'Fransa'da İslam'

Fransa’da Bir Cami Derneğinin Dinî Statüsü İptal Edildi

Fransa'da Noisy-le-Grand şehrinde bir camiyi yöneten derneğin, "kamu düzenini bozduğu" gerekçesiyle "dini dernek statüsü" iptal edildi.

Fotoğraf: Noisy-le-Grand Müslümanları Derneği Facebook hesabı.

Seine-Saint-Denis vilayetinde bulunan Noisy-le-Grand şehrindeki caminin bağlı olduğu Noisy-le-Grand Müslümanları Derneği, Ocak 2021’de valilikten gelen bir mektupla, “dinî dernek statüsünü” kaybedebileceği uyarısı aldı. Uyarıdan birkaç ay sonra, Seine-Saint-Denis Valiliği, “kamu düzenini bozduğu” gerekçesiyle, derneğin “dinî dernek statüsünü” iptal etti.

Kararın Gerekçesi Bir Sosyal Medya Paylaşımı

Kamu düzenini bozma gerekçeleri arasında, camide bir imamın “Fransız halkının kafirlerden oluştuğunu” söylediği iddiası ve dernek başkanı Enis Chabchoub aracılığıyla Fransa’da yasaklı insani yardım kuruluşu BarakaCity’ye sosyal medyada destek verildiği iddiası yer aldı. Dernek yönetimi iddiaları reddederek, konuyu Montreuil İdari Mahkemesine taşıdı. Hakimler, imam hakkındaki iddiaları kanıt olmadığı gerekçesiyle düşürürken, derneğin dinî statüsünü geri alma talebini reddetti.

Temyize başvuran Noisy-le-Grand Müslümanları Derneği avukatları Vincent Brengarth ve William Bourdon, derneğin dinî statüsünün iptalini keyfi bir karar olarak nitelendirdi. Dernek Başkanı Enis Chabchoub ise sosyal medyada kapatılmış olan yardım derneği BarakaCity hakkında yaptığı paylaşımın farklı bir yere çekildiğini kaydetti. BarakaCity’e özel polis birimi RAID tarafından yapılan baskını kınadığını belirten Chabchoub, cami imamı hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.

Dinî Dernek Statüsü Nedir?

Fransa’da 1905 laiklik yasasıyla birlikte ibadethanelerin yönetimi için oluşturulan dinî dernek statüsü, bu ibadethanelerin devletten hibe almasını engellerken, aidat ve bağışları gelir olarak kullanmasına olanak sağlıyor. Bu statü beraberinde, bağış yapanlara vergi indirimi, kapsam dâhilindeki derneklere ait yapılara emlak ve konut vergisinden muafiyet gibi birçok avantaj sağlıyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler