'Almanya'da Darbe Operasyonu'

“Aşırı Sağ Uzmanı” Polis Memuru, Aşırı Sağcı Mı?

Almanya'da aşırı sağcılık alanında çalışan devlet güvenlik görevlisinin, darbe planlaması içerisinde olan aşırı sağcı terörist grupla ilişkisi olduğu iddia ediliyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde, aşırı sağcılık alanında çalışan devlet güvenlik servisinden bir polis memurunun, şüpheli terörist grupla ilişkili olabileceği iddia edildi. Almanya’da 7 Aralık Çarşamba günü sabah saatlerinde darbe planladığı iddia edilen bir gruba ülke genelinde operasyon yapılmıştı. Gerçekleştirilen operasyonla 150 mekanda yapılan aramalar sırasında Kriminal Polis Dairesi (LKA) memurları dahil olmak üzere 11 eyalette 3 bin memur görevlendirilmişti. Aşırı sağ alanında çalışan bir uzmanın kendisinin aşırı sağ hareketinin içinde yer alması şüphesi, güvenlik kuvvetleri içindeki önemli bir soruna işaret ediyor.

Çalışması Yasaklandı

Habere göre söz konusu polis memurunun operasyon sırasında resmi olarak çalışması yasaklandı. Memur, silahını teslim etmek zorunda kaldı ve ofisine girmesine izin verilmedi. Medya organı T-Online, bu bilgilerin İçişleri Bakanlığı tarafından teyit edildiğini bildirdi. Bahsi geçen “aşırı sağ uzmanı”, iddia edilen terör örgütünün üyesi ya da destekçisi oldukları şüphesiyle tutuklanan kişilerin içinde yer almıyor.

“Aşırı sağ uzmanı” polis memurunun, “İmparatorluk Vatandaşları” (Alm. “Reichsbürger”) grubuyla birlikte çalıştığı şüphesi doğrulanırsa, bu durum büyük sonuçlar doğurabilir. Zira bu durumda polis memurunun bu gruba yönelik operasyonlar hakkında bilgi vermiş olması ya da soruşturma sonuçlarını diğer görevlilerden gizlemiş olması ihtimal dahilinde. Bu durumda Aşağı Saksonya polisi, son yıllarda aşırı sağa karşı yürüttüğü soruşturma ve operasyonları incelemek zorunda kalabilir.

Darbe Operasyonu

Almanya’da darbe hazırlığında olduğu iddia edilen terörist gruba geniş çaplı bir polis baskını düzenlendi. Federal çapta düzenlenen operasyonda 3 bin polis, farklı şehirlerdeki 150 mekanda arama yaptı. Yapılan baskınlarda terör örgütü üyesi olmak ve darbe planlamak suçuyla 25 kişi gözaltına alındı.

Federal Savcılık 7 Aralık Çarşamba günü sabahın erken saatlerde yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların, 1871 Alman İmparatorluğu’nu örnek alan bir devlet kurmak amacıyla terör örgütü kurmakla suçlandıklarını açıkladı. “İmparatorluk Vatandaşları” ismini taşıyan bu oluşumun üyelerine düzenlenen baskınlarda tanınmış isimler de tutuklandı. Gözaltına alınanlar arasında Berlinli hakim ve aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann da var. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler