'Almanya'

Terörle Savaşta Avrupa’daki Müslüman Topluluklar Nasıl Etkileniyor?

Almanya’da İslam karşıtı ırkçılık konularında çalışmalar yapan platform CLAIM, “Terörle Savaş’ın 20. Yılı” adlı konferansta birçok uzmanı birçok uzmanı bir araya getirdi.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da İslam karşıtlığı ve İslam karşıtı ırkçılık konularında çalışmalar yapan platform CLAIM, 4 Kasım Perşembe günü “Terörle Savaşın 20. Yılı” adlı bir konferans düzenledi. Konferansta Avrupa’nın farklı ülkelerinden siyasetçiler, akademisyenler ve aktivistler, 20 yıldır devam eden terörle savaşın Avrupa’daki Müslüman topluluklar ve Müslüman sivil alan üzerindeki etkisini sorgulamak için bir araya geldi.

“İslamiyet Haksız Yere Tehdit Olarak Görülüyor”

Shada İslam’ın moderasyonunu gerçekleştirdiği konferans Prof. Dr. Fionnuala D. Ní Aoláin’ın açılış konuşması ile başladı. BM Özel Raportörü Ní Aoláin, terörle mücadelede insan hakları ve temel özgürlüklerin desteklenmesi ve korunması konusunda yaptığı çalışmalara değindi. Daha sonra İsveç’ten Momodou Malcolm Jallow konferansa katılım sağladı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Temsilcisi ve Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komitesi Genel Raportörü olan Jallow, İslamiyet’in haksız yere, Avrupa’nın pek çok ilkesine tehdit olarak görüldüğünü belirtti.

“Çevrimiçi Veri Tabanları Irkçı Fişlemelere Neden Olabilir”

İlk oturumda “İslamofobi ile Mücadele Kolektifi”nin (CCIF) savunuculuk görevlisi Chafika Attalai, Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı’nın (ENAR) savunuculuk görevlisi Julie Pascoet, Dokustelle Avusturya’dan yönetim kurulu üyesi Rümeysa Dür-Kwieder ve Avrupa Dijital Hakları Savunma Grubundan (EDRi) Sarah Chander katıldı. Katılımcılar radikalleşme ve terörle mücadele politikalarının temel haklar ve sivil alan üzerindeki etkisini tartıştı. Bunun yanı sıra yaşadıkları ülkelerdeki ve Avrupa genelindeki problemlere de değindiler. Attalai ve Dür-Kwieder Fransa ve Avusturya’da uygulanan politikalara değinirken Pascoet ve Chander Avrupa genelini ele aldı. Chander, çevrimiçi veri tabanlarının artan kullanımının yanlış tarafsızlığa ve ırkçı fişlemelere neden olmasından korktuğunu ifade etti.

İkinci oturumun konusu ise “Avrupa’da terörle mücadeleyi yeniden düşünmek” oldu. Konuklar Williams Üniversitesinde Uluslararası Çalışmalar Misafir Profesörü Farid Hafez, Durham Üniversitesi Doç. Dr. Tufyal Choudhury ve CAGE isimli sivil toplum kuruluşu Kampanya Koordinatörü Shezana Hafız oldu. Hafız, uygulanan politikaların aşırıcılığa karşı bir önlem oluşturmadığını ifade etti. Bunun yanı sıra, ötekileştirilmiş toplulukların sosyal, ekonomik ve politik olarak güçlendirilmesine odaklanılması gerektiğini vurguladı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler