'Almanya'

Ayrımcılıkla Mücadele Kurumlarına Gelen Şikayetlerin Sayısı Artıyor

Ayrımcılığa uğrayan çoğu insan bu durumu yetkili mercilere bildirmiyor. Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde ise gittikçe daha fazla sayıda vatandaş maruz kaldığı ayrımcılık sebebiyle profesyonel destek almaya cesaret ediyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Baden-Württemberg’deki ayrımcılıkla mücadele kurumlarına yapılan şikayetlerin sayısı son yıllarda belirgin bir şekilde arttı. Eyalet Ayrımcılıkla Mücadele Dairesinin Başkanı Nina Guérin ise, ayrımcılığa uğradığını hisseden herkesin, Baden-Württemberg’de bulunan yoğun danışma ağından destek alabileceklerini belirtiyor.

Eyaletteki ayrımcılıkla mücadele teşkilatlarının çalışmaları en son siyahi bir kadının Heilbronn’daki ayrımcılık karşıtı kuruluşa, bir fırındaki karnaval dekorasyonu sebebiyle rahatsız olduğunu bildirmesiyle öne çıktı. Rafya etekli ve kemik kolyeli yarı çıplak zenci bir kadının olduğu çıkartmada fırıncı, “dekorasyon malzemesinin ayrımcılığa duyarlı hale getirilecek şekilde değiştirilmesi” talebine uymadı. Ayrımcılıkla mücadele teşkilatı linç kampanyasına maruz kalırken, talebe uymayan fırıncı internette övgüler aldı.

Heilbronn’daki bu şikayet istisna değil: Eyaletin Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi 2019 yılında 75, geçen yıl 301 şikayet aldı. Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesinin 2017 yılındaki çalışmasına göre ise son iki yıl içerisinde her üç kişiden biri ayrımcılığa maruz kaldı. Eyalet Ayrımcılıkla Mücadele Dairesinin Başkanı Nina Guérin, en çok ırk ayrımcılığı ve engellilik veya kronik hastalığa dayalı ayrımcılığın ayrımcılık sebepleri arasında yer aldığını ifade ediyor.

İnsanlar Ayrımcılığa Uğradığında Bunu Bildirmiyor

Eyalette Heilbronn‘un yanı sıra aralarında Esslingen, Freiburg, Heidelberg, Tübingen ve Mannheim gibi şehirlerin de bulunduğu dokuz yerel danışmanlık merkezi mevcut. Bu yerel mercilere gelen şikayet sayısı ise 2019 yılında 414’ten 800’e yükseldi. Ancak, Guérin, bu rakamların ayrımcılığa uğrayan kişilerin gerçek sayısını yansıtmadığını söylüyor: “Ayrımcılığa uğrayan çoğu insan bunu bildirmiyor, çünkü birçok insan belki de günlük yaşamda yaşadıklarının ayrımcılık olduğunun farkında değil.”

Danışmanlar, ayrımcılıkla ilgili olası yasal adımlar hakkında bilgi veriyor ve avukat arayışına yardımcı oluyor, şikayet mektupları hazırlıyor veya yardım arayanları arabuluculuk görüşmeleri yapmalarına eşlik ediyorlar.

Guérin’e göre ayrımcılıkla ilgili şikayetlerin sayısı artıyor fakat nedenler nispeten sabit kalıyor. Örneğin geçen yıl yapılan başvuruların yüzde 30’u ırkçı ayrımcılıklarla ilgiliyken, diğer yüzde 30’u engellilik veya kronik hastalık nedeniyle maruz kalınan ayrımcılıklarla ilgiliydi.

Her Yerde Ayrımcılığa Maruz Kalınıyor

Vakaların yüzde 15 ila 20’si, belediye daireleri de dahil olmak üzere yerel dairelerle ilgiliydi. Bununla birlikte, iş yerinde ayrımcılık, başvuru prosedürlerindeki dezavantajlar veya anaokullarında, okullarda ve üniversitelerde yaşanan vakalarla ilgili şikayetler de bildirildi.

Devlet ve yerel makamlar tarafından finanse edilen danışmanların çalışmaları, Genel Eşit Muamele Yasasına dayanıyor. Bu çalışmaların amacı ise “ırk veya etnik köken, cinsiyet, din veya inanç, engellilik, yaş veya cinsel kimliğe dayalı ayrımcılığı önlemek veya ortadan kaldırmak”.

Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi, diğer birçok kuruluşla birlikte, ayrımcılıktan etkilenenlerin kendilerini kamu kuruluşları tarafından yapılan ayrımcılığa karşı daha iyi savunabilmeleri amacıyla eyalet düzeyinde bir ayrımcılıkla mücadele yasası kampanyası yürütüyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler