'Türkiye Seçimleri'

Yurt Dışı ve Gümrüklerde 1 Milyondan Fazla Seçmen Oy Kullandı

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur oylaması için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerden oy kullananların sayısı 1 milyon 153 bin 842 oldu. Oy verme işlemi sırasında konsolosluklar önünde uzun saatler beklenirken zaman zaman gerginlikler de yaşandı.

Fotoğraf: @Cüneyt Karadağ - AA

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, 20 Mayıs’ta başlayan yurt dışı temsilciliklerde ve gümrüklerde oy verme işlemleri sürüyor.

Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) edinilen bilgiye göre, şu ana kadar 1 milyon 99 bin 841 kişi yurt dışı temsilciliklerde, 54 bin 1 kişi de gümrüklerde oy kullandı. Oy veren seçmen sayısı toplam 1 milyon 153 bin 842 oldu.

Almanya’da İlk 2 Günde 393 Bin Seçmen Oy Kullandı

1,5 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da ilk 2 günde 393 bin 580 oy kullanıldı. Stuttgart Başkonsolosluğu bölgesindeki seçim merkezi ilk 2 günde kullanılan 45 bin 574 oyla yine ilk sırada.

Essen Başkonsolosluğu bölgesindeki seçim merkezi ise kullanılan 44 bin 494 oyla ikinci. Düsseldorf ve Köln seçim merkezlerinde de ilk 2 günde kullanılan oy sayıları da ayrı ayrı 30 bin barajını aştı.

Avusturya’da ilk 2 günde 41 bin 826, Fransa’da 134 bin 612, İsveç’te 11 bin 662, İsviçre’de 39 bin 359 oy kullanıldı.

Berlin’de Oy Heyecanı

Berlin’de de ikinci tur için oy verme işlemi yoğun başladı. 20 Mayıs Cumartesi günü sabah 8’de kapılarını açan Berlin Konsolosluğu önünde 3 sokak uzunluğunda sıra oluştu. Konsolosluk yetkilileri ve müşahitler bekleme süresinin uzun olabileceği konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Sabah 9 sularında oy kullanmaya gelen vatandaşlar 2 saatlik bekleyişin ardından oylarını kullanabildiklerini aktardı. İlerleyen saatlerde yoğunluk ve bekleme süresi daha da arttı.

Oy kullanmak üzere konsolosluğa gelen ve sıranın uzunluğunu gören kimi vatandaşlar “Bu sıra gerçek mi? Bu kadarını beklemiyordum.” sözleriyle şaşkınlıklarını ifade ederken,  kimi vatandaşlar da “5 yılda bir oy veriyoruz, bu kadarına da katlanacağız.” diyerek,  sıranın uzunluğuna rağmen insanların geri dönmeyip vatandaşlık haklarını kullanmak için saatlerce beklemeyi göze almasının güzel bir şey.” olduğunu belirtti. Uzaktan geldiğini ifade eden ve ismini vermek istemeyen bir başka vatandaş ise “100 km uzaktan geliyorum, başka günü bekleme şansım yok.” şeklinde konuştu.

Konsolosluk yetkilileri hamilelere, yaşlılara, engellilere ve hasta vatandaşlara öncelik vererek bu vatandaşların sıraya girmeden oylarını kullanabilmesine imkân sağladı.

Oy Kuyruğunda Gerginlikler Yaşandı

Alman polisinin güvenlik amacıyla sokaklarda devriye gezdiği görüldü. Sırada bekleyenler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Seçimlere yoğun ilgi gösteren Alman basını da konsolosluklar önünde hazır bulunarak oy vermek için sırada bekleyenlerle röportaj yaptı. Bu sırada mikrofona konuşan vatandaşlarla çevredekilerin birbirlerine karşılıklı laf atması ile başlayan tartışma ve münakaşalar yaşandı. İnsanların oy sırasında kavga etmesini eleştiren bir seçmen “Kendi vicdanınla baş başa kalıp oy kullanıp gideceksin, ama onun yerine kavga arıyor insanlar.” şeklinde tepki gösterdi.

Düsseldorf’ta da haftasonu seçim yoğunluğu yaşandı. Düsseldorf Başkonsolosluğunda oy vermek için sıraya girenler kalabalığa rağmen sıranın hızlı ilerlediğini ve fazla beklemeden oy kullanabildiklerini belirttiler. Konsolosluktaki organizasyonu öven ve Duisburg’dan gelen Meltem Zorlu “Çok iyi bir organizasyon var. Lahmacun, simit, çay, kahve gibi yiyecek satılan stantlar var. Ayrıca sırada bekleyenler için portatif tuvalet kurmuşlar.” açıklamasında bulundu.

Oy veren vatandaşların konsoloslukların önünden hemen ayrılmadığı, eş ve dostlarıyla sohbet edip, uzun sıranın videosunu çektiği görüldü.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri 24 Mayıs’ta sona erecek, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar devam edecek.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler