'Batı Şeria'

İllegal Yerleşim Yerindeki Üniversite AB Araştırma Projesine Dahil Edilmiş

Batı Şeria'daki illegal yerleşim yerindeki Ariel Üniversitesinin, AB tarafından fonlanan araştırma projesine katıldığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Shutterstock | Düzenleme: Perspektif

Filistin’deki akademik kurumların; devletler, araştırma kurumları, akademisyenler, üniversiteler vb. organlara yönelik çağrısına destek veren “Ariel Üniversitesi ile Eskisi Gibi Akademik İşbirliği Yok” (No Academic Business as Usual with Ariel University) adlı platform, 29 Nisan’da yaptığı bir basın açıklamasıyla, Ariel Üniversitesinin Avrupa Birliği tarafından fonlanan bir araştırma projesine dahil edildiğinin gizlenmeye çalışıldığını duyurdu.

Buna göre Avrupa Birliği vergi mükellefleri tarafından finanse edilen bir araştırma projesi, AB politikasına aykırı olarak, İsrail’in Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim yerinde bulunan Ariel Üniversitesinin projeye katıldığını gösteren bir dizi belgeyi yeniden düzenlemiş ya da internet sitelerinden kaldırmış.

Sitenin önceki tarihlerde arşivlenmiş kopyaları, Horizon 2020 tarafından finanse edilen BOUNCE projesi kapsamında Ariel Üniversitesinin bir proje yayma etkinliğine ev sahipliği yaptığına ve proje çıktılarında İsrail’in “paydaş” olduğuna dair yer alan bilgilerin siteden kaldırdığını gösteriyor. Ayrıca söz konusu üniversiteden bir profesörü proje ortak araştırmacısı, “İsrail BOUNCE Ekibi üyesi” ve “Veri Toplamaya Katılan Araştırmacılar” arasında listeleyen ek belgeler de proje sitesinden kaldırılmış durumda.

BOUNCE web sitesinde kalan belgeler, herhangi bir revizyon yapıldığı belirtilmeden yeniden düzenlenmiş. Bir Ariel Üniversitesi profesörünün adı, Şubat 2020 tarihli bir makalenin yazar listesinden çıkarılırken, Ariel Üniversitesinden profesör dahil tüm yazarların adları başka bir makalede “[Kudüs İbrani Üniversitesi] Yaygınlaştırma Ekibi” şeklinde değiştirilmiş.

Bir Ariel Üniversitesi profesörünün ortak yazar olduğu başka bilimsel makaleler, BOUNCE projesinden finanse edildiğini gösteriyor. Ve ilgili bütün belgelerde, Ariel Üniversitesinin İsrail’de bulunduğu yanlış bilgisine yer veriliyor.

Akademisyenlerden Çağrı

BOUNCE internet sayfasındaki geriye dönük müdahaleler, Finli akademisyenlerin konuyla ilgili sorularından sonra gerçekleşti. İlaveten, Avrupa, İsrail ve diğer bölgelerden 500’ü aşkın akademisyen, mart ayında, Avrupa Birliğine açık bir mektupla çağrıda bulunmuştu. Mektupta, vergi mükelleflerinden gelen paralarla fonlanan araştırma programlarının,  illegal yerleşim yerlerinde bulunan akademik kurumların meşrulaştırılmasına alet edilmesinin durdurulması talep edilmişti.

AB’nin kendi yönergeleri ve uluslararası hukuk çerçevesinde, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail hakimiyetini tanımaması gerekiyor. BOUNCE proje koordinatörü, Helsinki Üniversite Hastanesi’nden Paula Poikonen-Saksela, yıllardır çok sayıda belgede Ariel Üniversitesine atıfta bulunulmasının bir “hata” olduğunu belirtti. Poikonen-Saksela, proje katılımcısı Kudüs İbrani Üniversitesi’ni de, BOUNCE projesi içinde Ariel Üniversitesine atıftan bulunmaktan “dikkatlice kaçınmaya” çağırdı.

Ariel Üniversitesi Gündemde

Platform, bunun İsrail’deki proje katılımcılarının Ariel Üniversitesi ve illegal yerleşim birimlerinde bulunan diğer kurumları AB araştırma programlarına dahil ettikleri ilk olay olmadığını hatırlatıyor: Ariel Üniversitesi, İsrail ordusu tarafından Filistin topraklarının işgali ve ilhakını ilerletmek için kuruldu. Kurum, İsrail mahkemeleri, Yüksek Öğrenim Konseyi ve İsrail üniversiteleri tarafından destekleniyor ve bununla bağlantılı olarak İsrail’in yasadışı yerleşim girişimine dahil oluyor.

İsrail’in uluslararası hukuk ihlallerine doğrudan müdahil olması nedeniyle Ariel Üniversitesi ile işbirliğine yönelik muhalefet artıyor. Geçtiğimiz aylarda Valencia Üniversitesi, IRT Saint-Exupéry ve Floransa Üniversitesi de  Ariel Üniversitesi ile işbirliği anlaşmalarını sona erdirmişti.

Carnegie Endowment for International Peace adlı uluslararası düşünce ve danışmanlık kuruluşu, geçtiğimiz günlerde Biden yönetimine, Ariel Üniversitesi gibi illegal yerleşim birimlerindeki kurumlara yönelik ABD’nin bilimsel fonları için Trump tarafından kaldırılan 1970’ler dönemi kısıtlamalarını geri getirme çağrısında bulunan bir makale yayımladı. (P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler