Avrupa’daki Uluslararası Öğrencilerin İş Piyasasına Entegrasyonu Artıyor
Güncel verilere göre, Hollanda'ya AB dışından gelen uluslararası öğrencilerin ülkede kalma oranı artarak yüzde 32'ye çıktı. Peki, Almanya ve diğer AB ülkelerinde durum nasıl?
Hollanda İstatistik Kurumunun (CBS) 13 Eylül’de paylaştığı güncel verilere göre, uluslararası öğrenci olarak ülkede üniversite eğitimi alan kişilerin, hayatlarını Hollanda’da sürdürme eğilimi artıyor: 2019’da mezun olan uluslararası öğrencilerin üçte biri (yüzde 32) 2020’de Hollanda’da iş sahibi oldu. Önceki yıllarda bu oran yüzde 20 civarında kalmıştı.
Hangi Alan Mezunları Hollanda’da Kalıyor?
Özellikle hizmet, bilgisayar bilimleri, eğitim ve teknoloji alanlarında diploma sahibi olan uluslararası öğrenciler Hollanda’da çalışmaya devam ediyor. Bu alanlardan 2019’da mezun olan öğrencilerin neredeyse yarısı, bir yıl sonra Hollanda’da iş sahibi oldu. Tarım, sanat ve gazetecilik öğrencilerinin Hollanda’da kalma olasılığının ise en düşük olduğu gözlemlendi. Bu alanlardan mezun olanların yalnızca 4’te 1’i bir yıl sonra Hollanda’da iş hayatına atılıyor.
Hollanda Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, haber platformu NOS’a yaptığı açıklamada, daha fazla uluslararası mezunun Hollanda bilgi ekonomisine katkıda bulunmasını iyi bir haber olarak nitelendirdi:
“Özellikle teknoloji ve bilişim teknolojileri gibi personel eksiklliği yaşayan sektörlerde uluslararası yeteneklere çok ihtiyacımız var. CBS araştırması nispeten çok sayıda öğrencinin bu sektörlerde çalışmaya yöneldiğini gösteriyor.”
Uluslararası öğrenci sayısının artması Hollanda bilgi ekonomisi için iyi bir gelişme olsa da ülkedeki üniversitelerin yıllardır aşırı kalabalık amfilerden ve öğrencilere çok az yaşam alanı sunmak zorunda kaldıklarından şikayet ettiği biliniyor.
Dijkgraaf ayrıca, üniversitelerin birçoğunun sadece Hollandaca olarak verilmesine olumlu bakıyor; böylece Hollanda’da kalmak istemediği için Hollandaca öğrenmek istemeyen uluslararası öğrenciler için Hollanda’nın daha az cazip hâle getireceği fikrinde. Dijkgraaf, Hollanda’da hayatına devam eden uluslararası öğrencilerin sayısını arttırmak istediklerini açıkladı:
“İş bulabilmek, uluslararası öğrencilerin kalma şansını artıran faktörlerden biri. Uluslararası öğrencilerin Hollanda ile bağlarını güçlendirerek kalma şanslarını arttırmak istiyorum.”
Kovid-19 pandemisinin de mezuniyet sonrası Hollanda’da kalma oranını etkilemiş olabileceği düşünülüyor olsa da, CBS bunun henüz kesin olarak bilinmediğini belirtiyor. Yine de araştırmanın Kovid-19’un patlak verdiği ve insan hareketliliğinin radikal bir şekilde düştüğü dönemde yapıldığını göz önünde bulundurmak gerekiyor.
AB Ülkelerindeki Durum: Sorunlara Rağmen Artış Var
Avrupa Birliği bünyesindeki Avrupa Göç Ağı (EMN) tarafından 2019’da tamamlanan bir çalışmaya göre, AB ülkelerine gelen uluslararası öğrenci sayısında son yıllarda istikrarlı bir artış söz konusu. Raporda 2017’de AB’ye gelen öğrenciler açısından en popüler destinasyonların Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya olduğu belirtilirken uluslararası öğrencilerin büyük kısmı Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’dan geldi.
Rapora göre, AB ülkelerinin neredeyse yarısı uluslararası öğrencilerin çekilmesini ve mezun olduktan sonra ülkede tutulmasını bir politika önceliği olarak kabul ediyor. Bu çerçevede, AB dışından gelen öğrenciler genellikle gelecekteki yatırım, ekonomik büyüme ve inovasyon için önemli olarak görülüyor. Uluslararası öğrencileri çekmek için en yaygın başvurulan yöntemlerin arasında tanıtım faaliyetleri ve İngilizce dilinde sunulan burslar ve programlar geliyor. AB ülkeleri, ayrıca, yabancı öğrencilerin mezuniyet sonrası ulusal iş piyasasına girişini kolaylaştırmak için politikalar uyguluyor.
Raporun tespit ettiği istikrarlı artışa rağmen hâlen giderilmesi gereken önemli problemler mevcut. Raporda belirtilen zorluklar arasında yabancı dillerde, özellikle İngilizce’de verilen derslerin sınırlı olması, vize ve oturum izni başvurularının uzun işlem süreleri, yetersiz burs fırsatları ve öğrenci konutu sıkıntıları bulunuyor.
Öğrenci çekmeye büyük katkı sağlayan bazı faktörlerin ise öğrencileri mezuniyet sonrası ülkede tutmaya pek yardımcı olamadığı vurgulandı. Örneğin, eğitim dili İngilizce olan programlar uluslararası öğrenci sayısını artırmada olumlu bir etkiye sahip olsa da, bu bölümlerden mezun öğrencilerin -eğitimleri sırasında ülkenin dilini öğrenmedikleri takdirde- uzun vadeli iş piyasasına entegrasyonlarını zorlaştırıyor. Raporda ayrıca, öğrenci vizesi almanın diğer başka sebeplerle göç etmek için amacından saptırılmasını engellemek amacıyla alınan bazı önlemlerin de çeşitli zorluklara yol açtığına değiniliyor.
Almanya’ya Gelen Öğrencilerin Yüzde 28’i Vatandaşlığa Geçti
Alman Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından Ekim 2022’de paylaşılan istatistiklerde, 2006 ile 2011 yılları arasında Almanya’da öğrenim görmeye başlayan 612 bin uluslararası öğrenciden 3’te 1’inden fazlasının uzun vadeli olarak Almanya’da kaldığı belirtildi. Almanya‘daki nitelikli iş gücü eksikliği ve demografik değişim göz önünde bulundurulduğunda, AB dışı ülkelerden gelen öğrenciler, Alman iş gücü piyasası için önemli bir kaynak konumunda.
Destatis, uluslararası öğrencilerin önemli bir kısmının Almanya’daki eğitimlerini takiben sadece yerel iş piyasasında başarılı bir şekilde entegre olmakla kalmadığını, aynı zamanda Alman vatandaşlığına da geçmeyi tercih ettiğini açıkladı. On yıllık ikamet süresinin ardından eski uluslararası öğrencilerin yüzde 28’i Almanya’da kalarak vatandaşlığa kabul edildi. Son 10 yılda Türkiye’den gelen öğrenciler arasında vatandaşlığa geçenlerin oranı yüzde 24 oldu. Kamerunlu (yüzde 50), Brezilyalı (yüzde 34) ve Hintli (yüzde 32) öğrenciler arasında bu süre zarfında vatandaşlığa kabul edilenlerin oranı ise daha yüksek. Rus, Çin ve Amerikan vatandaşı öğrenciler arasında ise bu oranların sırasıyla yüzde 12, yüzde 10 ve yüzde 3 olduğu belirtildi. (P)