BM: Gıdaya Erişim Zorlaşıyor; 333 Milyon Çocuk Aşırı Yoksul
Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sona ermesinin gıda fiyatlarına nasıl yansıyacağı tartışılmaya devam edilirken, güncel verilere göre, dünya genelinde 333 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Gıda güvensizliğinin artmaya devam etmesiyle 1 yıl içinde 24 milyon kişinin daha acil açlık kapsamına girebileceği belirtiliyor.
Tahıl Koridoru Anlaşması çerçevesinde Rusya ve Ukrayna’dan gelen hububat sevkiyatlarının 17 Temmuz’da Rusya tarafından sona erdirilmesi gıda tedarik zincirini küresel anlamda bir kez daha tehlikeye attı. Ukrayna tahılının en büyük tüketicisi konumunda olan Orta Doğu ülkeleri ve Sahra Üstü Afrika ülkeleri maddi açıdan oldukça avantajlı bir ithalat gerçekleştirmişlerdi. Ukrayna’da 17 Temmuz’a kadar sevk edilen 33 milyon ton tahılın yüzde 40’ı Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 30’u Asya’ya, yüzde 12’si ise Afrika ülkelerine gönderilmişti. Sevkiyatın durmasının başta Afrika ülkeleri olmak üzere gıda tedariğinde sorunlar yaşayan ülkeleri daha da zorlaması ve gıda fiyatlarını yeniden arttırması bekleniyor.
Yeni bir tahıl anlaşmasının olup olmayacağı beklenirken yoksulluk ve açlığın çocuklar açısından kapsamını ortaya koyan yeni veriler yayımlandı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Bankası ortaklaşa hazırladıkları “Uluslararası Açlık Sınırına Göre Yoksulluk İçinde Yaşayan Çocuklar” isimli bir rapor yayımladı. Günde 2,15 dolar sınırının altında yaşayan ve “aşırı yoksulluk içinde” olarak kabul edilen çocuk sayısının 2013’ten 2022’ye yüzde 13 azalarak 383 milyondan 333 milyona gerilediğine işaret edilen raporda, Kovid-19 salgını nedeniyle hedeflenenden 30 milyon çocuk geride kalındığı belirtildi.
Aşırı Yoksul Çocukların Yüzde 40’ı Sahra Altı Afrika’da
Raporda gelecek hafta New York’ta başlayacak BM Genel Kurul toplantılarında BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin de ele alınacağına işaret edilerek bu hızda gidilirse 2030’a kadar çocuklarda yoksulluğun bitirilmesi hedefine ulaşılamayacağı kaydedildi.
Sahra Altı Afrika bölgesinin çocuk yoksulluğunda en büyük yükü taşıdığına işaret edilen raporda, dünyadaki “aşırı yoksulluk içindeki” çocukların yüzde 40’ının bu bölgede olduğu belirtildi. Raporda ayrıca bu bölgede 2013’te yüzde 54,8 olan çocuk yoksulluğu oranının da 2022’de yüzde 71,1’e çıktığına işaret edildi. UNICEF ve Dünya Bankası, hükûmetlere ve diğer paydaşlara çocuk yoksulluğunu bitirmek için bu konuya öncelik verilmesi çağrısında bulundu.
BM’den Küresel Gıda Güvenliği Uyarısı
Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) da, gıda yardımlarında yapılan her yüzde 1’lik kesintinin 400 binden fazla insanı açlığın eşiğine itme riski bulunduğunu bildirdi. Merkezi Roma’da bulunan WFP, yaptığı açıklamayla hükûmetleri, küresel gıda güvenliğine ilişkin uyardı.
Yapılan analizler doğrultusunda gıda yardımlarında yapılan her yüzde 1’lik kesintinin, 400 binden fazla insanı açlığın eşiğine itme riski taşıdığını ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, “Uluslararası insani yardım fonları hızla azalırken, WFP de operasyonlarının çoğunda erzak miktarını azaltmak durumunda kalıyor. WFP uzmanları, bunun sonucu olarak gelecek 12 ay içinde yüzde 50 artışla 24 milyon kişinin daha acil açlık seviyesine düşebileceği tahmininde bulunuyor.” ifadeleri kullanıldı.
345 Milyon İnsan Akut Gıda Güvensizliği İçerisinde
Açıklamada görüşlerine yer verilen WFP İcra Direktörü Cindy McCain de “Dünya çapında rekor seviyelerde açlıkla karşı karşıya olan insan sayısı göz önüne alındığında hayat kurtaran yardımları kesmememiz, aksine arttırmamız gerekiyor. Eğer, daha fazla felaketi önlemek için ihtiyacımız olan desteği alamazsak, dünya şüphesiz; daha fazla çatışma, daha fazla huzursuzluk ve daha fazla açlık görecek.” değerlendirmesinde bulundu.
Dünya çapında 345 milyon insanın akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya, bunların 40 milyonunun da acil açlık seviyesinde olduğu kaydedildi. (AA/P)