Fransa’da Aynı Günde 2 Farklı Cami Saldırısı
Fransa'nın Metz kentinde bir cami kundaklandı. Mulhouse'daki bir diğer camiye ise namaz esnasında camiye İslamofobik bir saldırı yapıldı.
Fransa’nın doğusundaki Metz kentinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Merkez Cami ateşe verildi. Kimliği belirsiz kişilerce dün gece caminin duvarlarına bırakılan 3 molotofkokteylin ateşe verilmesiyle çıkan yangında camide büyük hasar oluştu.
Metz’de İlk Defa Bir Cami Saldırısı Gerçekleşti
DİTİB Metz Merkez Camii Dernek Başkanı Ali Durak, yaptığı açıklamada, saldırının sabaha doğru yapıldığını söyledi. Caminin camlarına molotofkokteyl bağlandığına ancak birinin düşmesiyle caminin tamamen yanmaktan son anda kurtulduğuna dikkati çeken Durak, dış cephede büyük hasar oluştuğunu, camların yandığını aktardı.
Durak, böyle bir saldırıyı beklemediklerini belirterek, “Bunu beklemiyorduk çünkü biz içimize kapanık bir dernek değiliz. Burada Fransızlarla da beraber aktiviteler yapan bir derneğiz. İslami faaliyetlerle birlikte yardım kuruluşu olarak da çalışmalarımız oluyor.” diye konuştu.
Durak, Metz kentinde ilk defa bir camiye saldırı düzenlendiğine işaret ederek, belediye başkanı başta olmak üzere belediyeden yetkililerin kendileriyle iletişime geçtiklerini kaydetti.
Fransa’da İslamofobi Yükselişte
Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesinden (CCMTF) yapılan açıklamada, ülkede Müslüman karşıtı, ırkçı ve yabancı düşmanı fikirlerin yükselişe geçtiği ve Müslüman toplumun hedef hâline geldiği belirtildi.
Açıklamada, saldırının cumhurbaşkanı seçimleriyle daha da belirginleşen ve Fransa’daki Müslümanların yıllardır maruz kaldıkları İslamofobiyle ilişkili olduğu vurgulandı. Saldırının ülkede son dönemde camiler başta olmak üzere ibadethanelerin kapatılmasıyla İslamofobik saldırıların arttığı döneme denk gelmesine işaret edildi. Cami yöneticileri, saldırının faillerinin bir an önce bulunması çağrısı yaptı. Öte yandan dernek temsilcilerinin daha önce güvenlik kameralarının cami ve çevresine takılması talebi Valilikçe gerekçe gösterilmeden reddedildi.
Metz Belediye Başkanı François Grosdidier ise İslamofobik olarak nitelediği saldırıyı kınayarak dayanışma mesajı yayımladı. Saldırının “hoşgörünün hakim olduğu kentin ruhuna zarar verdiğini” dile getiren Grosdidier, kentte eylemi kınamak için cumartesi 12.00’da dayanışma mitingi düzenleyeceklerini aktardı.
Mulhouse’da Sabah Namazında Yapılan Saldırı
Ülkenin doğusundaki Mulhouse kentinde DİTİB’e bağlı bir başka camiye ise İslamofobik saldırı düzenlendi. Fransa basınındaki haberlere göre, Türk Kültür Merkezi (CCT) bünyesindeki caminin duvarına dün sabah namazı esnasında bir şahıs hakaret içerikli ifadeler yazdı.
CCT Başkanı Mustafa Düzenli, ilk defa böyle bir saldırıyla karşılaştıklarını açıkladı. Namaz esnasına denk gelmesi nedeniyle saldırının organize olduğu kanaatini taşıdığını dile getiren Düzenli, imamın namazdan önce saldırının gerçekleştiği duvarın önünden geçtiğini ve bu sırada duvara henüz herhangi bir şeyin yazılmamış olduğunu belirtti.
Düzenli, bölgedeki Müslümanların güvenliğinden endişe duymaya başladığına dikkati çekerek, “Cuma günleri namaz için 1000’den fazla kişi toplanıyor. Bunu yapan daha başka şeylere de kalkışabilir.” diye konuştu.
Cami yetkililerinin şikayette bulunması üzerine polis olaya ilişkin soruşturma başlattı. Belediye Başkanı François Grosdidier saldırıyı İslamofobik olarak niteleyerek, kentte Müslüman topluma dayanışma için cumartesi 12.00’de miting düzenleyeceklerini açıklamıştı.
Fransa’da Artan Cami Saldırıları
Fransa yönetiminin, Ağustos 2021’de kabul ettiği ve Müslümanların hayatına müdahale ettiği, onları ötekileştirdiği gerekçesiyle eleştirilen “ayrılıkçılıkla mücadele” yasasıyla birlikte Müslümanlara ve cami ile mescitlere yönelik saldırılar artış göstermeye başladı.
Ayrıca, ülkede 2 Mart’ta yayımlanan bir raporda, Şubat 2018’den Ocak 2022’ye kadar 25 bine yakın cami, okul, dernek ve iş yerinin kontrol edildiği, aynı dönemde 20’den fazlası cami olmak üzere bu kuruluşların 718’inin kapatıldığı belirtilmişti.
Amerikan gazetesi New York Times da Fransa’da ayrımcı ve İslamofobik muameleye maruz kaldıkları için çok sayıda Müslüman’ın ülkeyi sessizce terk etmelerini haberleştirmiş, haber ülke medyasında uzun süre gündemde kalmıştı. (AA/P)