'Fransa'

Fransa’da Bir Cami Daha “Radikal İslam’ı Savunduğu” İddiasıyla Kapatıldı

Fransa'nın güneybatısındaki Bordeaux kentinin yakınlarındaki Pessac semtindeki cami, "radikal İslam'ı" savunduğu iddiasıyla 6 aylığına kapatıldı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Gironde Valiliğinden yapılan açıklamada, Pessac’taki El Faruk Camisi’nin, “radikal İslam’ı” savunduğu ve “selefi” ideolojisini yaydığı gerekçesiyle 6 aylığına kapatıldığı belirtildi.

Camide, Fransız yasalarına uyulmaması çağrısı yapıldığı, terör saldırılarının meşrulaştırıldığı ve şehadetin teşvik edildiği vaazların verildiği iddia edilen açıklamada, camide İsrail’e karşı nefret içeren mesajların da paylaşıldığı ve terör örgütlerine veya “radikal İslam’ı” savunan kişilere destek verildiği öne sürüldü.

Ülkede 2 Mart’ta yayımlanan bir raporda, Şubat 2018’den Ocak 2022’ye kadar 25 bine yakın cami, okul, dernek ve iş yerinin kontrol edildiği, aynı dönemde 718’inin kapatıldığı belirtilmişti.

“Ayrılıkçılık” Yasasının Gölgesinde Fransa

Fransa’da, Ağustos 2021’de kabul edilen “ayrılıkçılık” yasasının ardından camiler başta olmak üzere ülkedeki İslami kurum ve dernekler İçişleri Bakanlığının sıkı kontrollerine tabi tutuluyor. Paris yönetimi, bu yasa aracılığıyla Müslümanların hayatına müdahale ettiği ve onları ötekileştirdiği gerekçesiyle insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarınca eleştiriliyor.

Bu yasa, tarafsızlık (dinî sembol kullanılmaması) yükümlülüğünün kamu hizmetleriyle iş birliği yapan özel kuruluşları da içine alacak şekilde genişletilmesi, derneklerin ve fonlarının denetiminin güçlendirilmesi, evde eğitimin kısıtlanması ve hatta bekaret sertifikalarına ve çok eşliliğe karşı mücadele gibi kararlar içeriyor. Yasa, ayrıca, derneklerin dinî niteliklerini tanımama veya mevcut olan “dinî dernek” niteliğini geri çekme olanağı sunuyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler