Fransa’da Dikkat Çeken Kabine Revizyonu
Fransa'da dün akşam ilan edilen kabine revizyonunda uzun süredir eleştirilen Devlet Bakanı Marlène Schiappa ve Eğitim Bakanı Pap Ndiaye'nin görevden alınması dikkat çekti. Ndiaye'nin görevden alınmasında sağ partilerden gelen baskının etkili olduğu iddia ediliyor.
Fransa’da uzun süren bir kararsızlık döneminin ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Elisabeth Borne, kabine değişikliği konusunda anlaştı. Kabinedeki ihtiyatlı kişiler olarak görülen sivil toplum menşeli isimler görevden alınırken yerlerine mevcut hükûmete uygun olduğu düşünülen sadık kişiler ve parlamenterler atandı. Macron yönetiminin bu revizyonla kabineyi daha işlevsel hâle getirmeyi umduğu kaydediliyor.
Kabine Değişikliğindeki Başlıca Atamalar
Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, kabinede değişiklik yapıldı. Hükûmet, başta eğitim ve sağlık bakanlıkları olmak üzere kabinede birçok isimde görev değişikliğine gitti.
Fransa Sağlık Bakanı François Braun, Dayanışma Bakanı Jean-Christophe Combe, Deniz Aşırı Topraklardan Sorumlu Bakan Jean-François Carenco, Kent ve Konuttan Sorumlu Bakan Olivier Klein ve Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakan Isabelle Rome yerine yeni isimler atandı.
Buna göre, Sağlık Bakanlığına Başbakan Elisabeth Borne’un eski kabine müdürü Aurelien Rousseau, Dayanışma ve Aile Bakanlığına ise iktidar partisi Rönesans’ın Meclis Grup Başkanvekili Aurore Berge getirildi. Berge, daha önce iktidar partisinin sözcülüğünü yaparken, 2017 ve 2022’de iki kez milletvekili seçildi.
Deniz Aşırı Topraklardan Sorumlu Bakanlığa, 16 yıldır milletvekili olarak görev alan Demokrasi Hareketi (MoDem) partisi üyesi Philippe Vigier atandı. Marsilya doğumlu milletvekili Sabrina Agresti-Roubache, Kentten Sorumlu Devlet Bakanı, ülkenin kuzey kenti Dunkerque Belediye Başkanı Patrice Vergriete ise Konuttan Sorumlu Bakanı olarak görevlendirildi.
Eğitim Bakanı Değişikliğinde Sağ Kesimin Etkisi
Kamu harcamalarından sorumlu Bakan Gabriel Attal’ın görevinde değişikliğe gidilerek, Eğitim Bakanı olarak görevine devam etmesine karar verildi. Paris Sciences Po Üniversitesinden mezun olan 34 yaşındaki Attal, daha önce milletvekili, Eğitim Bakanlığı nezdinde devlet bakanı ve Hükûmet Sözcüsü olarak görev aldı.
Le Monde’da eski bir siyasetçi ve yazar olan Philippe Meirieu tarafından kaleme alınan bir makalede, Milli Eğitim Bakanı Pap Ndiaye’nin görevden alınma nedeninin, Fransız sağının politik ve eğitimsel değerlerinden uzak durması olduğu iddia edildi. Meiriue, Pap Ndiaye göreve başladığında ülkenin siyasi sol kesimleri ve göçmen kökenlilerince olumlu karşılandığını ve bunun Ndiaye’nin azınlıklar ve ayrımcılık konusunda yaptığı çalışmalarla tanınmasına, Göç Tarihi Müzesi’ne yaptığı katkıları takdir edilmesine ve üniversitelere yöneltilen “İslamcı-solculuk” (Fr. Islamogauchisme) ve diğer fikri suçlamalara karşı dengeli tavırlarıyla saygı duyulan bir entelektüel olmasına dayandığını hatırlatıyor.
Mayıs 2022’de eğitim sistemini iyi tanımadığı eleştirileriyle göreve başlayan Ndiaye, yeni bakış açıları getirememekle ve kısa sürede Cumhurbaşkanı Macron’un doğrudan denetimi altına girmekle eleştiriliyordu. Ndiaye, bakanlığa kendi vizyonunu getirmek yerine Cumhurbaşkanı’nın önerilerini hayata geçirme rotasına girmişti. Meirieu, Ndiaye’nin bu kısıtlı hareket alanına rağmen destek verdiği bazı eğitim projelerinin ve girişimlerinin eleştiri konusu olduğunu ve özellikle sağ kesimlerden gelen tepkilerin görevde kalmasına engel olduğunu aktarıyor. Meirieu’ye göre, Emmanuel Macron’un bu kararında siyasi sağın bariz bir etkisi var.
Görevden Alınan Marlène Schiappa ve Diğer Atamalar
Thomas Cazenave, kamu harcamalarından sorumlu yeni Bakan oldu. Cazenave, daha önce mali müfettiş olarak çalıştı. Ekolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Berangere Couillard’ın görevinde değişikliğe gidilerek, Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakan olarak görev almasına karar verildi. Gençlikten Sorumlu Devlet Bakanı Sarah El Hairy, Biyoçeşitlilikten Sorumlu Devlet Bakanı olarak görevlendirildi. Milletvekili Fadila Khattabi Engelli Bireylerden Sorumlu Bakan olarak, milletvekili Prisca Thevenot ise Gençlikten Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
Başbakanlık nezdinde Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi ve Vakıf Hayatından Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa’nın kabinedeki görevine son verildi. Schiappa, ülkede 2020’de öğretmen Samuel Paty’nin öldürülmesi üzerine “İslami bölücülük”le ve aşırılıkla mücadele için kurulan Marianne Fonu’nun yönetimi konusunda eleştirilmiş ve temmuz ayı başında Senato, Marianne Fonu’nun başarısızlıkları ve eksikliklerinden Schiappa’yı şahsen sorumlu tutmuştu. Medyada, kamuoyuyla paylaşılan bu değerlendirmenin oldukça ciddi olduğu, Schiappa’nın güvenilirliğine zarar verdiği ve siyasi kariyeri açısından belirleyici olacağı ifade edilmişti.
Görevine Devam Eden İsimler
Kabinede görevlerine devam eden isimler arasında, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Sylvie Retailleau, Tarım Bakanı Marc Fesneau, Ekolojik Geçiş ve Bölgesel Uyum Bakanı Christophe Bechu, Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, Dönüşüm ve Kamu Hizmeti Bakanı Stanislas Guerini, Enerji Geçiş Bakanı Agnes Pannier-Runacher, Spor, Olimpik ve Paralimpik Oyunlar Bakanı Amelie Oudea-Castera ve Hükümet Sözcüsü Olivier Veran bulunuyor.
Emmanuel Macron’un da katılım göstereceği yeni kabinenin Bakanlar Kurulu yarın toplanacak. Elisabeth Borne’nin başbakan olarak göreve geldiği 16 Mayıs 2022’den bu yana kabinede iki kez kısmi değişikliğe gidildi. Haziran 2022’de düzenlenen genel seçimde milletvekilli seçilemeyen kabinedeki bazı isimler 4 Temmuz 2022’de görevden alınmıştı. (AA/P)