'Ayrılıkçılıkla Mücadele Yasası'

Fransa Müslümanlara Ait Okulları Hedef Almaya Devam Ediyor

Fransa'da hükûmetin Müslümanlara ait okullara yönelik tartışmalı girişimleri devam ediyor. Hükûmetin hedefinde bu defa Avicenne Ortaokulu var. Nice şehrinde bulunan Müslümanlara ait özel okul kapatılma riski ile karşı karşıya.

©Smolaw/Shutterstock

Fransa Eğitim Bakanı Nicole Belloubet, Nice kentindeki Müslümanlara ait özel bir okul olan Avicenne Ortaokulunu finansal kaynaklarında belirsizlik olduğu gerekçesiyle kapatacaklarını bildirdi.

France 2 televizyon kanalına konuşan Eğitim Bakanı Belloubet, “yapılan çok sayıda hatırlatmaya rağmen” kolejin finansal kaynaklarının net olarak bildirilmediğini ve bunun 2021 tarihli ayrılıkçılık karşıtı yasaya aykırı olduğunu ileri sürerek ortaokulu yeni eğitim-öğretim döneminde kapatacaklarını söyledi.

Ariane bölgesinde 2015 yılında açılan okul, finansmanının şeffaf olmaması suçlaması ile karşılaşmıştı. Nice Savcılığı konu ile ilgili olarak “güveni kötüye kullanma” suçundan okulla ilgili ön soruşturma başlattı. Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ise bu karardan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Bölgedeki Tek Müslüman Okulu

Avicenne Ortaokulu bölgede bulunan tek Müslüman okulu. Okul aynı zamanda Alpes-Maritimes Müslümanları Birliği’nin başkanı olan Otmane Aissaoui’nin girişimiyle Ariane bölgesinde 2015  yılından beri faaliyet gösteriyor. Müslümanların 2010 yılında komşu La Trinité kasabasında da benzer bir okul açma bir projesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Avicenne Ortaokulunda 99 öğrenci eğitim görüryor ve 24 eğitimci çalışıyor. Okul 2021 yılında çıkan Cumhuriyet Değerleri Yasasına aykırı olarak finansmanı hakkında yeterince kesin bilgi vermemekle suçlanıyor.

Finansman Belirsizliği İddiası

France 2 kanalına konuşan Eğitim Bakanı Nicole Belloubet, dört sınıfa sahip olan kolej hakkında “finansman kaynakları konusunda pek net değil” değerlendirmelerde bulundu ve bu durumun 2021 yılında yürürlüğe giren kamuoyunda “Ayrılıkçılıkla Mücadele Yasası” olarak bilinen kanuna aykırı olduğunu belirtti. Bakan, “Bu nedenle Nice akademisi rektöründen 2021 yasasını net bir şekilde uygulamasını ve öğrencilerin akademik durumu dikkate alınarak valiye bu kurumun kapatılmasını teklif etmesini istedim” dedi.

Bakan, Nice’in en yoksul bölgelinden olan Ariane’de bulunan okulun “öğrencileriyle ilgilenebilmesi” için yetkililerin okulu kapatma kararını uygulanmasını eylül ayında gerçekleştirebileceğini belirtti. Avicenne Lisesi radikallik veya laiklik karşıtlığı gibi bir konu ile daha önce hiç gündeme gelmemiş bir lise.

Okul Bakanlığın Kararına Tepkili

Avicenne Ortaokulu yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın kapatma kararına tepki gösterildi. Bakanlığın, okul yönetimine ve velilere haber vermeden bu kararını ulusal medyaya duyurduğu aktarılan açıklamada, okulun finansal durumunun açıldığı tarihten beri uzman bir muhasebeci tarafından takip edildiği vurgulandı. Açıklamada, alınan kapatma kararının uygulanmaması için gerekenin yapılacağı kaydedildi.

Okulun avukatı Sefen Guez Guez ise televizyonda yaptığı açıklamalarda ilgili iddialara konu olan bağış tutarının okulun aldığı bağışların sadece yüzde birini oluşturan bireysel bağışlar olduğunu dile getirirken, daha önce valilik tarafından istenen bütün belgelerin defalarca iletilmesine rağmen valiliğin açıklama yapmamasına ve eksiklikleri bildirmemesine vurgu yaptı.

Alpes-Maritimes valisinin, kurumun argümanlarını sunmasına izin verecek prosedürü başlatmak için iki haftası var. İdari kapatma kararının çıkması durumunda ise okul yöneticileri konuyu idare mahkemesine götürebilir.

Fransa’nın İlk Müslüman Lisesine Devlet Desteği Kesilmişti

Fransız hükûmeti daha önce de Müslümanlara ait okullara yönelik kapatma ve finansmanı kesme gibi hukuken tartışmalı kararlara imza atmıştı. Lille’deki Averroès Müslüman Lisesi için kamu yardımlarının sona erdiğinin onaylanmasından sadece birkaç hafta sonra, hükûmetin hedefi haline gelen Avicenne Ortaokulunun kapatılma kararının bu bakımdan bir tesadüften ibaret olmadığı düşünülüyor.

Aralık 2023’te Hauts-de-France Valisi Georges-François Leclerc, Lille kentinde bulunan özel Averroes Lisesi’nin devletle sözleşmesinin iptal edilmesine karar vermişti. Üniversiteye yerleştirme başarısı yüzde 90’ın üstünde olan lisede verilen eğitimin “kaynak ve içerik” açısından Fransa Milli Eğitim Bakanlığı beklentilerinin “tamamını karşılamadığı” ileri sürülerek, okulun “Cumhuriyet değerlerine” uygun hareket etmediği iddia edilmişti. Okul yönetimi bu kararı Danıştay’a taşıyacaklarını bildirmişti.

Averroes Lisesi 2003’te eğitim hayatına başlamış, ilk olarak başörtülü olduğu için diğer eğitim kurumlarına gidemeyen Müslüman öğrencilere kapılarını açmıştı. Birkaç yılda öğrenci sayısını artıran lise 2012’de de ortaokul kısmı faaliyete başlamıştı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler