'İsviçre'

İsviçre’de Genel Seçimlerin Kazananı: Aşırı Sağ

İsviçre'de dün yapılan genel seçimin resmî sonuçlarına göre, aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) oylarını artırarak birinci parti olmayı sürdürürken, Yeşiller Partisi büyük oy kaybı yaşadı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Avrupa siyasetinde sağa kayan ülkeler arasına bir yenisi daha eklendi. İsviçre’de dün yapılan genel seçimlerde sandıklardan çıkan resmî sonuçlara göre, aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) oylarını bir önceki döneme göre 3,4 puan artırdı ve yüzde 28,5 ile birinci parti olarak parlamentoda 9 koltuk daha kazandı.

Seçim kampanyasında özellikle göç konusundaki tutumları ile oy toplayan SVP “bıçaklı saldırı posterlerini” yeniden kullandı. Bu posterler ile beraber “sığınmacı yurdunda bıçaklı saldırı – bunu istemeyen SVP’ye oy versin” gibi sloganlar kullanan SVP’nin korku ortamı yaratarak seçimlerdeki başarısını elde ettiği düşünülüyor.

Seçim sonuçları hükümetin bileşimini değiştirmiyor. Yıllardır en fazla seçmen desteğine sahip olan partiler hükümeti oluşturuyor, bunun içinde SVP de bulunuyor.

Seçimlerin Kaybedeni: Yeşiller Partisi

Geçen seçimde büyük çıkış yaparak oyların yüzde 9,4’ünü alan Yeşiller Partisi bu seçimde, 3,8 puanlık oy ile beraber 5 koltuk kaybetti.

İsviçre Sosyal Demokrat Partisi (SP) ise 1,1 puanlık artışla oyların yüzde 18’sini alarak parlamentodaki koltuklarına 2 koltuk daha ekleyebildi.

Hıristiyan Merkezi Partisi oyların yüzde 14,6’sını alırken, Liberal Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 14,4 oranında oyda kaldı.

Alman televizyonu SWR’e konuşan Yeşiller Parti Lideri Balthasar Glättli, SVP’nin agresif seçim kampanyasına dikkat çekerek “Göç meselesini tartışmak bir şeydir. Ancak 10 milyonluk bir nüfusa sahip olan İsviçre’yi sadece siyahiler ve mültecilerle gösteren posterler ve broşürler kullanıyorsanız, bu benim için ırkçı bir seçim kampanyasıdır. Böyle bir kampanyanın hala sandıkta ödüllendiriliyor olması beni çok endişelendiriyor.” ifadelerinde bulundu

İsviçre’de 5,5 Milyon Seçmen Oy Kullanma Hakkına Sahip

Yaklaşık 5,5 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu İsviçre’de, 200 kişilik Federal Meclis (Halk Meclisi) ile 46 kişilik Kantonlar Meclisi üyeleri genel seçimlerle belirleniyor.

Dün yerel saatle 10.00’da başlayan oy kullanma işlemi saat 12.00’de sona erdi.

İsviçre’de seçmenler, tercihlerini sandıkta, elektronik ortamda veya mektup yöntemiyle yapabiliyor.

Seçmenlerin yaklaşık yüzde 90’ı sandık başına gitmeden mektup veya elektronik oylamayı tercih ederken, yüzde 10’u da oyunu sandıklarda kullanıyor. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler