'Almanya'da Dinî Cemaatler'

Almanya’da Dinî Cemaatlerin İçişleri Bakanlığı ile Toplantısından Ortak Bildiri

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı müsteşarları, ülkedeki İslami ve dinî cemaatler ile Orta Doğu'daki son gelişmelerin Almanya'daki toplumsal yaşam ve güvenliğe olan etkilerini değerlendirmek amacıyla bir araya geldi. Görüşme sonucunda cemaatler ortak bir bildiri hazırladılar.

Fotoğraf: @BMI

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı müsteşarları Juliane Seifert ve Hans-Georg Engelke, 17 Ekim 2023 tarihinde ülkedeki İslami ve dinî cemaat temsilcileriyle bir araya geldiler. Berlin’de bulunan bakanlık binasında gerçekleşen toplantı, Orta Doğu’daki güncel olayların Almanya’daki toplumsal yaşam ve güvenliğe olan etkilerini ele almak amacıyla düzenlendi. Hızlı bir şekilde düzenlenen toplantı, önceki görüşme formatlarıyla benzerlik içindeydi. İslami ve dinî cemaatlerle yapılan bu karşılıklı görüşme, açık ve yapıcı bir zeminde gerçekleşti. Görüşmeye katılan cemaatler ortak bir bildiri hazırladılar.

“Almanya’da Barışı Koruma Sorumluluğumuz Bulunmaktadır”

Yayımlanan bildiri şu şekildeydi:

“Hamas’ın 7 Ekim tarihinde İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği terörist saldırı, hepimizi derinden etkiledi. Bu vahşet eylemini en sert şekilde kınıyoruz.

Bu olay nedeniyle yakınlarını veya arkadaşlarını kaybeden ya da yakınları ve arkadaşları rehin alınan insanlarla birlikte üzülüyor ve endişeleniyoruz. Onların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

İsrail ve Filistin taraflarında ve bölgede yaşayan diğer insanlar arasında daha fazla sivil kayıp ve acı yaşanmasının önüne geçilmelidir.

Demokrasimizin önemli bir özelliği de ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğünün garanti altına alınmasıdır. Ancak bu özgürlükler, nefret, kışkırtma ve şiddete teşvik ettiği noktalarda sınırlanır. Almanya’da antisemitizme yer yoktur. Bu ilkeyle görüşmelere devam ediyoruz.”

Kimler Katıldı?

Toplantıya 11 İslami ve dinî cemaat katıldı. Bunlar, Müslüman Ahmediye Cemaati Almanya (Alm. “Ahmadiyya Muslim Jamaat Deutschland K.d.ö.R.AMJ”), Alevi Cemaati Almanya (Alm. “Alevitische Gemeinde Deutschland K.d.ö.R. – AABF”), Maliki Cemaati Birliği Almanya (Alm. “Bündnis Malikitische Gemeinde Deutschland e.V.  – BMG”), Almanya Bosna-Hersek İslam Cemaati (Alm. “Islamische Gemeinschaft der Bosniaken in Deutschland – Zentralrat e.V. – IGBD”), Almanya İslam Konseyi (Alm. “Islamrat für die Bundesrepublik Deutschland e.V. – IRD”), Liberal İslam Birliği Derneği (Alm. “Liberal-Islamischer Bund e.V. – LIB”), MTO Shahmaghsoudi Derneği (Alm. “MTO Shahmaghsoudi K.d.ö.R.“), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (Alm. “Türkisch-Islamische Union der Anstalt für Religion e.V. – DITIB”), Almanya İslam Arnavut Merkezleri Birliği (Alm. “Union der Islamisch-Albanischen Zentren in Deutschland e.V. – UIAZD”), İslam Kültür Merkezleri Birliği (Alm. “Verband der Islamischen Kulturzentren e.V. – VIKZ”), Almanya Faslı Müslümanları Merkez Konseyi (Alm. “Zentralrat der Marokkaner in Deutschland e.V. – ZRMD”) cemaatleriydi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Abdullah Birisi
    2023-10-25 02:25:43

    Yahudi Aydınlardan Mektup haberinizdeki metin yani mektup bile bu bildiriden daha insancıl! Yahudi Aydınlar müslümanım diyen gurup ve cemaatlerden daha akli selim ve adil. Nasıl böyle bir bildirinin altına imza atarlar? İnanıyorum ki; korkak ve pısırıklıktan dolayıdır. Önlerine koymuşlar ve imzalayın demişlerdir. Ama bu müslümanım diyen tipler en azından Yahudi Aydınlar gibi olabilirlerdi. Allah müslümanları bu tür müslüman kılıklılardan korusun!

Son Yüklenenler