'Düzensiz Göçmenler'

Arap Parlamentosundan, Avrupa Parlamentosuna Müdahale Uyarısı

Arap Parlamentosu, Avrupa Parlamentosuna Fas ile İspanya arasındaki "göçmenlerle ilgili" ikili krize müdahale etmemesi çağrısında bulundu.

11 Haziran 2021
Görsel: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Arap Parlamentosu, Avrupa Parlamentosunun, Fas’ın İspanya idaresindeki Ceuta (Sebte) şehrine göç krizinde reşit olmayanları kullanmasını reddeden bir karar yayınlamasının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Avrupa Parlamentosunda bugün konuyla ilgili yapılan oylamada yasa tasarısı 85 ret oyuna karşılık 397 evet oyuyla kabul edilmişti.

Arap Parlamentosunun açıklamasında, Avrupa Parlamentosunaa “gerilimi artıracak herhangi bir tavır almaktan kaçınması, Fas ve İspanya’ya da krizi tamamen ikili bir çerçevede çözme” çağrısında bulunuldu.

Fas ile İspanya arasındaki krizin, Avrupa’yla ilgili bir krize dönüştürülmeden iki ülke arasındaki diplomatik yollar ve doğrudan müzakerelerle çözülebileceği kaydedilen açıklamada, Fas’ın birçok yapıcı girişimle gerilimi ortadan kaldırmaya önem verdiğini kanıtladığı belirtildi.

Fas Kralı 6. Muhammed, 1 Haziran’da, Avrupa devletlerinde bulunan reşit olmayan Faslı düzensiz göçmenler sorununun çözüme kavuşturulması için İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit ve Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita’yı görevlendirmişti.

Aynı gün Fas İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, şu ana kadar başta İspanya ve Fransa olmak üzere Avrupa devletleri ile oluşturulan ortak mekanizmalar sonucu binlerce düzensiz göçmenin ülkeye geri getirildiği kaydedilmişti.

İspanya ile Fas Arasındaki Diplomatik Kriz

Batı Sahra meselesinden dolayı son dönemlerde ciddi gerginliklere sahne olan İspanya-Fas ilişkileri, İspanya’daki sol koalisyon hükûmetinin 22 Nisan’da ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali’yi, yakalandığı Kovid-19’dan dolayı tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik krize dönüşmüştü.

İki ülke arasındaki diplomatik kriz, Gali’nin İspanya’ya gelişi ve ardından Fas’tan İspanya’ya doğru düzensiz göçmen akınıyla daha da derinleşmişti. Faslı göçmenlerin 17 Mayıs’ta saat 02.00’de başlattıkları ve Fas yönetiminin göz yumduğu düzensiz göç akınıyla Ceuta kentinin kuzey (Benzu) ve güney (Tarajal sahili) sınırlarından yüzerek ya da yürüyerek iki günde 8 binden fazla kişi İspanya’ya geçmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler