'ALMANYA'DA SEÇİMLER'

Almanya’da Schleswig-Holstein Eyalet Meclisi Seçimlerinde Birinci CDU

Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletinde yapılan Eyalet Meclisi seçimlerinde, ilk sandık çıkış anketine göre, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi oyların yüzde 43'ünü alarak birinci parti oldu. CDU'nun açık politikasının Müslümanlar arasında da karşılık bulduğu belirtiliyor. 

Almanya’nın kuzeyinde yer alan Schleswig-Holstein eyaletinde 2,3 milyon seçmen sandığa gitti. ARD’nin açıkladığı ilk sandık çıkış anketine göre CDU, 2017’deki seçimlere göre oyunu 11 puan artırarak yüzde 43 ile birinci çıktı. Böylelikle CDU, eyalette son 40 yılın en yüksek oy oranını almış oldu. Yeşiller Partisi de bir önceki seçimlere göre oylarını 4,1 puan artırarak yüzde 17 ile ikinciliği elde etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise 5 yıl önce yapılan seçimlere göre 11,8 puan kaybederek oyların yüzde 15,5’ini aldı ve seçimlerde üçüncü sırada yer aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) oyların yüzde 7’sini alarak 2017’deki seçimlere göre 4,5 puan oy kaybetti.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise bir önceki seçimlere göre 1 puan kaybederek 4,9 oranında oy aldı. AfD’in yüzde 5’lik seçim barajını geçip geçmeyeceği oyların tamamının sayılmasının ardından belli olacak. Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) oyların yüzde 6’sını alarak mecliste yer alacak. SSW 2017’deki seçimlerde 3,3 oranında oy almıştı.

Bu sonuçlara göre eyalet meclisine CDU 34, Yeşiller 13, SPD 12, FDP ve SSW de 5’er milletvekili gönderecek.

Partilerin Seçim Programlarında İslam ve Müslümanlar

150.000 Müslüman’ın yaşadığı Schleswig-Holstein eyaletinde seçim kampanyalarını Ukrayna Savaşı, enflasyon ve pandemi gibi konular domine etmiş olsa da partilerin eyaletteki Müslümanlara dair politikaları da gündemdeydi. IslamiQ‘in yayınladığı seçim beyannameleri karşılaştırmasına göre CDU’nun seçim programında İslam düşmanlığıyla mücadele, Schleswig-Holstein’daki okullarda inanca dayalı İslam din dersi ve imam eğitimini gerçekleştirmek üzere İslam ilahiyatı bölümünün kurulması gibi maddeler yer aldı. Yeşiller Partisi ise önümüzdeki yasama döneminde Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadeleyi seçim programına taşımıştı. Parti aynı zamanda Müslüman cemaatlerle devlet arasında bir devlet anlaşması imzalanmasını da gündeminde tutuyor.

Perspektif’in 2016 yılında Almanya’daki Devlet Anlaşmalarıyla ilgili hazırladığı dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.
TIKLA

“AfD’nin Başarısızlığının Sürmesini Ümit Ediyorum”

SPD’nin seçim programında İslam ve Müslümanlara dair özel bir gündem maddesi bulunmazken, kamusal alanda başörtüsü konusu parti tarafından özel olarak ele alınmış durumda. Seçim programına göre SPD, okullarda başörtüsü gibi dinî sembollerin kullanımının öğretmenlere bırakılmasını, bunun devletin tarafsızlığıyla uyumlu olacağını ifade ediyor. FDP ise ”İslam’ın eyalette tanınması”, inanca dayalı din derslerinin kaldırılarak etik ve din bilgisi derslerinin sunulması ve Devlet Kilise Hukuku’nun Anayasal Din Hukuku’na doğru geliştirilmesi gibi maddeleri programına taşımış durumda.

Seçimlerin sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Schleswig-Holstein Şurası Başkanı Fatih Mutlu, “CDU ve Yeşiller’in açık ve dürüst kabul politikası Müslümanlar nezdinde de kabul gördü.” dedi. Bundan sonraki süreçte “devlet anlaşması” gibi Müslümanlar açısından vaadedilen hak ve yükümlülüklerin sonuca erdirilmesi gerektiğini belirten Mutlu, AfD’nin seçim barajını geçememesiyle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “AfD’nin güncel politikası bu sonuca yol açtı. Hafta sonu Kuzey Ren-Vestfalya’da gerçekleşecek eyalet seçimlerinde de AfD’nin bu başarısızlık trendinin bu şekilde devam etmesini umut ediyorum.” (P, AA)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler