'FRANSA'

Fransa’da Tasavvuf Müzesi Kapılarını Açıyor

Fransa'da yaklaşık 3 yıldır hazırlığı devam eden Tasavvuf Müzesi, Paris’in batısındaki Chatou'da bu yıl içerisinde kapılarını açacak.

© muratart@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Fransa’da başkenti Paris’in batısındaki Chatou, Tasavvuf Müzesi’ne ev sahipliği yapacak. MTO Shahmaghsoudi Sufizm Okulu’nun (Maktab Tarighat Oveyssi Shahmaghsoudi) girişimleriyle Louvre Müzesi ve Arap Dünyası Enstitüsü işbirliğinde kurulacak müzenin henüz resmi olarak açıklanmasada haziran ayında açılması bekleniyor.

Yaklaşık 5 milyon avroya mal olacak müze, ondokuzuncu yüzyılın sonlarından kalma bir binada hizmete girecek. Projenin mimarlarından Fatima Baali, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, amaçlarının tasavvufu büyük kitlelere genel sanat eserleri ile birlikte tanıtmak olduğunu aktardı.

Avrupa’da Tasavvufa İlgi Artıyor

Müze ile sufilik üzerine çalışmalar yürüten araştırmacıları ve akademisyenleri de çekmeyi amaçladıklarını kaydeden Baali, “İslam sanatında uzmanlaşmış Sorbonne Universitesi’ndeki profesörler, Louvre Müzesi ve Arap Dünyası Enstitüsü’nün küratörleriyle birlikte çalışıyoruz.” dedi. Baali, batı dünyasında giderek sufiliğe ilginin de arttığına dikkat çekerek, Avrupa’da da sürekli artan bu ilgilin müzenin kurulmasında önemli rol oynadığını söyledi. 

Sanat Eserleri İngiltere, Amerika ve Almanya’dan Getirilecek

Müzede sergilenecek sanat eserlerinin MTO Shahmaghsoudi Sufizm Okulu’nun bulunduğu ülkelerden özellikle de İngiltere, Amerika ve Almanya’dan getirileceği kaydedilirken, tarihi eserler, halılar ve çok sayıda el yazmasının müzede sergileneceği duyuruldu. Proje yetkililerinden Venus Borojeni de şimdilik yaklaşık elli el yazması ve bin litografi topladıklarını duyurdu. 

Projenin temellerinin 3 yıl önce atıldığı da kaydedilirken, bürokratik işlemlerin de bu süreçte halledildiği aktarıldı. Müze ile birlikte açılacak müzeye ait bahçenin de kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacağı bildirildi. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler