"Fransa"

Fransa’da Laiklik Yasasının Değiştirilmesine Dini Kuruluşlardan Tepki

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un "Fransa İslamı" projesi öncesi 1905 Laiklik Yasası’nı da değiştirmek istediğinin ortaya çıkması, ülkedeki 3 büyük dinin temsilcilerininin tepkisini çekti.

14 Kasım 2018 admin
Notre-Dame de Bayeux Katedrali © jenifoto1 @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Fransa’da hükümetin din ve devlet işlerini birbirinden ayıran 1905 Laiklik Yasası’nı da değiştirmek isteğinin ortaya çıkması, ülkedeki 3 büyük dinin temsilcilerininin tepkisini çekti. Hükümetin değişikliği, ülkede İslam’ın finansmanı ile ilgili çerçevenin daha iyi çizilmesi için düşündüğü iddia edildi. Ancak değişiklikle valiliklerin dini kuruluşları kontrol etmelerinin kolaylaştırılması ve vergi avantajından yararlanmak isteyen dini kuruluşların valiliklerden “kalite onayı” almasının zorunlu hale getirilmesi diğer din temsilcilerini de endişelendirdi.

“Kabul Edilemez”

Yasayı değerlendiren Katolik Kiliseleri Piskoposluğu Genel Sekreteri Piskopos Olivier Ribadeau Dumas, Fransa’da 1600 yıldır dini yaşamda yer alan Katolik Kilisesi’nin her beş yılda bir dini faaliyetlerini kanıtlama zorunuluğu ile karşı karşıya kalmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Fransa Protestan Federasyonu Başkanı François Clavairoly de valilikler tarafından yapılacak “kalite kontrol” uygulaması gibi bir adımın doğru olamayacağını söyledi. Fransa’da İslami kurumların yeniden organizasyonunun, diğer dinlere zarar verme pahasına yapılmaması gerektiğini söyledi.

“Devletin Dini Kontrol Altına Alması Gizli İbadet Yerlerini Artırır”

Hükümetin “Fransa İslamı” projesi öncesi düşündüğü yasal değişiklik, ülkedeki Müslüman kuruluşların da tepkisini çekti. Fransa İslam Konseyi Başkanı (CFCM) Ahmet Oğraş, değişiklikle Müslüman derneklerinin 1901 Yasası’ndan 1905 Yasası’na geçişe zorlanmasının yanlış yorumlara açık bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. Oğraş, bu ay düzenleyecekleri “Fransız Müslümanları Kongresi” ile hükümetin Fransa Müslümanları ile ilgili düşündüğü projelere ne yanıt verilmesi gerektiğini tartışacaklarını söyledi.

Bordeaux Büyük Cami İmamı Tarık Oubrou ise Müslümanların din üzerinde devletin kontrolünü görmesinin radikal imamların idaresindeki gizli ibadet yerlerinin daha da çoğalmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. “Fransa İslamı” ile ilgili daha şeffaf bir yapı oluşturulma düşüncesinin 1905 yasasını değiştirerek sağlanamayacağına dikkat çekti.

Hükümet 1905 Laiklik Yasası’nı Değiştirmek İstiyor

Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un, yıl sonunda açıklayacağı “Fransa İslamı” projesi öncesi dini kuruluşların kontrolünü kolaylaştırmak için 1905 Laiklik Yasasını da değiştirmek istediği ortaya çıkmıştı. L’opinion gazetesinde yer alan habere göre hükümet yeni yasa tasarısıyla dini dernekleri 1901 Dernekler Yasası kapsamından çıkararak, 1905 Laiklik Yasası kapsamına alacak.

Değişiklikte en çok tepki ise valiliklerin dini kuruluşları kontrol etmelerinin kolaylaştırılmasına gösterildi. Her 5 yılda bir tekrarlanacak kontrollerde; dini ve mali kurallara uymayan, kamu güvenliğini tehdit eden ya da anayasa ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklere aykırı faaliyette bulunan derneklere vergi avantajlarından yararlanmalarını sağlayacak “kalite onayı” verilmeyecek. Daha önce onay verilenlerin de bu hakkı iptal edilebilecek.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler