'Ekonomi'

Almanya’daki Enflasyon ve Tedarik Sorunları Ne Durumda?

Almanya Başbakanı Scholz, ülkenin enflasyonda önceki dönemlerde görülmemiş bir zorlukla karşı karşıya olduğunu söylemişti. Güncel tahminlere göre; ülkedeki tedarik sorunu ise 2023 yılı ortasına kadar devam edecek.

Fotoğraf: @Peeradontax - Shutterstock.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün yaptığı açıklamada, yükselen enerji fiyatları ve enflasyon konusunda tarihi bir zorlukla karşı karşıya olduklarını belirterek, mevcut krizin birkaç ay içinde bitmeyeceğini söylemişti. Ülkede yapılan tahminlere göre, mevcut tedarik problemlerinin ise 2023 yılı ortasına kadar devam edeceği ön görülüyor.

“Enflasyon Yakın Gelecekte Değişmeyecek”

Scholz, 4 Temmuz günü, Almanya’daki fiyat artışlarına karşı ortak araçlar geliştirmek için işverenler ve sendikaların üst düzey temsilcileri ile yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarını ele almak üzere bir araya gelmiş ve görüşme öncesinde “Mevcut kriz birkaç ay içinde bitmeyecek.” ifadelerini kullanmıştı.

Scholz, ayrıca, ülkenin enflasyon ve enerji fiyatları ilişkin “tarihi bir zorlukla” karşı karşıya olduğunu da dile getirmişti ve işveren ve sendika temsilcileriyle enerji ve enflasyon konusunda düzenli olarak bir araya geleceklerini de bildirmişti.

Tedarik Sorunu Ne Durumda?

Avrupa ve Almanya’da enflasyon ve artan enerji fiyatlarına bağlı olarak tedarik zinciri de sorunlu durumda. Konuyla ilgili ülke medyasına açıklamalar yapan Kiel merkezli Dünya Ekonomi Enstitüsü‘nden (IfW) Vincent Stamer, sorununun nedenlerinden biri olarak Kuzey Denizi’ndeki konteyner gemilerinin yükleme ve boşaltma yapamamasını öne çıkardı:  “Küresel yük kapasitesinin yüzde ikisi burada kıpırdamadan duruyor, (gemiler) ne yüklenebiliyor ne de boşaltılabiliyor.”

Çin’in Şanghay ve Zhejiang kentlerindeki limanları önünde de sıkı Kovid-19 tedbirleri nedeniyle yük gemileri haftalardır bekletiliyor. IfW’nin tahminine göre bu bölgenin yük kapasitesi dünyanın yüzde 4’üne denk geliyor.

Almanya’nın önemli ekonomi kuruluşlarından biri olarak gösterilen, Münih’teki Ekonomik Araştırma Enstitüsünün (Ifo) yaptığı bir araştırmaya göre; üretici ve hizmet sağlayıcı firmalar, tedarik problemlerinin 2023’ün yarısına kadar devam edeceğini tahmin ediyor.

Perakende satış firmalarının yüzde 75,7’si sipariş edilen her ürünü teslim edebilecek durumda olmadıklarını rapor ediyor. Aynı oran, mayıs ayındayken yüzde 80 seviyesindeydi. Yaşanan bu görece iyileşmeye rağmen, Ifo Anketler Müdürü Klaus Wohlrabe, “Bu yıl da Noel’e kadar raflarda boşluklar olacak. Tedarik problemleri perakendecilikte kalıcı bir sorun haline geldi.” ön görüsünü kamuoyuyla paylaştı.

Sektörlere Göre Tedarik Sorunu

Araştırmada sektörlere göre tedarik sorununun ne kadar süre daha süreceğine dair projeksiyonlar da yer alıyor. Perakende satış branşları arasında tedarik sorununun en fazla yaşayanların başında bisiklet satıcıları geliyor. Satıcıların hepsi (yüzde 100’ü) mevcut siparişlerin hepsini teslim edemez durumda olduklarını bildirirken, mevcut problemlerin 18 ay daha devam edeceğini tahmin ediyor.

Otomobil satıcıları ve mobilyacılar ise, kendi sektörlerindeki sorunların 1 yıl daha süreceği fikrinde. Giyim sektörü ise bu süreyi 9 ay olarak tahmin ederken, gıda sektörünün ön görüsü ise 8 ay.

Elektirikli ev aletlerinde satıcıların yüzde 98’i sipariş edilen her ürünü teslim edemeyeceklerini bildiriyor. Otomobilde ve inşaat malzemesi satıcılarında ise bu oran yüzde 90 seviyesinde. Tüketici elektroniği ve mobilyada alanlarında ise yüzde 88. Gıda sektöründe  Mayıs ayında tüm firmalar tedarik sıkıntısından yakınırken bu oran yüzde 77’ye düştü. Giyimde ise oran yüzde 54 olarak ölçüldü. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler