'Almanya'

“Kültür Kurumlarındaki Çeşitlilik İçin Daha Fazlası Yapılmalı”

Almanya'daki bir çalışmaya göre kültür kurumlarının personel açısından çeşitliliği sağlaması için yapması gereken çok şey var. Özellikle Türkiye kökenliler, kurumlarda yeterince temsil edilmiyor. 

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

“Kültür Kurumlarında Çeşitlilik 2018-2020” başlıklı çalışma federal olarak finanse edilen kültür kurumları ve kurumlarındaki çeşitlilik üzerine gerçekleştirilen ilk araştırmanın sonuçlarını sunuyor. Araştırmaya göre Almanya’daki kültür kurumlarında çeşitlilik açısından yapılacak daha çok şey var.

Araştırmanın Çeşitlilik Konusundaki Tespitleri

Kültür Kurumlarında Çeşitlilik 2018-2020 raporu, kurum programlarına katılanların ve programların çeşitliliği ne kadar gözettiğini inceliyor. Rapor, çeşitliliğin nasıl sağlanabileceğine yönelik tavsiyeler ve kurumlardaki kültür politikasının daha fazla çeşitliliği arttırmak için neler yapabileceğini tartışıyor.

Çalışmanın tespitine göre, Almanya’da kültür kurumlarındaki kadın çalışanların oranı yüzde 64 seviyesinde. Diğer bir deyişle, kültür kurumlarında kadınlar erkeklerden çok daha fazla çalışıyor. Rapor, engellilerin çalışan personelin yüzde 4’ünü oluşturduğunu tespit ediyor. Bu oran, toplam nüfus içinde ağır engele sahip çalışanların oranına denk düşüyor.

“Türkiye Kökenliler Yeterince Temsil Edilmiyor”

Çalışmayı gerçekleştirenler, çalışanlar ve kurum programlarının tasarımı arasında çeşitliliğin daha fazla gözetilmesi çağrısında bulunuyor. Alman Kültür Konseyinin (Alm. Deutscher Kulturrat) 13 Ekim’de Berlin’de tanıttığı çalışmada, kurum bünyesindeki programların katılımcılarla karşılıklı etkileşim içerisinde oluştuğu söyleniyor. Rapor, bu tespitten hareketle, katılımcıların da çeşitlilik kriterlerine göre düzenli olarak analiz edilmesi görüşünü paylaşıyor ve gerçekleştirilecek farklı programlarla katılımcılara yönelik yeni hedef grupları oluşturulması gerektiğini söylüyor.

Raporun altını çizdiği bir problem ise, Türkiye kökenliler‘in Almanya’da göçmen kökenli en büyük grup olmasına rağmen, kurumlarda yeteri kadar temsil edilmemesi. Rapor, Federal Hükûmet Kültür ve Medya Komiseri (BKM) tarafından sürekli olarak desteklenen Kültür kurumlarının bir anketine dayanıyor. Ankete katılan kurum çalışanlarının yaklaşık üçte ikisi (yüzde 67) soruları yanıtladı. Rapor, Kültür Entegrasyonu İnisiyatifi tarafından hazırlandı. Yaklaşık 100 sayfa uzunluğundaki rapor, 21 Ekim’de kitap formatında yayınlanacak. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler