'Rusya-Ukrayna'

Ukrayna’dan AB Ülkelerine Gelen Mültecilerin Yarısı Çocuk

Ukrayna'dan Avrupa Birliği'ye üye ülkelere girenlerin yarısının çocuklardan oluştuğu bildirildi. Çok sayıda refakatsiz çocuk mülteci mevcut.

Romanya sınırından geçen Ukraynalı mülteciler, 2 Mart 2022. Fotoğraf: @mady70 Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

Rusya-Ukrayna savaşından kaçarak komşu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sığınan 3 milyon 800 bin kişinin yaklaşık yarısının çocuk mülteciler olduğu bildirildi.

Refakatsiz Çocuk Mülteciler

AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Avrupa Parlamentosunun Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesindeki “Ukraynalı kadın sığınmacıların durumu” konulu oturumda, AB sınırlarına giren Ukraynalılar hakkında bilgi verdi.

Johansson‘un aktardığı bilgiye göre, bugüne kadar AB sınırlarına 3 milyon 800 bin Ukraynalı girdi. Bu kişilerin 1 milyon 800 bininden fazlasını çocuklar oluşturuyor.

AB’nin verilerinde çocukların 3 bin 600’ünün yanında ailesi veya yakını olmadan AB’ye girdiği görülüyor. Johansson, refakatsiz çocuklarla özel olarak ilgilenildiğini ve bakımlarının yapıldığını aktardı.

Ukraynalı Mültecilerin Bulunduğu Ülkeler

Johansson, hangi AB ülkelerine kaç Ukraynalı gittiği hakkında da bilgi verdi. Buna göre, 2 milyon 300 bin Ukraynalı Polonya’dan, 700 bin Ukraynalı Romanya’dan, 270 bin kişi Macaristan’dan, 240 bin kişi de Slovakya’dan AB sınırlarına girdi.

Bu kişilerin 1 milyonu daha sonra diğer AB ülkelerine dağıldı. Şu anda Polonya’da 1 milyon 500 bin Ukraynalı bulunuyor. Polonya, nüfusuna göre en fazla Ukraynalıya ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunuyor.

Nüfusuna kıyasla en çok Ukraynalıya ev sahipliği yapan ikinci ülke Avusturya, üçüncü ülke ise Çekya. Bu iki ülkenin her birinde 200 binin üzerinde Ukraynalı bulunuyor.

Geçici Koruma Yönergesi

Johansson, savaşın 24 Şubat’ta başlamasından sonra görülen hızlı sığınmacı akının yavaşladığını söyledi. İlk dönemde günde 200 bini bulan girişlerin şu anda 40 bine indiğini aktaran Johansson, AB’nin tarihinde ilk kez harekete geçirdiği Geçici Koruma Yönergesi‘ne başvurular hakkında da bilgi verdi.

Buna göre, 3,8 milyon Ukraynalıdan 800 bini geçici koruma için başvurdu. Ancak iltica başvuruları bunun yanında düşük kaldı. Şu ana kadar 18 bin Ukraynalı AB ülkelerine iltica başvurusunda bulundu.

AB Geçici Koruma Yönergesi ile Ukraynalılar, AB ülkelerinde oturma izni alabilecek, eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanacak, iş bulup çalışabilecek. Ukraynalılara ayrıca sosyal refah yardımı, barınma yardımı ve geçim yardımı gibi imkanlar verilebilecek. Geçici koruma ilk aşamada 1 yıl için verilecek, daha sonra duruma göre iki kez 6’şar ay uzatılması mümkün olacak. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler