'Kuzey Amerika'

Müslüman İlahiyatçılar Toplumsal Cinsiyet Ahlakıyla İlgili Bildiri Yayımladı

Kuzey Amerika'dan bir grup Müslüman ilahiyatçı ve vaiz toplumsal cinsiyet ahlakı hakkında bir bildiri yayınladı. Bildiride, İslam'ın cinsel ve cinsiyet ahlakının bazı toplumsal görüşlerle çeliştiği ve bu çelişkinin Müslümanları inançları ile toplumsal kabuller arasında sıkıştırdığına vurgu yapıldı.

Fotoğraf: @Shutterstock.com / SewCreamStudio

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da farklı mezhep ve meşreplere mensup çok sayıda vaiz ve Müslüman ilahiyatçı, kamuoyu tartışmalarının bir sonucu olarak inanç topluluklarının karşılaştığı zorlukları ele alan bir bildiri yayımladı.

İslam’ın toplumda yerleşik cinsel ve toplumsal cinsiyet ahlakının bazı toplumsal görüşlerle çeliştiğine dikkat çekilen bildiride bu çelişkinin Müslümanları inançları ile toplumsal kabuller arasında sıkıştırmaya yönelik olduğu gündeme getirildi.

Dini Grupların Bu Tür Dayatmaları Onaylamaları Beklenilemez

Farklı olmanın veya bir şeye karşı olmanın toplumsal düzeni bozduğu iddialarını reddeden bildiride anayasal olarak farklı olmak hakkına saygı gösterdikleri ancak dinlerin de bunun gibi dayatmaları onaylamalarının beklenmemesi gerektiği ifade edildi.

Bildiride ayrıca LGBTQ uygulamalarının toplum tarafından giderek daha fazla reddedilmesinin, hoşgörüsüzlük ve bağnazlık suçlamalarını getirdiği bu suçlamaların ise bir dayatma olduğu dile getirildi.

Öte yandan LGBTQ merkezli değerlerin ebeveyn izni olmaksızın mevzuat yoluyla okullarda çocuklara öğretilmesinin, bu amaçla bu uygulamaya karşı çıkanların baskı altına alınmasının toplumsal endişeleri daha da artırıldığı ifade edilen bildiride “Böylece ebeveynlerin, bu tür politikalarla kendi çocuklarını kendi dinî inançlarına göre eğitme hakkı ihlal edildiği gibi anayasal din özgürlüğü hakları da ihlal ediliyor.” denildi.

İslam’ın Hükmü Değiştirilemez

Müslümanların cinsel ve toplumsal cinsiyet konularındaki tutumunu da tanımlayan bildiride İslam’ın, cinsel ilişkiye yalnızca evlilik içinde izin verdiği, evliliğin yalnızca bir erkek ve bir kadın arasında olabileceği, İslam’ın evlilik dışı ve aynı cinsle cinsel ilişkiyi açıkça reddettiği aktarıldı.

Ahlaki Farklılıklar Hoşgörüsüzlük ve Şiddete Yol Açmamalı

İslam’ın bu konudaki hükmünün değişmez olduğuna da vurgu yapılan bildiride, bu hükümlerin bireysel veya sosyal eğilimler sebebiyle değiştirilemeyeceğini, ancak LGBTQ düşünceleri savunanlara karşı ayrımcılık yapılmasına da karşı çıktıkları açıklandı: “Sık sık dışlanma ile karşı karşıya kalan bir dini azınlık olarak, ahlaki farklılıkların hoşgörüsüzlüğe veya şiddet teşvikine yol açmaması gerektiğini açıkça belirtiyoruz. İnançları bizimkinden farklı olanlarla barış içinde yaşama konusundaki ahlaki ve anayasal yükümlülüğümüzün de farkındayız.”

Ayrıca bildiride, siyasetçilerin Müslümanları inançlarına aykırı dayatmaları kabullenmeye zorlamaktan kaçınmak ve dinlerini özgürce yaşama haklarını koruma çağrısında bulunulurken, Müslümanlara da inançlarına sarılarak, inançlarının kutsallığını koruma tavsiyesinde de bulunuldu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler