'Avusturya'

Avusturya’ya İltica Edenlere Kamu Hizmeti Zorunluluğu

Avusturya hükûmeti, iltica başvurusunda bulunanlara yönelik radikal bir değişiklik önerisini gündeme getirdi. Bu öneriye göre, iltica başvuru süreci devam eden kişilerin topluma yararlı işlerde çalışması zorunlu olacak.

Fotoğraf: @shutterstock.com, @Dedii

Avusturya hükûmeti, iltica başvurusunda bulunanlara yönelik radikal bir değişiklik önerisini gündeme getirdi. Bu öneriye göre, iltica başvuru süreci devam eden kişilerin topluma yararlı işlerde çalışması zorunlu olacak. Bu önemli gelişme, Avusturya’nın iltica politikasındaki ciddi değişikliklerin bir parçası olarak görülüyor.

Kamu Hizmeti Zorunlu Hâle Geliyor

Topluma yararlı işlerde çalışmayı kabul etmeyenler, günlük temel ihtiyaçların karşılanması için sunulan temel bakım destek (Alm. “Grundversorgung“) miktarının azaltılması veya tamamen kesilmesi ile karşı karşıya kalacak. İlgili eyaletlerin iltica yetkilileri ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) üyesi İçişleri Bakanı Gerhard Karner bu konuda bir mutabakata vardı. Viyana Federal İçişleri Bakanlığı ise, konuyla ilgili hukuki olarak sağlam bir yasa tasarısı hazırlama görevini üstlendi.

Kesilmesi ya da azaltılması planlanan temel bakım desteği, yemek, konaklama ve giyim yardımı gibi günlük temel ihtiyaçların karşılanması için sunuluyor. İltica başvuru sahiplerinin kamu hizmetini yerine getirme konusundaki kararı bu nedenle ayrı bir önem arz ediyor. 

Ülkedeki Mevcut Uygulama Sıkılaşıyor

Kamu yararına hizmet ile aynı zamanda, iltica başvuru sahiplerinin topluma daha iyi entegre olmaları hedefleniyor. Bu yeni plan, Avusturya’daki mevcut uygulamayı önemli ölçüde sıkılaştırıyor. Şimdiye kadar, iltica başvurusu sahipleri, Avusturya’da bulunan aile üyeleri için aylık en fazla 110 Euro ve her ek aile üyesi için 80 Euro gibi düşük bir ücret karşılığında federal, yerel ve belediye düzeyinde topluma yararlı işler yapabiliyorlardı. Ancak bu tamamen gönüllü bir zeminde gerçekleşiyordu. Yeni öneri ile, bu işler zorunlu bir hâle geliyor.

Ayrıca, Avusturya’da iltica başvurusunda bulunanlara, ilk üç ay boyunca düzenli iş piyasasında çalışma izni verilmemekte, ancak sonrasında bu kişiler çoğunlukla tarım ve turizm gibi sektörlerde çalışmak üzere “istihdam izni” alabilmekteler.

Kamu Hizmeti ve Entegrasyon

Yukarı Avusturya’nın (Alm. “Oberösterreich”) iltica yetkilisi Wolfgang Hattmannsdorfer (ÖVP), konuya ilişkin, “İnsanlar, onları kabul eden ülkeye karşı da bir sorumluluğa sahipler.” açıklamasında bulundu. Vorarlberg eyaletinin ilgili bakanı Christian Ganter (ÖVP) ise, topluma yararlı işlerin düzenli bir günlük rutin oluşturulmasına ve iltica başvurusunda bulunan kişilerin yerel halkla temas kurmasına yol açacağını ve bu nedenle entegrasyonu artıracağına vurgu yaptı. Ayrıca Ganter, iltica başvuru sahiplerinin bu şekilde daha kolay Almanca öğrenebileceklerine de dikkat çekti.

Yukarı Avusturya’nın Yeşilleri ise, temel bakım ile çalışma zorunluluğunu bir araya getirmenin, ahlaki alanda sıkıntıya yol açacağı kanaatinde. Yeşiller bunun yerine iltica başvurusunda bulunanlar için düzenli iş piyasasının açılmasını talep ediyor.

Muhtemel Yaptırımlar Üzerine Tartışmalar

Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yasa tasarısı hazırlanırken kritik olan bir konu da, iltica başvurusu sahiplerinin gelecekte topluma yararlı işi reddettiklerinde nasıl cezalandırılabilecekleri konusu. Avrupa hukuku gereği, temel desteklerin tamamen kesilmesi hukuki olarak zor ve sorunlu olabilir. Öte yandan, iltica başvurusunda bulunanların topluma yararlı işleri reddettiklerinde cezasız bırakılmaları da zorunlu kamu hizmeti yükümlülüğü ile bağdaşmıyor.

Almanya’ya Nasıl Etki Edecek?

Avusturya’nın bu kararının Almanya’ya da etki edebileceği ve iltica başvuru sahiplerinin entegrasyonu ve genel olarak iltica politikası konularına yönelik tartışmayı daha da kızıştırabileceği düşünülüyor.

Almanya’da da bazı bölgelerde iltica başvuru sahiplerinin iş yükümlülüğüne dair talepler bulunuyor. Ancak, “trafik ışığı” koalisyonu (Alm. “Ampelkoalition”) zorunlu topluma yararlı işi reddediyor. Bunun yerine, federal hükûmet politikacıları, Almanya’ya belirli bir tarihten önce gelip özellikle nitelikli olan iltica başvuru sahiplerine daha hızlı bir şekilde düzenli işe başlama izni vermek gibi daha yeni önlemlere yöneliyor. Bu bağlamda Alman hükûmetinin, entegrasyonu teşvik etmek için farklı yaklaşımlar izlemeyi tercih ettiği biliniyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler