'Seçim'

Hükûmet Kurulamayan Bulgaristan’da Aynı Günde İki Seçim Yapılacak

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükûmetin kurulamaması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim için 14 Kasım tarihini belirledi. Parlamento ise daha önce cumhurbaşkanı seçimlerinin de aynı tarihte yapılması yönünde karar almıştı.

Fotoğraf: Shutterstock.

Bulgaristan’da erken genel seçim ile cumhurbaşkanı seçimi 14 Kasım’da yapılacak. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ayrıca, ülkede 11 Temmuz’da yapılan bir önceki erken genel seçimlerin öncesinde kurmuş olduğu geçici teknokratlar hükûmetinde 3 bakanı değiştirdi. 14 Kasım’daki erken seçimleri hazırlamakla görevli olacak 18 bakandan oluşan hükûmette Başbakan Stefan Yanev görevine devam edecek.

Ekonomi Bakanı Kiril Petkov’un yerini Daniela Vezieva, Maliye Bakanı Asen Vasilev’in yerini ise Valeri Belçev alacak. Petkov ile Vasilev’in erken seçime katılmak üzere yeni bir siyasi projeye katılmaları bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığında ise Georgi Todorov’un koltuğuna Hristo Aleksiev geçecek.
Cumhurbaşkanı Rumen Radev kabine revizyonuyla ilgili açıklamasında, teknokratlar hükûmetinin çalışmalarında başarılı olduğunu belirterek, bu hükûmetin devletin denetim mekanizmalarını yeniden harekete geçirdiğini aktardı.

Radev, “Teknokratlar hükûmeti, oligarşi özlü iktidar modeli, sosyal sistemlerinde büyük bir çöküş ve büyük altyapı projelerindeki yolsuzluklardan oluşan ağır bir mirasla karşılaşmıştı.” dedi. Başbakan Stefan Yanev de hükûmetinin ana görevinin “dürüst ve şeffaf seçimlerin yapılması olduğunu” söyledi.

Yanev, gelecek ayların kolay olmayacağına, ancak devletin bir an önce olağan, parlamentoda geniş destek sahibi bir hükûmete ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı. Bulgaristan bu yıl böylece 3. kez genel seçime giderken, 11 Temmuz’da yapılan son erken genel seçim sonrası koalisyon hükûmeti için müzakereler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Radev’in de aday olacağı cumhurbaşkanı seçiminde ilk turda kesin sonuç alınmaması durumunda ikinci tur 21 Kasım’da yapılacak.

Parlamentodaki Koltuk Dağılımı

11 Temmuz’da yapılan erken genel seçimler sonrası oluşturulan 46. Ulusal Mecliste, İTN partisi 240 üyeli parlamentoda 65 milletvekiliyle en büyük gruba sahip. GERB ise oyların yüzde 23,51 ile parlamentoda 63 sandalye sahibi olarak ikinci büyük güç konumunda. BSP son seçimde büyük bir oy kaybına uğramış ve parti yüzde 13,39 oy ile 36 üyeli bir gruba sahip olmuştu. Sağcı Demokratik Bulgaristan (DB), 34 kişilik bir gruba sahip.

Üyelerinin çoğunluğunu Türk azınlığın oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, 4 Nisan’da yapılan bir önceki seçimde aldığı oy oranını yükseltmiş olmasına rağmen yeni parlamentoda milletvekili sayısını 30’dan 29’a indirmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler