'Birleşik Krallık'

“Muhafazakar Parti, Johnson’ın Liderliğinde Oy Kaybediyor”

Birleşik Krallık'ta yapılan bir ankete göre, iktidardaki Muhafazakar Parti seçime Başbakan Boris Johnson'la girmesi durumunda ciddi oy kaybedecek.

Birleşik Krallık’taki Araştırma şirketi Opinium’un Guardian gazetesi için yaptığı ankette, insanlara bir sonraki seçimde iktidardaki Muhafazakar Partinin lideri kim olduğunda oy verip vermeyecekleri soruldu.

Soruda olası lider isimleri olarak da mevcut Başbakan Johnson, Dışişleri Bakanı Liz Truss, Maliye Bakanı Rishi Sunak ve İskan Bakanı Michael Gove’un isimleri sıralandı.

Başbakan Johnson Düşüşte

Herhangi bir isim verilmediğinde ankete katılanların yüzde 39’u İşçi Partisine, yüzde 32’si ise Muhafazakarlara oy vereceğini belirtiyor. Parti lideri olarak Johnson’ın adı eklendiğinde ise Muhafazakarlara destek yüzde 30’un altına düşerek İşçi Partisi’yle arasında fark yüzde 7’den yüzde 12’ye çıkıyor.

Tek başına iktidarda olan Muhafazakar Partinin seçime Başbakan Boris Johnson‘la girmesi durumunda ciddi oy kaybedeceğini ve partinin Maliye Bakanı Rishi Sunak liderliği durumunda daha çok oy alacağını işaret ediyor. Sunak’ın olası liderliğinde ise İşçi Partisi birinciliği korusa da aradaki fark yüzde 3’e kadar geriliyor.  Johnson ve Sunak arasındaki yüzde 12 ve yüzde 3’lük farkların parlamentoda yaklaşık 60 sandalyelik fark yaratacağı tahmin ediliyor.

YouGov adlı araştırma şirketinin eski yöneticisi Peter Kellner, partilere oy vermede liderlerin isimlerinin çok az fark yaratmasının beklenebileceğini ancak kaymanın bu kadar çok olmasının Johnson’ın partideki konumunda önemli bir düşüş olduğunu gösterdiğini kaydetti. Fark, Dışişleri Bakanı Truss’ta yüzde 16’ya, Gove’da ise yüzde 18’e çıktı.

Johnson Baskı Altında

Birleşik Krallık hükûmetinin aşı pasaportuna ilişkin teklife Johnson’ın partisinden yaklaşık 100 milletvekilinin “hayır” oyu vermesi partide liderlik mücadelesini gündeme getirmişti.

Johnson ve ekibi geçen sene Noel partileri düzenleyerek Kovid-19 kısıtlamalarını ihlal etmekle de suçlanmıştı. Muhafazakar Parti, Johnson’ın liderliği altında, 190 yıldır kendilerinde olan Kuzey Shropshire’da 16 Aralık’ta yapılan ara seçimi kaybederek son yıllardaki en büyük yenilgilerinden birini almıştı.

Kuralların çiğnendiği Noel partileri, lobi kurallarını ihlal etmekle suçlanan Muhafazakar Parti Milletvekili Owen Paterson’ın ilk başta korunması ve bazı Muhafazakar Parti milletvekillerinin başka işler yaptığına dair haberlerin de etkisiyle İşçi Partisi, anketlerde öne geçmişti. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler