Uygurlardan Almanya’ya Pekin Olimpiyat Oyunları’nı Boykot Çağrısı
Almanya’da Uygurlar, Çin’de düzenlenecek 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunlarının boykot edilmesi için gösteri yaptı.
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Dışişleri Bakanlığı önünde yaptığı konuşmada, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlara yönelik uyguladığı baskı politikalarını anlattı. İsa, Çin’in ağır insan hakları ihlallerine rağmen Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) kış olimpiyatlarının Çin’de yapılmasından vazgeçmediğini ifade ederek, “Hükümetler, sponsorlar, ulusal olimpiyat komiteleri, televizyon kanalları, atletler, IOC ile insan haklarına inanan ve soykırımı kınayan herkesin olimpiyat oyunlarını boykot etmesi lazım.” dedi.
2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na 7 ülkenin en azından diplomatik boykot uygulama kararı aldığını anımsatan İsa, bu boykota Almanya ve Avrupa Birliği’nin (AB) de katılmasını istedi.
Kesici: “Çin’e Daha Sert Yaptırımlar Uygulanmalı
Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici de Alman hükûmetine Çin’deki insan hakları ihlallerine ilişkin açık bir tutum sergilemesi çağrısında bulundu. Kesici, insan hakları ihlallerinden dolayı şubatta olimpiyat oyunlarının Pekin’de düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, azınlıkların durumunun iyileştirilmesi için olimpiyat oyunlarının boykot edilmesini ve Çin’e daha sert yaptırımların uygulanmasını talep etti.
Bu arada, iki gösterici, 2022 Pekin Olimpiyat Oyunları’nın boykot edilmesi için internet üzerinden toplanan 54 bin 745 imzayı simgeleyen pankartı Dışişleri Bakanlığı yetkilisine verdi. Gösteriye, Berlin’de faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Tibetliler de katıldı.
2022 Kış Olimpiyatları’na Diplomatik Boykot
ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamıştı. Son olarak, Japonya resmî olarak “boykot” tavrını açıklamadan organizasyona hükûmet üyesi ve temsilcisi göndermeme kararı aldı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ise şubat ayında yapılması planlanan Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulamayı düşünmediklerini bildirmişti.
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ise Pekin’deki Kış Olimpiyatları’yla ilgili sorulan soruya Pekin’e seyahat etmemeye karar verdiğini söyleyerek şöyle cevap vermişti:“Ben büyük bir spor hayranıyım; ama şu anda kesinlikle Olimpiyat oyunlarına gitmeyeceğim. Oyunlara katılmak, geçmişte de Dışişleri Bakanları arasında yaygın değildi.” Baerbock, AB’nin hâlâ kendi içinde diplomatik boykota ortaklaşa katılıp katılmayacağını tartıştığını belirtmişti. (AA, P)