'Bavyera'

AfD İslam Din Dersini Engellemek İçin Dava Açıyor

Almanya'nın Bavyera eyaletinde İslam din dersi bir sonraki öğretim yılından itibaren zorunlu seçmeli ders olacak. Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi bunu engellemek amacıyla dava açmaya hazırlanıyor. 

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya’daki Bavyera Eyalet Meclisi’nden Alman medyasına yansıyan haberlere göre, parlamentodaki aşırı sağcı parti olan Almanya İçin Alternatif  (AfD) üyeleri, bir grup vatandaşla birlikte Bavyera’daki okullarda planlanan İslam din dersine karşı Bavyera Anayasa Mahkemesine bir kanun davası şikaeyinde bulundu. Acil başvuru, yeni eğitim yılından itibaren etik derslerinin bir parçası olarak Bavyera’da İslami derslerin mümkün olmasını önlemeyi amaçlıyor.

Kanun davaları, Almanya’daki hukuk sisteminde özellikli bir alan teşkil ediyor. Örneğin, bir kişi kanundan doğrudan etkilenmese bile bir kanuna karşı harekete geçme imkanına sahiptir. Anayasa Mahkemesi, cuma günü davanın alındığını onayladı, ancak henüz başvuru sahipleri veya olası bir kararın zaman çerçevesi hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Davacılara göre, Bavyera eyaletindeki anayasa metni, İslam’ın planlı bir biçimde öğretilmesine herhangi bir olanak sağlamamakta. İslam, örneğin Budizm veya Musevilik gibi diğer dinlere tercih ediliyor, bu da devletin inanç konularında tarafsızlık şartının ve din özgürlüğünün ihlali anlamına gelecektir. Davacılar ayrıca, bazı yerlerde asgari sayıdaki beş öğrencinin artık bir araya gelememesi nedeniyle etik derslerinin baltalanabileceğinden endişe duyduklarını açıkladı.

Mezhep Odaklı Din Eğitimi

Eyalet hükûmeti ve eyalet meclisi, Bavyera’nın müfredatı devlet denetimine tabi olan okullarında çok sayıda Müslüman öğrenciye bir ders teklifinde bulunabilmek için İslam din derslerinin açılmasına karar vermişti.

İslami din eğitiminin tanıtımı, federal eyaletlerde farklı şekilde yapılandırılıyor. Federal eyaletlerin bir kısmı dinî topluluklarla işbirliği yapmanın yollarını bulmuşken, diğerleri ise dinî eğitimleri kendileri sunuyorlar. Örneğin Hıristiyan dinî toplulukların sunduğu gibi temel hukuk kurallarına göre mezhebe dayalı din eğitimi yapılacak ise, Müslüman toplulukların derslerin organizasyonunda yer alması gerekiyor. Bavyera‘daki hukuki zeminde, bu dersler Anayasasının 7. maddesinin 3. fıkrasına göre mezhep odaklı bir din eğitimi olarak tanımlanmıyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler