'Aşırı Sağcı Polisler'

Almanya’da Irkçı Polis Sohbet Gruplarıyla İlgili Soruşturmalar Sürüyor

Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletinde yaklaşık bir yıl önce ırkçı mesajların paylaşıldığı polis sohbet gruplarıyla bağlantılı 49 polis memuru hakkında soruşturma başlatılmıştı. Eyalet İçişleri Bakanı, soruşturmanın "polis teşkilatında yapısal bir ırkçılığa dair herhangi bir bulgu" ortaya koymadığını savundu.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın Rheinland-Pflalz eyaletinde yaklaşık bir yıl önce ırkçı, antisemitist ve engelli bireylere karşı ayrımcı mesajların paylaşıldığı polis sohbet grupları ile bağlantılı olan polis memurları hakkında soruşturma ile ilgili Eyalet İçişleri Bakanı Michael Ebling (SPD), Eyalet Meclisi İçişleri Komisyonunda bilgi verdi. 49 polis memuru hakkında söz konusu olabilecek memur disiplin cezalarının incelendiğini belirten Ebling, bunlardan beşinin cezai kovuşturmaya tabi olduğunu, 44’ünün ise soruşturma kapsamında değerlendirilen sohbet gruplarında pasif olarak yer aldıklarını açıkladı.

Halen 11 disiplin soruşturmasının devam ettiğini bildiren Ebling, soruşturmanın şu ana kadar “polis teşkilatı içerisinde yapısal bir ırkçılığa dair herhangi bir bulgu” ortaya koymadığını savundu.

Nazi Sembollerini Yayma ve Halkı Kışkırtma Suçları

Toplam 12 polis memurunun ceza hukuku kapsamında soruşturulduğunu, bu davalardan yedisinin düştüğünü açıklayan Koblenz Savcılığı, Polis Yüksekokulunun eski bir öğrencisi ve bir polis memuru hakkında Montabaur Çocuk Mahkemesi’nde eski bir nasyonal sosyalist örgütün sembollerini yayma, halkı kışkırtma ve dolandırıcılık suçlarından dava açıldığını aktardı.

Bir federal polis adayına karşı açılan davanın da sonuçlandığı, ancak bu davayla ilgili ayrıntılı bilgi verilemeyeceği aktarılırken, bir başka federal polis adayına karşı açılan davanın Aachen şehri savcılığına devredildiği ve bir diğer polis memuruna karşı açılan davanın ise halen devam ettiği bildirdi.

Polis teşkilatı içerisinde bu “şok edici” vakaların “değer yönelimini daha da güçlendirmek” için bir fırsata çevrildiğini vurgulayan Ebling, yetkili makamlara sorumlu kişilerin atandığını ve bu konuya ilişkin düzenlenen yaklaşık 675 etkinlik kapsamında polis memurlarının ve teşkilat içerisinde çalışanların konuya daha duyarlı hâle getirildiğini belirtti.

“Kafa Temiz, Cep Telefonu Temiz”

“Yansımalı/etkileşimli iletişim”i (Alm. reflektierte Kommunikation) konu eden bir kılavuzun da oluşturulduğuna işaret eden Ebling, Polis Yüksekokulu’nda (Alm. Hochschule der Polizei – HdP) genç polis adaylarının, eğitimlerinin başlangıcında “Kafa temiz, cep telefonu temiz, HdP tavrını koyuyor” başlıklı bir kampanya çerçevesinde duyarlı hâle getirildiklerini aktardı.

Ağustos 2021 yılından bu yana Rheinland-Pfalz eyaletinde polis ve toplum arasındaki ilişkiyi araştıran bir araştırma yürütülüyor. Bakanlık sözcüsü Sonja Bräuer’ın açıklamasına göre, araştırma aynı zamanda polis teşkilatındaki bireysel tutumlar, demokratik değerler, liderlik ve ekip iş birliğine de odaklanıyor. Sonuçların 2024 yılı sonuna kadar alınması bekleniyor.

Aşırı Sağcı Polisler

Son yıllarda, polis memurlarının sohbet gruplarında kullanılan sağcı ve ırkçı ifade ve yorumlarla ilgili vakalar sık sık basına yansımış, ancak suçlananlar çoğu zaman herhangi bir yaptırım veya ceza ile karşılaşmamıştı. En son Essen Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmada yaşları 22 ila 25 arasında değişen 5 polis memurunun, eğitimleri sırasında birbirleriyle yaptıkları dijital sohbetlerde aşırı sağcı ve Nazi sembolleri paylaştığı ortaya çıkarılmıştı.

Üç yıl önce Essen Polis Merkezi’nde ortaya çıkan benzer bir olayda, pek çok memurun aşırı sağcı içerikler paylaştığı tespit edilmiş, ancak çoğunlukla kapalı gruplar içerisinde gerçekleştirildiği için yargılama açısından zorluklar yaşanmıştı.

2017’de Mülheim an der Ruhr kenti polis teşkilatı içerisindeki bir grubun internet üzerinden oluşturdukları özel sohbet gruplarında da Neo-Nazi propagandası yaptıkları ve ırkçı içerikler paylaştıkları basına yansımıştı. Bu olay, bir polis memuru hakkında başlatılan başka bir soruşturma nedeniyle cep telefonuna el konulması ve incelenmesi sonrası gün yüzüne çıkmıştı.

Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanlığının temmuz sonu itibariyle verdiği son bilgilere göre, eyalet polis teşkilatı ile ilgili son altı yıl içerisinde bildirilen 350’den fazla aşırı sağcı vakadan 3’te biri bile kovuşturulmadı. Eyalet hükûmeti, polis memurları ve diğer kamu görevlileri arasında halkı nefret ve düşmanlığa teşvik eden söylemlerin ve aşırı sağcı fikirlerin yayılmasını önlemek için yeni bir yasa çıkarmayı planlıyor. Zira mevcut durumda bu alanda yasal bir boşluk bulunuyor. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler