Ocean Viking Gemisindeki 234 göçmenin 44’ü Sınır Dışı Edilecek
Fransa, İtalya ile arasında krize yol açan ve haftalarca denizde kurtarma gemisinde bekleyen 234 göçmeni kabul ettikten sonra 44'ünün sığınma talebini reddederek sınır dışı etme kararı aldı.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Ocean Viking yardım gemisince kurtarılan ve Toulon Askeri Limanı’na alınan 234 göçmenden 44’ünün Fransa topraklarından çıkarılacağını açıkladı.
Göçmenlerin sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra Fransa’dan menşe ülkelerine gönderileceğini vurgulayan Darmanin, bu kişilerin en kısa sürede gönderilmesi için ilgili ülkelerdeki mevkidaşlarıyla görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Darmanin geri kalan göçmenlerden 44’ünün 18 yaşından küçük olduğunu, aralarında Suriyeli, Sudanlı ve Eritreli göçmenlerin olduğu 60 kişinin ise sığınma taleplerinin değerlendirileceğini ifade etti.
Fransız Bakan kalan göçmenlerin 3’te ikisinin 10 Avrupa ülkesine dağıtılacağını aktardı.
İtalya-Fransa Arasında Düzensiz Göç Krizi
İtalya‘nın Akdeniz’de göçmenleri kurtaran sivil toplum kuruluşu (STK) gemilerine yönelik izlediği “kapalı liman” politikası, Fransa ile arasının açılmasına neden olmuştu. 22 Ekim’de göreve gelen Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükûmetinin, son haftalarda, Akdeniz’de kurtardığı göçmenler için güvenli liman talep eden Avrupa merkezli STK gemilerine limanlarını açmaması, iki ülke ilişkilerinin gerilmesine yol açtı.
İtalya’nın, yakın zamanda Akdeniz’de göçmenleri kurtaran 4 STK gemisine önce limanlarını açmakta direnmesi, ardından da liman verdiği 3 geminin 2’sindeki göçmenleri acil sağlık koşullarına göre “seçerek” tahliye etmesi, söz konusu 4 gemiden 1’ine limanlarını açan Fransa’nın sert tepkisini çekti.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 Kasım’da yaptığı açıklamada, İtalya’nın STK gemilerini kabul etmemesindeki ısrarın “anlaşılmaz bir tercih” olduğunu kaydetmişti. “İtalya’yı sorumlu bir Avrupa devleti gibi davranmamakla” suçlayan Darmanin, Fransa’nın İtalya’dan göçmenleri yeniden yerleştirme programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını duyurmuştu.
Fransa İtalya’nın reddettiği ve 234 göçmenle kabul edilmeyi bekleyen “Ocean Viking” gemisinin Toulon Askeri Limanı’na yanaşmasına ve göçmenleri buraya indirmesine özel bir statü ile izin vermişti.
Akdeniz’deki Düzensiz Göç Sorunu
Akdeniz’in İtalya, Malta ile Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor. Deniz ve hava koşullarının iyi seyrettiği günlerde söz konusu güzergahta göç hareketliliği yoğunlaşıyor.
Denizde yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, Avrupalı devletler yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK’ler, Avrupalı devletlerin “güvenli liman” vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları göçmenleri tahliye etmekte güçlük yaşıyor.
Akdeniz’i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin Avrupa’da ilk ayak bastıkları yer, genellikle İtalya oluyor.
Teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda göçmen, Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor. (AA, P)