'Nitelikli İş Gücü Göçü'

Almanya’ya Göç Eden Vasıflı İşçilere Vatandaşlık mı Verilecek?

Almanya'da hükûmet, ülkeyi yurt dışından gelecek vasıflı işçilere daha cazip hâle getirmek için vatandaşlığa kabul ve çoklu vatandaşlık prosedürlerini kolaylaştırmak istiyor.

Fotoğraf: @Kzenon - Shutterstock.

Almanya’daki vasıflı işçi açığı ülke ekonomisini olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor ve bu nedenle federal hükûmet ülkeyi göçmenler için daha cazip hâle getirmek istiyor. Bu kapsamda, çifte ve çoklu vatandaşlıkta ve Alman vatandaşlığına kabulde süreçlerin daha hızlı işletileceği söyleniyor.

Alman Vatandaşlığı İmkânı

Almanya’daki federal hükûmet yurt dışından kalifiye elemanları Alman pasaportu ile ülkeye çekmek istiyor. Pasaporta ek olarak ilerleyen yıllarda çoklu vatandaşlık da mümkün olacak. Hükûmetin “The Pioneer” haber sitesine açıkladığı vasıflı işçiler stratejisine göre “Almanya, vasıflı işçiler için uluslararası rekabette de cazip bir göç ülkesi olmalıdır.”

Bu stratejiye göre, vatandaşlığa kabul ülkeye gelişten beş yıl sonra, “özel entegrasyon başarıları durumunda” ise üç yıl sonra bile gerçekleşebilecek. Plan kapsamında; göç, ikamet ve vatandaşlık yasaları modernize edilecek, prosedürler hızlandırılacak ve basitleştirilecek.

Almanya’nın Vasıflı İşçi Açığı

7 Eylül’de Berlin’de sendikalar ve iş dünyası ile yapılacak üst düzey hükûmet toplantısının ana konusu vasıflı işçi açığı. Hükûmet, kalifiye işçi açığının önümüzdeki yıllarda daha da büyümesini bekliyor. Tahminlere göre; 2026 yılına kadar çalışmaya elverişli nüfus sayısından 240 bin daha fazla işin doldurulması gerekecek. Sektörlere bakıldığında ise; bilgi teknolojisi, eğitim ve sağlık meslekleri ile otel ve restoranlarda öncelikli olarak vasıflı işçi açığı bulunuyor.

Nitelikli iş gücünü arttırmaya yönelik bu planlama, aslında bugüne kadar pek dikkate alınmayan bir soruna da değiniyor: Ülkeye göç eden her iki işçiden birinin, Almanya’da kendisine bir gelecek göremediği ya da ırkçılık ve ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığı için ülkeyi yeniden terk ettiği vurgulanıyor.

Aralık 2021’de iş başı yapan mevcut koalisyon hükûmetinin, emekli maaşlarının gelecekte de istikrarlı bir şekilde ödenebilmesi, demografik dengesizliği ve iş gücü eksikliğini gidermek için her yıl yurtdışından 400 bin nitelikli işçi almak istediği açıklanmıştı. Ve bu ihtiyacın mümkün olan en kısa sürede karşılanması gerektiği dile getirilmişti. Avrupa Birliği (AB) de, Eylül 2021’de, AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek “yüksek nitelikli göçmenleri” çekmek amacıyla 2009’dan beri yürürlükte olan “AB Mavi Kartı” adı verilen uygulamayı daha esnek hâle getirmişti. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler