle ettiğini belirterek, aynı zamanda kapüşonlu kazakların ve sivri şapkaların da yasak kapsamında olduğunu vurguladı. Ancak Ulusal Konsey Devlet Politikaları Komisyonunun (SPK-N) çoğunluğu, girişimin merkezinde İslami başörtüsünün olduğu kanaatinde birleşiyor. Yeşiller Partisi üyesi Irène Kälin, komisyon adına yaptığı açıklamada bunun din özgürlüğüne orantısız bir şekilde müdahale edilmesi anlamına geldiğini savundu.

Çoğunluk, okulların sorunsuz bir şekilde idaresinin okul yönetimlerinin yetki alanında olduğunu belirterek yasaya karşı çıkarken, önerge meclis gündeminden çıkarıldı. 

“Orduda Başörtüsü Yasaklansın”

İsviçre’de 2018 yılında ilk kez başörtülü bir kadın askerî okulu tamamlayarak göreve başlamıştı. Genç kadının Facebook hesabı üzerinden paylaştığı askerî üniformalı fotoğrafında görünen kepinin altına taktığı başörtüsü ise ülkede tartışma konusu olmuştu. İsviçre Halk Partisi üyesi Jean Luc Addor, o dönem de orduda başörtüsünün yasaklanmasını istemişti.

Yaşanan tartışmalara İsviçre’nin 7 Federal Konseyi Üyesi arasında olan Savunma Sivil Korunma ve Spor Bakanı Guy Parmelin son noktayı koymuş, görünür olmadığı müddetçe başörtüsünün İsviçre Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’ne aykırı olmadığını açıklamıştı. Guy Parmelin, ”Başörtüsü resmî kıyafet altına takıldığı takdirde tamamen yasaldır.” demişti.

Resmî Kurumlarda Başörtü Yasağı

Şubat 2019’da İsviçre’nin Cenevre Kantonunda, Müslümanları ve başörtülü kadınları hedef aldığı belirtilen laiklik yasası, yapılan referandumla kabul edilmişti. Cenevre Kantonu Büyük Meclisi, devlet ve dinler arasındaki ilişkiyi çerçevelendiren laiklik yasasını 2018 yılı nisan ayının son haftasında onaylamıştı. Değişikliğe karşı çıkan muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarının girişimiyle referanduma taşınan yasa, katılım yüzde 43’te kaldığı bir oylamayla yüzde 55 halk desteği ile yasalaşmıştı.

Dinî sembollerin resmi kurum ve kuruluşlarda yasaklanmasını içeren yasa, Cenevre’deki sol partiler ve sivil toplum kuruluşlarınca aslında Müslümanları ve başörtülü kadınları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilmişti. (P/AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler