'Nahel M.'nin Öldürülmesi'

“Fransa’da Hükûmet Toplumun Taleplerini Göz Ardı Ediyor”

Fransa'da sokağa çıkma yasağına rağmen gösteriler devam ediyor. Nahel'le birlikte 7 yıl önce polis şiddeti nedeniyle ölen Adama Traore de anıldı. Siyaset bilimci Aurelien Denizeau, 28 Haziran'dan beri süren eylemleri ve hükûmetin politikalarını değerlendirdi.

Fotoğraf:Firas Abdullah - AA.

Fransa Özgür Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Enstitüsü (ILERI) Araştırmacısı Aurelien Denizeau, Fransız polisinin 27 Haziran’da içinde 3 kişi bulunan araca ateş açarak 17 yaşındaki sürücü Nahel M.’yi öldürmesinin ardından başlayan protesto gösterilerini ve hükûmetin politikalarını değerlendirdi.

İkinci Sınıf Vatandaş Olarak Görülme Hissi

Fransa’daki olayların, polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 17 yaşındaki Nahel M.’yi öldürmesiyle başladığına dikkati çeken Denizeau, “Polisin, 17 yaşındaki gençten tehdit aldığı ve buna karşılık ateş açtığı öne sürülmüştü ancak ortaya çıkan görüntüler bunu yalanlar nitelikte.” dedi.

Denizeau, Paris merkezli gösterilerin kısa sürede büyüdüğünü belirterek, hükümetin gerekli adımları atıp polis memurunu cezalandırılmamasının toplumda büyük tepkiye yol açtığını söyledi. Sokak olaylarının ardında pek çok sebep bulunduğunu kaydeden Denizeau, şu değerlendirmede bulundu:

“Göstericiler, öldürülen genç Cezayir kökenli olduğu için polis memurunun ırkçı tavır sergilediğini düşünüyor. Cezayir, Fransa’daki vatandaşlarının güvenliğinden endişe duyduğu açıklaması yaptı. Toplumda Afrika kökenliler, ikinci sınıf vatandaş olarak görülme hissini yaşıyor, devlete karşı öfkesinin esas nedeni de bu. Olayların sadece tek bir sebebi var demek zor.”

Denizeau, Fransa’daki gösterilere destek amacıyla çeşitli ülkelerde de protesto gösterilerinin düzenlendiğine işaret ederek, ülke sınırlarını aşan gösterilerin ezilen ve yok sayılan halklar arasında dayanışma duygusu oluşturduğunu ifade etti.

“Macron Birçok Tutarsız, Çelişkili Açıklama Yapıyor”

Fransa’da hükûmetin, protesto gösterilerine toplumdaki esas talepleri göz ardı ederek yaklaştığının altını çizen Denizeau, siyasetçilerin tepkilerin ardındaki gerçek nedenlere odaklanmak istemediğini dile getirdi.

Denizeau, gösterilerin yatıştırılması için dijital platformlardaki paylaşımlara düzenleme getirilmesi yönündeki Senato kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, birçok tutarsız, çelişkili açıklama yapıyor. Şu ana kadar duruma çözüm bulamadı. Sadece konuşuyor ve insanları suçlayıp sosyal medyayı ve aileleri hedef gösteriyor. Esas sorunun ne olduğunu görmezden geliniyor. Bu da ülkenin gerçeklerini tam olarak anlaşılmadığını gösteriyor. Hükümet ülkedeki gerçek sorunları anlamıyor.”

Polis Şiddetti Herkesi İlgilendiren Bir Sorun

Polisin orantısız güç kullanımının tüm ülke için tehdit oluşturduğuna vurgu yapan Denizeau, “Gösteriler polis şiddetine karşı tepkiydi. Sonra olaylar kontrolden çıkarak büyük öfke patlamasına dönüştü. Fransa’da polis şiddeti sadece göçmen kökenliler için değil tüm Fransız toplumu için ciddi bir sorun.” diye konuştu.

Denizeau, polis teşkilatı içindeki sorunlara da değinerek, “Ülkede polis memurlarının sayısı yeterli değil. Bu yüzden iş yükleri ağır ve stresli. Polisler profesyonel gibi değil, haydut gibi davranıyor. Polis şiddetine karşı sokağa çıkanların gösterilerini bastırmak için yine polis kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

Gösteriler Devam Ediyor: Nahel ile Birlikte Adama Traore Anıldı

Fransa’da 2016’da jandarma aracında hayatını kaybeden siyahi genç Adama Traore için düzenlenen ve 27 Haziran’da Paris’in banliyösü Nanterre’de polis kurşunuyla öldürülen Nahel M. için sokağa çıkan protestocuların da katıldığı gösteri düzenlendi. Resmî makamların yasaklamasına rağmen başkent Paris’te Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ve polis şiddetinin protesto edildiği gösteriye kolluk kuvvetleri müdahale etti.

“Adama için adalet”, “Nahel için adalet” sloganlarının atıldığı gösteride polis Traore’nin kardeşi Youssouf’u yüzüstü yatırarak gözaltına aldı. Paris Emniyetinden yapılan açıklamada 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, yasak olmasına rağmen gösteri düzenlediği gerekçesiyle, Traore’nin kız kardeşi Assa hakkında yasal işlem başlatıldığını duyurdu.

Ayrıca Fransız basını bir polisin Youssouf hakkında suç duyurusunda bulunacağını aktardı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde de gözaltına alınan Youssouf Traore’nin karakoldan sedye ile hastaneye nakledildiği görüldü. Öte yandan Fransız basını, 27 Haziran’da polis kurşunuyla öldürülen Nahel için 90 kuruluşun çağrısıyla bugün düzenleneceği belirtilen gösterilerin Paris dışındaki şehirlerde devam ettiğini aktardı.

Adama Traore, jandarma aracında hayatını kaybetmişti Adama Traore, 19 Temmuz 2016’da kimlik kontrolü sırasında yaşanan gerilim sonrası karakola götürülmek üzere bindirildiği jandarma aracında hayatını kaybetmişti. Olayın ardından yapılan ilk açıklamalarda Traore’nin rahatsızlandığı ve ilk yardım ekibine teslim edildiği öne sürülmüştü. Traore’nin doktor müdahalesinden önce jandarma aracında hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#3

*Tüm alanları doldurunuz

  • Fransa'da Polislerin Müslümanlara Karşı İşlediği İslamofobik Suçlar Arttı
    2023-07-14 09:51:54

    […] 2022’de 13 Afrika kökenli erkeğin polis tarafından öldürüldüğünü aktaran Freschi, “Neredeyse her ay Afrika kökenli bir erkek polisin elinde can vermiş. Bu […]

  • Fransa'da Polis Şiddetine Soruşturma Açıldı
    2023-07-13 17:05:10

    […] beklenen gösterinin yasaklandığını belirtti. Nunez, Nanterre kentinde 27 Haziran’da Nael M. isimli genci öldüren polise destek için düzenlenmesi beklenen iki gösterinin de […]

  • AB, Sosyal Medya Devlerini Uyardı: Kurallara Uyun! Yoksa Kapatırız
    2023-07-12 09:54:08

    […] tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı. Protestocular kolluk kuvvetlerine havai fişek fırlatmıştı. Genci öldüren polis açığa alınmış ve […]

Son Yüklenenler