'George Floyd'

Irkçı Polis Şiddeti Mağduru George Floyd

George Floyd, 25 Mayıs 2020 tarihinde ABD'de siyahilere yönelik ırkçı polis şiddeti nedeniyle polis memuru Derek Chauvin tarafından öldürüldü. Irkçılık kurbanı Floyd'u saygı ile anıyoruz.

George Floyd Protestosu Fotoğraf:AA | Değişiklikler: Perspektif

Siyahi Amerikalı George Floyd, 25 Mayıs 2020 tarihinde ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis şehrinde polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti. Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına alındığı sırada, 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin’in 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna bastırması suretiyle boğularak öldürüldü. Dakikalarca “nefes alamıyorum” diye yalvarmasına rağmen, polis memuru Chauvin, Floyd’un çağrılarına kulak asmamıştı.

Chauvin Cinayetten Suçlu Bulundu

Minneapolis’teki Hennepin Bölge Mahkemesinde 4 hafta süren yargılamada 20 Nisan’da 12 kişilik jüri, Derek Chauvin’i “cinayet ve kasıtsız adam öldürmekten” suçlu buldu. George Floyd adlı siyahi vatandaşın gözaltı işlemi sırasında polis tarafından boğularak öldürülmesi, siyahilere yönelik orantısız polis şiddeti ve buna bağlı ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme getirmişti. Floyd’un gözaltına alındığı sırasında yoldan geçen biri tarafından cep telefonuna kaydedilen, kurbanın polis gözetiminde can verişine tanıklık eden görüntülerin sosyal medyada yayılması ülke çapında infiale yol açmıştı.

“Nefes alamıyorum”

Görüntülerde bir polisin gözaltı işlemi sırasında, elleri arkadan kelepçelenmiş olarak yüzükoyun kaldırıma yatırılan Floyd’un boynuna dizini dayayarak dakikalarca nefes almasını engellediği, adamın defalarca “Nefes alamıyorum.” diye uyarmasına rağmen dizini boynundan çekmediği ve sonunda nefessiz kalan kurbanın can verdiği görülüyordu.

Yaşanan olayın ardından Floyd’u gözaltına alan Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao ve J. Alexander Kueng görevden ihraç edildi ve çeşitli suçlardan mahkemeye çıktı. Derek Chauvin Nisan 2021’de cinayetten suçlu bulundu ve 22 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç memurun her biri ise birkaç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Polis Şiddeti ve Irkçılık

Bir restoranda güvenlik görevlisi olarak çalışan ve bir market alışverişi sırasında sahteciliğe teşebbüs suçundan gözaltına alınan Floyd’un sokak ortasında herkesin gözü önünde can vermesi, ülkede benzeri olaylarda ortaya çıkan polis şiddeti ve ırkçılık tartışmasını yeniden gündeme getirmişti. Floyd’un ırkçı polis şiddeti nedeniyle ölümünün ardından başta ABD olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük protestolar düzenlendi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler