"Bosna Hersek"

Potoçari Anıt Merkezi’nin Açılmasının Ardından 19 Yıl Geçti

Srebrenitsa Soykırımı kurbanları, ilk toplu cenaze töreninin gerçekleştiği Potoçari Anıt Merkezi'nde 19. yıl dönümünde anıldı.

Fotoğraf: AA.

1992-95 Bosna Savaşı’nda öldürülen Srebrenitsa Soykırımı kurbanlarının “ilk toplu cenazesinin 19. yıl dönümü”, Srebrenitsa şehrindeki Potoçari Anıt Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.

“Soykırım Kurbanlarının Yakınları Hâlâ Adalet Peşinde”

Srebrenitsa Potoçari Anıt Merkezi çalışanları, soykırım kurbanları dernekleri temsilcileri, kurban yakınları ve halkın hazır bulunduğu anma töreninde Fatiha okundu, saygı duruşunda bulunuldu ve çiçekler bırakıldı.

Srebrenitsa Potoçari Anıt Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Sefket Hafizovic, yaptığı konuşmada, kimlikleri belirlenen 600 soykırım kurbanının gömüldüğü ilk cenaze töreninin üzerinden 19 yıl geçtiğinin altını çizerek, “Munira annenin (Srebrenitsa Soykırımı kurban yakını) dediği gibi bu büyük bir buluşma oldu. Evlatlarımız, babalarımız, eşlerimiz bize tabutların içinde döndü.” diye konuştu.

Hafizovic, “Burası annelerin evlatlarını, eşlerin kocalarını, çocukların babalarını son gördüğü yer oldu. Burada 8 binden fazla insanın canına kıyıldı. Soykırım kurbanlarının yakınları hâlâ adalet umudu içinde.” ifadelerini kullandı.

Srebrenitsa Potoçari’de İlk Toplu Cenaze Töreni

Srebrenitsa Potoçari Anıt Merkezi’nde 2003 yılında 1992-95 Bosna Savaşı Srebrenitsa Soykırımı kurbanları için üç toplu cenaze töreni düzenlenmişti.

İlk cenaze töreni, 600 soykırım kurbanının gömüldüğü 31 Mart 2003’te yapılmıştı. İkinci cenaze, 282 kurbanın gömüldüğü 11 Temmuz 2003’te, üçüncü cenaze ise 107 kişinin gömüldüğü 20 Eylül 2003’te gerçekleşmişti. 2003 yılında toplam 989 soykırım kurbanının cenazeleri toprağa verilmişti.

Srebrenitsa ve civarında şimdiye kadar 6 bin 671 soykırım kurbanı Srebrenitsa Potoçari Anıt Merkezi mezarlığına ve 250 kurban ise aile üyelerinin isteğiyle yerel mezarlıklara defnedildi.

Bir Başka Kurbanın Kalıntılarına Ulaşıldı

Bosna Hersek‘in Batunac bölgesinde bulunan toplu mezardan, Bosna Savaşı sırasında öldürülen en az 1 kişinin kalıntıları çıkarıldı.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Sözcüsü Emza Fazlic, Bratunac bölgesinde bulunan kalıntıların, 1995’te Srebretnisa’da öldürüldüğü düşünülen en az 1 Boşnak’a ait olduğunu söyledi.

Fazlic, çıkarılan kurban ya da kurbanlara ait kemiklerin, DNA analizine gönderildiğinin de altını çizdi. Yapılan kazı çalışmaları, Bosna Hersek Mahkemesi’nin talebi üzerine, Bosna Hersek Savcılığı tarafından takip edildi.

Srebrenitsa Soykırımı

Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar ise toplu mezarlara gömüldü.

Srebrenitsa’da Sırp güçler tarafından öldürüldükten sonra toplu mezarlara gömülen binlerce soykırım kurbanının daha sonra başka yerlere nakledildiği biliniyor.

Soykırımdan sonra açılan toplu mezarlardan çıkarılan ceset kalıntıları tam olmasa da binlerce aile, sevdiklerinin bulunabilen birkaç kemiğini toprağa veriyor. Aradan 26 yıl geçmesine rağmen 1000’e yakın soykırım kurbanının cesedine henüz ulaşılamadı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler