'Almanya'

Koalisyon Sözleşmesi Müslümanlar İçin Ne Anlama Geliyor?

CDU ve SPD üç hafta devam eden müzakerelerin ardından koalisyon sözleşmesini imzaladı. Peki sözleşme Berlin'deki Müslümanlar için hangi yenilikleri beraberinde getiriyor?

Fotoğraf: Shutterstock.com

Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) üç hafta devam eden müzakerelerin ardından Berlin’de koalisyon sözleşmesini imzaladı. “Şehir için yeni bir başlangıç yapmak ve yenilenmek istiyoruz.” diyen müstakbel belediye başkanı Kai Wegner (CDU), “Berlin için En İyisi” isimli üç hafta boyunca görüşmeleri yapılan koalisyon sözleşmesinin tanıtımında şehrin daha iyi işlemesi gerektiğinden bahsetti.  Yeni eyalet hükûmetinde senatörlük görevini üstlenecek olan mevcut Berlin Eyalet ve Büyükşehir Belediye Başkanı Franziska Giffey (SPD) ise bir “yön değişikliği”nden bahsetti.

Koalisyon sözleşmesinde Berlin’de Müslüman yaşamına ilişkin ise başörtüsü yasağı, tarafsızlık yasası, İslam düşmanlığı ve imam eğitimi gibi konular ön planda yer alıyor.

Koalisyon sözleşmesinde Berlin’deki Müslümanların şehrin sabit bir parçası olduğu ve canlı kültürel ve dini çeşitlilikleri nedeniyle toplumu zenginleştirdikleri ifade edildi. Buna rağmen tekrar tekrar ayrımcılığa maruz kaldıkları belirtildi. Koalisyonun, Müslümanlara yönelik ayrımcılığı ve her türlü şiddet ve nefret biçimini engellemek için tüm önlemleri alacağı kaydedildi. Ayrıca gelecekteki hükümetin, toplumsal katılımı daha da güçlendirmek için Müslüman toplumlarla işbirliği yapacağı da duyuruldu.

Tarafsızlık Yasasının Geleceği

Yeni hükümet ayrıca, tarafsızlık yasasını “mahkemede kullanılabilir” hale getirmeyi planladığını bildirdi. Koalisyon sözleşmesinin yayınlanmasından kısa bir süre önce, senato eğitim dairesi, tüm okul müdürlerine bir yazı göndererek Müslüman öğretmenler için başörtüsü yasağının kaldırıldığını açıkladı. Başörtüsü takma sadece bazı özel durumlarda yasaklanacak. CDU eyalet başkanı Kai Wegner, okullarda başörtüsü takma hususundaki mevcut yasal durum hakkında eğitim dairesinden gelen genelgeyi de eleştirdi. “Bu (yazı) şu anda yardımcı olmaktan hayli uzak, ancak ileriye bakıyoruz.” diyen CDU politikacısı, ayrıca yeni eyalet hükümetinin görevinin, okullara bu konuyla ilgili kriterler sağlamak olduğuna da vurgu yaptı.

Bunun yanı sıra okullarda Müslüman çocuklar ve İslam konusunda duyarlılığın artırılması için öğretmenlerin ve okulların eğitilmesi gerektiği ve Almanya’daki Müslüman yaşamının çeşitliliği hakkında okullarda bilgi verilerek, mevcut kalıplaşmış düşüncelerin kırılması da koalisyon sözleşmesinde yer alan hedeflerden birkaçı.

Yeni Müslüman Mezarlık Alanlarının Oluşturulması

Berlin’de Müslümanlar mezarlıklar söz konusu olduğunda problemler yaşıyor. Müslüman cenazelerin defni mezarlıklarda hiç yer kalmadığı için durdurulmak zorunda kalıyor. Mevcut mezarlıkların kapasiteleri tükendiği için, yeni hükümet bu konuda da alternatifler sunuyor. Koalisyon sözleşmesinde, Müslümanlar için yeni mezar alanlarının oluşturulması  için mümkün olan en kısa sürede çalışmalara başlayacakları ve cenaze törenlerinin İslami ritüellere göre yapılmasına imkan sağlayacakları yer alıyor. Ayrıca, hükümet cenazelerin 48 saat içinde defnedilmesi için yasal bir dayanak oluşturmak istiyor.

İslam Karşıtlığı

Koalisyon ortakları İslam karşıtlığı konusuna ise sözleşmede ayrı bir bölüm ayırmış durumda. BM Genel Kurulu kararına uygun olarak, 15 Mart “İslam karşıtlığına karşı uluslararası gün” olarak kamuoyunda tematize edilecek. Ayrıca, mevcut olan “Berlin Müslüman Karşıtı Irkçılık Uzman Komisyonu” varlığını sürdürmeye devam edecek. Ayrıca yeni hükümet, bu komisyon ile Müslüman karşıtı ırkçılığa karşı geniş çaplı bir eylem stratejisi geliştirmeyi planlıyor. Eylem stratejisi izleme, farkındalık kampanyası ve mevcut danışma ve güçlendirme yapılarının güçlendirilmesini içerecek. Ayrıca, senatonun, polis ve savcılık için İslam karşıtlığına ilişkin bir kılavuz hazırlayacağı da duyurulanlar arasında.

İmam Eğitiminin Desteklenmesi

CDU ve SPD’nin bir diğer önemli konusu ise imam eğitimi. “Almanya’da eğitim almış imamların Müslüman topluluklarında sorumluluk almaları ve onları yönlendirmeleri için çaba göstereceğiz.” denilerek Berlin’deki İmam eğitiminin organizasyonlarla işbirliği içinde daha da destekleneceği ifade edildi. Ayrıca Berlin’de eğitim almış imamların topluluklarına entegre edilmesi de hedeflenenler arasında. Berlin’deki cami cemaatleri de gönüllü koordinasyon yoluyla toplumsal katılım bağlamında desteklenecek. Bu amaçla, yeni hükümet uygun kriterler geliştirecek. İslam Forumu da bir koordinasyon ofisiyle desteklenecek ve Berlin’de “Müslüman Yaşamı Konsepti” hazırlanacak.

Son olarak, göçmen işçilerin yakın tarihli göç hikayeleriyle ilgilenen bir göç müzesi ve belge merkezi kurulması da yeni hükümetin hedefleri arasında yer alıyor.

Parti Üyelerinin Koalisyon Anlaşmasını Onaylamaları Gerekiyor

Yeni eyalet hükümetinde, CDU ve SPD her biri beş senato yönetimi (bakanlık) üstlenecek. CDU, Belediye Başkanlığı koltuğunu da alacak. Giffey, bakanlık dağılımının şehri her iki partinin birlikte “eşit seviyede”  yönetmek istediğinin bir kanıtı olduğuna değindi. CDU, Şubat ayındaki eyalet seçimlerinde yaklaşık %28’lik bir zaferle SPD’yi yaklaşık on puan geride bırakmıştı.

Bunun yanı sıra yeni siyah-kırmızı senatonun harekete geçebilmesinin önünde aşılması gereken iki etap bulunuyor. SPD, 23 Nisan’da sonucu açıklanacak olan bir üye oylamasına başladı. CDU, ertesi gün bir parti kongresinde hükümet programını oylayacak. CDU’nun Berlin Belediye Başkanı Wegner, 27 Nisan’da Meclis’te hükümet şefi olarak seçilecek, hemen ardından senatör ekibini atayacak. Giffey dahil, kimin hangi görevi üstleneceği, bundan kısa bir süre önce açıklanacak.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler