'Cami Saldırıları'

Camiye Saldırı Tehdidinde Bulunan Kişiye 8 Ay Hapis

Fransa'da camiye saldırı tehdidinde bulunan kişi 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanığa ayrıca 5 yıl silah taşıma ve tehdit ettiği camiye yaklaşma yasağı da getirildi.

Lille Adalet Sarayı © Walencienne / Shutterstock.com; değişiklikler: Perspektif

Le Parisien gazetesinin haberine göre, 2022 Haziran ayında yayınladığı videoda Lille Sud bölgesindeki bir camiye saldırı tehdidinde bulunan 23 yaşındaki Jonathan Dhe hakim karşısına çıktı.

Lille Ceza Mahkemesinde görülen davada, Dhe’ye 8 ay hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca 3 yıl boyunca adli takip altında olmasını kararlaştırdığı sanığın tehdit ettiği camiye yaklaşmasını da yasakladı. Dhe 5 yıl süreyle de üzerinde silah bulunduramayacak.

Bunlara ek olarak mahkeme, Dhe’nin, davanın sivil taraflarına 3 bin 800 avro ödemesine hükmetti.

Mahkeme, sessiz kalmayı tercih eden ve avukat tarafından temsil edilmeyi reddeden sanığın “oldukça rahatsız edici bir kişiliği olduğunun” altını çizdi.

Sanık duruşmalar sırasında tehditleri yapan kişi olduğunu kabul etmiş, ancak alkolün etkisi altında hareket ettiğini, “hiçbir nefret” duymadığını iddia etmişti. Dinî inancı sorulduğunda ise ateist olduğunu söylemişti.

Yeni Zelanda Katliamına Atıfta Bulunmuştu

Jonathan Dhe, Telegram’da yayınlanan videoda Lille Sud camisine saldırı tehdidinde bulunmuş, ilgili kurumlara şikayet edilmesinin ardından “bir dine mensup bir grubu öldürmekle tehdit etmek ve terör eylemi propagandası yapmak” gerekçesiyle 23 Haziran’da gözaltına alınmıştı.

Dhe, videonun bir bölümünde 51 kişinin öldüğü Yeni Zelanda’daki cami saldırılarından duyduğu “memnuniyeti” dile getirmişti. Söz konusu görüntü ilgili kurumlara yapılan başvurular sonucu sosyal medyadan kaldırılmıştı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter’da, Lille kentindeki caminin “ciddi tehditlerin” hedefi olduğunu ve talimatı üzerine ibadethanenin polislerce güvenlik altına alındığını açıklamıştı. 

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019’da cuma namazında otomatik silahlarla terör saldırısında bulunan Avustralyalı terörist Brenton Tarrant, 51 kişiyi öldürmüş, 40 kişiyi de yaralamıştı.

Fransa’da Yükselişe Geçen İslamofobi

Fransa’da camilere ve Müslümanlara yönelik saldırılarda son yıllarda endişe verici bir artış yaşanıyor. Hükûmetin Ağustos 2021’de kabul ettiği tartışmalı “ayrılıkçılıkla mücadele” yasasına paralel olarak ülkede yaşayan Müslümanlar ile cami ve mescitlere yönelik saldırılar da artış gösterdi.

2 Mart’ta yayımlanan bir raporda, Şubat 2018’den Ocak 2022’ye kadar 25 bine yakın cami, okul, dernek ve iş yerinin kontrol edildiği, aynı dönemde 20’den fazlası cami olmak üzere bu kuruluşların 718’inin kapatıldığı belirtilmişti.

Amerikan gazetesi New York Times da Fransa’da ayrımcı ve İslamofobik muameleye maruz kaldıkları için çok sayıda Müslüman’ın ülkeyi sessizce terk etmelerini haberleştirmiş, haber ülke medyasında uzun süre gündemde kalmıştı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler