'Başörtüsü Yasağı'

Çalışanlarına Başörtüsü Yasağı Uygulayan Hastane Geri Adım Attı

Almanya'da Müslüman kadın çalışanlarının başörtüsü takmasını istemeyen bir hastane grubu, bu uygulamaya itiraz eden tıp öğrencileriyle yaptığı görüşmelerin ardından yasak uygulamaktan vazgeçti.

Fotoğraf: Wikimedia Commons. Değişiklikler: Perspektif.

Rhein-Ruhr Bölgesi St. Elisabeth Katolik Klinikler Grubu (SEG), bünyesindeki kurumlarda uyguladığı başörtüsü yasağı nedeniyle tıp öğrencileri tarafından eleştiriliyordu. Geçtiğimiz mart ayının başında, Bochum Ruhr Üniversitesi (RUB) Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilciliği başörtülü öğrencilerin staj başvurularını reddeden hastaneler grubuna açık bir mektupla bu ayrımcılığı sonlandırma çağrısında bulunmuştu.

Çalışanlara Hastane Logolu Başörtüsü

Herne merkezli Katolik klinik grubu, bundan sonra Müslüman kadınların hastanelerinde başörtüsü takmalarına izin verileceği sözünü verdi.  Grubun aldığı tek karar bununla değil. Hastaneler grubu, aynı zamanda, masrafları kendisine ait olmak üzere kurumun logosunu taşıyan beyaz başörtüleri yaptırıp, Müslüman kadın çalışanlarının kullanımına sunmak istiyor.

Alman medyasına yansıyan haberlere göre, hastane grubuyla tıp öğrencileri temsilcilerinin pazartesi günü yaptıkları görüşme, bu kararın alınmasını sağladı. Konuyla ilgili demeç veren tıp öğrencileri konseyinden (FSR) Emre Yavuz, SEG yönetimi ile başörtülü işçi çalıştırmanın modern, kozmopolit bir üniversite kliniğinin değerlerine tekabül ettiği konusunda fikir birliğine varabildiklerini söyledi.

Hastane grubu yönetimi, Tıp Fakültesi Dekanlığına 26 Nisan günü gönderdiği mektupta bu anlaşmayı bildirdi ve doğruladı: “Dünkü keyifli sohbete istinaden, gelecekte İslam inancına mensup çalışanların görev başında olan SEG logolu beyaz ve kare şekilli bir giysi giymelerine izin verileceğini size bildirebiliriz.”

Başörtüsü ve Mesleki Kariyer

RUB Rektörü Martin Paul, üniversitenin çeşitlilik, hoşgörü ve kültürel duyarlılık değerlerine uyan bu çözümden memnun kaldığını ifade etti. Tıp Fakültesi Dekanı Andrea Tannapfel ise alınan karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi: “Ruhr Bölgesi, öğrencilerimiz ve hastanalerin üzerinde ulaştığı fikir birliği sayesinde gelişiyor!” Tıp öğrencileri konseyine göre, başörtüsü takan Müslüman kadınlar artık SEG’de çalışma ve üniversite kariyeri yapma fırsatına da sahip olacaklar. Alınan bu karar, söz konusu öğrenciler için yeni kariyer fırsatları manasına geliyor.

Hastaneler grubunda başörtüsü takan tıp öğrencilerinin karşılaştığı problemler yaklaşık bir yıldır gündemdeydi. Son olarak; ocak ayında 24 yaşındaki bir stajyer, grup bünyesinde yer alan Marien Hastanesi’ndeki stajını başörtüsü taktığı için yarıda kesmek zorunda kalmıştı. Konu ile ilgili daha önce yapılan görüşmeler ve anlaşma girişimi de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Stajına son verilen kişi RUB öğrencisi olmamasına rağmen, RUB’un tıp öğrencileri hastanenin yasakçı tutumunu eleştirerek sonlandırılması çağrısında bulunmuş ve hastane grubu yönetimiyle görüşmeler başlatmıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler