'Kovid-19 Aşısı'

Almanya’da Okul Çağındaki Çocuklar İçin Kovid-19 Aşısı Belirsizliği

Almanya'da okul çağındaki çocukların aşılanması konusunda belirsizlik sürüyor. BionTech-Pfizer'ın 12 ila 15 yaş arasındakiler için yaptığı aşı onayı başvurusu incelenmeye devam ediyor. ABD'li ilaç firması Moderna ise başvuru hazırlığında.

Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Daimi Aşılama Komisyonu (Stiko), okul çağındaki çocukların Kovid-19’a karşı genel bir aşılamayı tavsiye edip etmeyeceği konusunda henüz bir karar vermedi.  Deutschlandfunk‘a konuşan Stiko Başkanı Thomas Mertens, çocukların kendi sağlıklarını korumak için aşıya ne kadar acil ihtiyaç duyduklarının tam olarak açıklığa kavuşturulması gerektiği görüşünde. Mertens, bu konuda çocukların korunmasının ve sağlıklarının öncelikli hedef olması gerektiğini belirtiyor.

Okulların yeni öğretim yılında açılması, hayata katılım veya ebeveynlerin tatil izinleri gibi diğer argümanlar, Mertens’e göre, “tek başına ele alındığında, şu anda tüm çocukları aşılamak için yeterli gerekçe sağlamayan” ikincil konumdalar. Açıklığa kavuşturulması gereken nokta ise aşılamanın gerçekten tek ve doğru çözüm olup olmadığı. Zira yapılacak olan eylem çocuklara “şeker dağıtmak” değil, tıbbi müdahale uygulamak. Mertens’e göre aşı haricindeki diğer önlemler muhtemelen daha iyi bir çözüm olabilir.

Stiko, önümüzdeki 10 ila 14 gün içindeki elde edilecek bilgilere göre bu soruların cevabını netleştirmek istiyor. Stiko Başkanı Mertens, çocukları BioNTech aşısı ile aşılamayla ilgili önceki çalışmalara atıfta bulundu: AB İlaç Ajansı (EMA) tarafından yapılan çalışmayı, yalnızca bin 100 çocuğu içerdiği için “sınırlı” buluyor. Mertens, bu nedenle, “Stiko’nun tüm politikacıların fikirlerine uyamayacağı göz ardı edilemez, çünkü sonuçlar buna izin vermeyebilir.” dedi.

Federal Eğitim Bakanı, Öğrencilerin Bu Yaz Aşılanmasını İstiyor

Öte yandan, son zamanlarda federal hükümetten, çocukların ve ergenlik dönemindeki gençlerin aşılanmasına sıcak bakıldığına dair sesler yükseliyor. CDU Partili Federal Eğitim Bakanı Anja Karliczek, tüm federal eyaletlerde on iki yaşından büyük olanlar için aşılar için bir takvim çağrısı yapıyor. “Okul faaliyetlerinin her yerde, özellikle yaz tatillerinden sonra nispeten normal bir şekilde başlamasını istiyorum. Mümkün olduğu kadar çok öğrencinin aşılanması çok faydalı olur.” açıklamasını yaptı. Bakanın bu eylem tercihine göre, federal ve eyalet hükümetlerinin gelecek haftaki aşı zirvesinde öğrencileri aşılama konusunu ele alması gerekiyor.

Zaman yetersizliğinden dolayı, okullar başlamadan tüm öğrencilerin aşılanması olası gözükmüyor. EMA, mümkünse bu ay daha büyük çocuklar için BionTech-Pfizer Kovid-19 aşısının onaylanmasına karar vermek istiyor. Ancak ülke genelinde yaz tatiline ilk olarak çıkan eyaletler için tatil temmuz ayı sonunda sona eriyor. Büyük çocukların bu zamana kadar aşılanmasına karar verildiği takdirde zamanlama problemi söz konusu olacak. Buna göre ikinci aşının tam olarak etkisinin gerçekleşmesi ve aşılama aralığının altı hafta olduğu göz önüne alınırsa çocukların haziran ayının başında ya da ortasında aşılanması gerekiyor.

Federal Sağlık Bakanının Aşılama Planı

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn (CDU) daha önceki bir açıklamasında okul çağındaki çocuklar için aşılamanın olası başlangıcı olarak daha ileri bir tarih vermişti: “Belirtilen hedef, federal eyaletlerdeki reşit olmayan okul çocuklarına ağustos ayı sonuna kadar bir aşı teklifi sunmasıdır.” Yaz tatilinden sonra normal sınıf düzeninin sağlanmasının yolu, gençleri aşılamaktan geçiyor. Aşı onaylaması sebebiyle yalnızca belirli bir aşı okul çağındaki çocuklar için uygun olduğundan, yeterli BioNTech dozunun ayrılması gerekecek.

Spahn, bu hafta yaptığı bir başka açıklamada, aşılanmanın zorunlu olmadığını ve bunun bireysel bir karar olduğunu söylemişti. Federal Sağlık Bakanı, bugün yaptığı yeni bir açıklamayla, bu aşılama planının Stiko’nun olası tavsiye kararına bağlı olmayacağını belirtti. Almanya’nın NTV kanalına konuk olan Spahn, Stiko okul dönemindeki çocukların aşılanması tavsiyesini vermese bile ebeveynlerin ve çocuklarının hâlâ aşı olma kararını bireysel olarak alabileceklerini duyurdu.

Moderna Başvuru Hazırlığında

EMA şu anda 12 ila 15 yaş arası çocuklar için BioNTech-Pfizer aşısının onayını inceliyor. Mayıs ayı sonunda bir karar alınması bekleniyor. Öte yandan ABD’li ilaç üreticisi Moderna’nın CEO’su önümüzdeki ayın başında 12-17 yaş arası çocuklar ve ergenler için Avrupa’da aşı onayı başvurusunda bulunmak istediklerini açıkladı.  Spiegel‘e konuşan şirket yetkilileri, aşılarının bu yaş grubundaki çocuk ve gençleri, aşının hastalığa karşı koruyuculuğunun yüzde yüz ve PCR sonuçlarında yüzde 93 negatif oranı sağladığını belirtti. Moderna yetkilileri, aşının katılımcılar tarafından iyi tolere edildiğini ve ciddi bir yan etki görülmediğini belirtti. Yapılan açıklamaya göre ilk aşılamadan sonra denekler esas olarak enjeksiyon bölgesinde ağrıdan şikayet ettiler. İkinci dozdan sonra sıklıkla baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı ve titreme meydana geldiği belirtildi. Katılımcılar, aşının güvenliğini ve uzun vadeli korumasının kontrol edilmesi amacıyla 12 ay süresince gözlemlenmeye devam ediliyor.  ABD’deki 12-17 yaş aralığındaki 3 bin 732 katılımcı üzerinde denenen aşının, bağımsız bilim kuruluşları tarafından yapılan incelenmesine devam ediliyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler