'Arakanlı Müslümanlar'

Dünya Müslümanları Arakan İçin Saraybosna’da Toplanıyor

Almanya merkezli Hasene Derneğinin öncülüğünde dünya Müslümanları Arakan Çalıştayı’nda bir araya geliyor.

Fotoğraf: Hasene Yardım Derneği. Değişiklikler: Perspektif.

Hasene Yardım Derneğinin davetiyle dünya Müslümanları Arakan Çalıştayı’nda bir araya geliyor. “Mazlum ve Mağdurlar İçin El Ele” sloganı ile dünyanın 100’den fazla ülkesinde insani yardım çalışmalarını yürüten Hasene, mazlum ve mağdurların umudu olmayı sürdürüyor. Dünyanın mazlum ve mağdur halklardan bir tanesi de Myanmar’da etnik temizliğe maruz kalan Arakanlı Müslümanlar.

Arakan Çalıştayı Saraybosna’da Düzenleniyor

Arakan’da yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek için 2018 yılında Almanya’nın Köln şehrinde Arakan Konferansı gerçekleştiren Hasene, ikinci konferansa hazırlık niteliğindeki Arakan Çalıştayı’nı 6 Mayıs 2022 tarihinde Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştiriyor. Uluslararası akademisyenlerin, siyasetçilerin, aktivistlerin ve uzmanların katılımı ile gerçekleştirilecek olan çalıştay iki gün sürecek.

Akademisyen ve Siyasetçilerin Katılımıyla

“Rohingya Krizi: Sırada ne var?” üst başlığıyla toplanacak olan çalıştayda; Arakan Komisyonu Başkanı Muhammet Turhan, Emekli General Mahfuzur Rahman (Bangladeş), Arakan Rohingya Ulusal Örgütü Başkanı Nurul İslam, Eski İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Seweryn Antoni Ozdowsky (Avustralya), Graham Thom (Uluslararası Af Örgütü), uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. CRM Abrar, Dr. Habib Siddiqui ve IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün’ün konuşmaları olacak.

Bosna Hersek ve Arakan’ın Benzerlikleri

Konuyla ilgili Camia Haber’e açıklamalarda bulunan Hasene Yardım Derneği Başkanı Mesud Gülbahar, “Bosna Hersek de Arakan da soykırım yaşamış ülkeler, tarihi anlamda benzerlikler var. Kaderler örtüşüyor. Bundan dolayı bu yıl konferansın gerçekleşeceği ülke olarak Bosna Hersek’i seçtik.” diye konuştu.

İki ülkede acı tecrübeleri birleştirip, tüm dünyanın dikkatini çekmek için mesaj vermek istediklerini belirten Gülbahar, “Buradaki acıları gündemde tutmak istiyoruz. Malum şu andaki Ukrayna krizi ile birlikte Arakan’daki, Yemen’deki ve diğer ülkelerdeki hâlihazırda devam eden acılar unutluyor. Maksat bu acıların unutulmaması.” diye kaydetti.

Arakan Bölgesinde Neler Yaşandı?

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini geçti. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler