'UNICEF'

Kovid-19’un Eğitime Etkisi: 405 Milyon Çocuk Hâlâ Okulda Değil

UNICEF raporuna göre, dünyada yaklaşık 405 milyon öğrenci hâlâ yeni tip koronavirüs salgını kaynaklı kapanmalardan etkileniyor.

30 Mart 2022
Fotoğraf: @ivanbrunom Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Kovid19 salgınına karşı alınan önlemlerden kapanmaların hâlâ, okul çağındaki 405 milyon civarında okul çağındaki çocuğu etkilediğini bildirdi.

Okulu Bırakma Riski Olan Çocuklar

UNICEF’in yayımladığı “Çocuklar Gerçekten Öğreniyor Mu?” başlıklı raporunda, 3. yılına giren Kovid19 salgınının eğitimdeki etkileri ele alındı.

Raporda, okul çağındaki yaklaşık 405 milyon çocuğun bulunduğu 23 ülkede, Kovid19 nedeniyle okulların hâlâ kısmen veya tamamen kapalı olduğu ifade edildi.

Bu ülkelerdeki birçok çocuğun okulu bırakma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen raporda, 147 milyon çocuğun yüz yüze eğitimin en az yarısına katılamadığı tahmininde bulunuldu. Raporda, özellikle kız çocuklarının, okullar açıldıktan sonra da okula dönemediği vurgulandı.

19 Ülkede Okullar Tamamen Kapalı

Mart 2020’de okulların, 150 ülkede tamamen, 10 ülkede kısmen kapatıldığı anımsatılan raporda, iki yıl sonrasında bu ülkelerden 19‘unda okulların hâlâ kapalı olduğu belirtildi.

Raporda, Sahra Altı Afrika’da okuma, yazma ve matematik gibi becerilerin salgın döneminden önce de düşük seviyelerde olduğu anımsatıldı.

Uganda’da ocak ayında okullar açıldığında her 10 öğrenciden yaklaşık birinin okula dönemediği kaydedilen raporda, bölgedeki okulların halihazırda su baskınlarından zarar gördüğü aktarıldı.

Raporda, öğretmenlerin, aileleri aralarında çocuk yaşta anne olanların da bulunduğu kızlarını okula göndermeye ikna etmek için evlerine gittiği ifade edildi.

Eğitime Erişimdeki Eşitsizlikler Arttı

Raporda, çocukların yalnızca öğrenmekten değil, sosyal ilişkiler ve evin dışında hayat tecrübeleri edinmekten de geri kaldığına dikkat çekildi.

122 ülkeden verilerin ele alındığı raporda, bunların yalnızca yüzde 60’ının eğitimde telafi planı olduğuna işaret edildi. Raporda, Kovid19 salgınının çocukların eğitime erişimindeki derin eşitsizlikleri daha da artırdığı belirtildi.

UNICEF‘in raporunda, yıkıcı zincir reaksiyonundan kaçınmak için eğitime daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunuldu. Diğer yandan, UNICEF Genel Direktörü Catherine M. Russell, yaptığı açıklamada, çocukların “salgının gizli kayıpları” olduğunu ifade etti.

Russell, ülkelerdeki eğitim bakanlarının eğitimde telafi noktasında planları olması gerektiğini ancak yine de küresel bir taahhüde de ihtiyaç duyulduğunu belirtti. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler