'Almanya - Seçim 2025'

Erken Seçime Giden Almanya’da Kaç Göçmen Oy Kullanacak?

Almanya'da göçmen kökenli seçmenlerin oranı 2023'te yüzde 12'ye yükseldi. Şubat 2025'teki erken seçim öncesinde artan seçmen kitlesinin katılım oranı ve oy tercihleri ne durumda?

Fotoğraf: Maximilian Martin - Shutterstock.

2023 itibarıyla, Almanya’da göçmen kökenli olan seçmenler genel seçimlerde oy kullanabilecek tüm seçmenlerin yüzde 12’sini oluşturuyor. Wiesbaden’deki Federal İstatistik Ofisinin (DESTATIS) yıllık nüfus sayımı verilerine dayanarak hazırladığı ve 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle paylaştığı bilgiye göre bu oran, 2013’te yüzde 9 seviyesindeydi. 2023 yılına ait veriler, Şubat 2025’te yapılacak erken genel seçimlerinde oy kullanacak göçmen ve göç kökenli seçmenlere dair tahminî bir tablo sunuyor.

Göç Kökenli Alman Vatandaşlarına Dair Temel Bilgiler

2023 nüfus sayımı (Mikrozensus 2023) verilerine göre Almanya’da 18 yaş ve üzerindeki nüfusun dörtte birine denk gelen yaklaşık 17 milyon 100 bin kişi, bireysel olarak ya da ailesi itibarıyla göç geçmişine sahip. Göçmen kökenli kesimin yüzde 41’i (7 milyon 100 bin), Federal Meclis Seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip. Göçmen kökenli seçmenlerin yüzde 27’si, doğumlarından beri Alman vatandaşlığına sahip.

Bu seçmen kesiminin yüzde 37’si ise, sonradan Alman vatandaşlığını geçmiş kişilerden oluşuyor. Yüzde 35’lik bir diğer grup ise Polonya, Romanya ve bazı eski Sovyet ülkelerinden gelen Alman kökenli ve sonradan Alman vatandaşı olan kişilerden (Alm. “Aussiedler und Spätaussiedler”) oluşuyor. Yüzde 1’den daha az olan küçük bir grup ise, en az bir Alman ebeveyn tarafından evlat edinilme yoluyla vatandaşlığa geçen seçmenlerden müteşekkil.

Göçmen Kökenli Seçmenlerin Sandığa Gitme Oranı

Almanya’ya sonradan göç eden yetişkin nüfusun yüzde 36’sı 2023’te oy kullanma hakkına sahipti. Alman vatandaşlığına geçmiş bu seçmen kesiminin Almanya’daki ortalama ikamet süresi ise 32 yıl. Peki Almanya’da doğan ya da çoçuk yaşta Almanya’ya gelen göçmenlerin ne kadarı önümüzdeki seçimlerde oy kullanma hakkına sahip? Bu sorunun cevabı oldukça yüksek: Her iki ebeveyni de göçmen olan kişilerin yüzde 71’inin önümüzdeki seçimlerde oy kullanma hakkı var.

Peki ya seçime katılım oranı? DESTATIS, 2022 yılında Leibniz Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yürütülen Alman Boylamsal Seçim Çalışması (GLES) verilerini temel alarak, bu soruyu da ele aldı. Araştırmada göçmen kökeni olmayan kişiler arasında seçimlere katılım oranının, göçmen kökenlilere kıyasla biraz daha yüksek olduğu ama oranların “birbirlerine yaklaştığı” tespit ediliyor: GLES anketine katılan göçmen kökenli seçmenlerin yüzde 88,4’ü 2021’deki genel seçimlerde oy kullandıklarını ifade etmişti. Göçmen kökeni olmayan katılımcılarda bu oran, yüzde 95,2 olarak ölçülmüştü. Bu veriler, seçimlere gerçekten katılan kişileri değil, araştırmaya katılan kişiler içerisindeki oranı ortaya koyuyor.

Grafik: DESTATIS. Kaynak: Mikrozensus 2023. Değişiklikler: Perspektif.

Göçmen Kökenliler Hangi Siyasi Partilere Oy Veriyor?

1960’ların başlangıcı itibarıyla Türkiye, Portekiz, İspanya ve Balkan ülkelerinden yoğun işçi göçü alan Almanya’da ilk “misafir işçi” nesillerin ve çocuklarının daha çok Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) rağbet ettiği düşünülüyordu. Doğu Bloğu ve eski Sovyet ülkelerinden gelen etnik Alman göçmenler arasında ise Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) adına desteğin yüksek olduğu ifade ediliyordu. Son yıllardaki güncel çalışmalar, eski parti bağlarının kısmen çözülmekte olduğunu gösteriyor. Siyaset bilimciler, özellikle 2010’lı yıllar itibarıyla göçmen kökenli seçmenlerde Sosyal Demokrat Partiye (SPD) olan bağın zayıfladığını ve özellikle Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) gibi diğer partilere olan ilginin arttığı ifade ediyor.

2021’deki son seçimlere ilişkin olarak Duisburg-Essen Üniversitesi, Bamberg Üniversitesi ve Düsseldorf Üniversitesi ortaklığındaki bir araştırma grubu, göçmen kökeni olan kişilerin oy tercihlerini inceledi. Göçmen kökenli nüfusun yoğun olarak yaşadığı şehirlerden biri olan Duisburg’ta yaklaşık 1500 kişiyle yapılan anketin bulgularına göre bu kesimin oy tercihleri, göç geçmişi olmayanlara benzeşiyor.

2022 yılında yayımlanan araştırma kapsamında dört farklı grup mukayese edildi: Türkiye kökenliler, Rusya’daki Alman topluluklarından gelenler, farklı köken ülkelere sahip seçmenler ve göç geçmişi olmayan Alman vatandaşları. Türkiye kökenli seçmenlerin yüzde 39’u SPD’ye, yüzde 17’si CDU/CSU’ya, yüzde 15’i Yeşiller’e, yüzde 13’ü Sol Partiye (Die Linke), yüzde 5’i Hür Demokrat Parti (FDP) ve yüzde 2’sinin aşırı sağcı AfD’ye oy verdiği görüldü. Rusya’dan gelen Almanların yüzde 30’unun SPD, yüzde 20’sinin CDU/CSU, yüzde 28’inin Yeşiller, yüzde 2’sinin Sol Parti, yüzde 7’sinin FDP ve yüzde 6’sının AfD’ye oy attığı tespit edildi. Göçmen kökenli olmayan vatandaşların ise yüzde 34’ünün SPD, yüzde 20’sinin CDU/CSU, yüzde 29’unun Yeşiller, yüzde 3’ünün Sol Parti, yüzde 11’inin FDP ve yüzde 2’sinin AfD lehine tercihte bulunduğu saptandı.

2021’deki genel seçimlerde Duisburg’taki partilere göre oy dağılımı şu şekildeydi: SPD yüzde 40,7, CDU/CSU yüzde 20,7, Yeşiller yüzde 14,3, AfD yüzde 9,5, FDP yüzde 7, Sol Parti yüzde 4,7 ve diğer partiler yüzde 3,5. Almanya genelinde ise SPD yüzde 25,7, CDU/CSU yüzde 24,2, Yeşiller yüzde 14,7, FDP yüzde 11,4, AfD yüzde 10,4, Sol Parti yüzde 4,9 oranlarında oy almıştı. (P)

Perspektif’le Avrupa gündemini günlük takip etmek ister misiniz? Perspektif bültenine kaydolun, Avrupa'daki gelişmeler e-posta kutunuza gelsin.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Erken Seçime Giden Almanya’da Kaç Göçmen Oy Kullanacak? – Göç Araştırmaları Vakfı
    2025-01-08 00:09:52

    […] Kaynak: Perspektif EU https://perspektif.eu/2024/12/18/erken-secime-giden-almanyada-kac-gocmen-oy-kullanacak/ […]

Son Yüklenenler