Hollanda Hükümetinden Türkçe Dersleri Açıklaması
Hollanda hükümeti, YTB'den Anadolu Hafta Sonu Okulları Destek Programı kapsamında destek alan derneklere müdahale etmek için yasal dayanağı olmadığını açıkladı.
Yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli çocukların Türkçe öğrenimini teşvik etmek amacıyla Türkçe dersleri veren sivil toplum kuruluşlarını desteklemek için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından oluşturulan Anadolu Hafta Sonu Okulları Destek Programı, Ağustos ayında Hollanda Devlet Televizyonu (NOS) tarafından gündeme taşınarak Hollanda siyasetinde tartışmalara sebep olmuştu. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Demokratlar 66 (D66) ve Özgürlük Partisi (PVV) başta olmak üzere birçok siyasi parti tarafından programın Türkiye devleti tarafından siyasi amaçlarla yürütülmek istendiği iddia edilmiş, Anadolu Hafta Sonu Okulları’nda taraflı bilgi verileceği ve Türkiye kökenlilerin entegrasyonunu engelleyeceği belirtilerek hükümetin müdahale etmesi istenmişti.
Hollanda hükümeti yaptığı açıklamada, ülkelerin kendi dillerini ve kültürlerini yurt dışında teşvik etmekte serbest olduklarını belirterek, Hollanda’nın da yurt dışında dil ve kültür faaliyetleri yürüttüğü ve finansal olarak desteklediğini duyurdu. Hafta sonu okullarına bir müdahalede bulunamayacağını belirtti. Hükümet açıklamasında, hafta sonu okullarının resmi eğitim mevzuatına tabi olmadığı için denetlenemeyeceğine de dikkat çekerek, fakat hafta sonu okulları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için araştırma başlatmak istediklerini duyurdu.
Aşırı Sağcı Partiden “Kapatılsın” Önergesi
Siyasi partiler, hükümetin hafta sonu okullarına müdahale etmesi konusunda ısrarını ise sürdürüyor. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin Türkçe hafta sonu okullarının tamamen kapatılması gerektiği yönündeki önergesi 19 Şubat tarihinde Temsilciler Meclisi tarafından reddedildi. Demokratlar 66 ve Hristiyan Demokrat Parti’nin haftasonu okullarının denetlenmesi talebine yönelik önergeleri ise kabul edildi. Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen önergeler, bağlayıcı olmamakla beraber hükümete telkin niteliği taşıyor.
Türk kökenliler tarafından kurulan DENK partisi ise, insanların anadil eğitimi almalarının neden bir aidiyet problemi olarak görüldüğünü veya bir ülkenin siyasi müdahalesi olarak algılandığını sorgulayarak siyasi partilerin tepkilerine karşı itirazda bulundu.
Sadece 3 Lisede Türkçe Seçmeli Ders Olarak Veriliyor
Hollanda’da 2004 yılından beri okullarda Türkçe dersleri verilmiyor. Lisede Türkçeyi seçmeli ders olarak seçmek mümkün, fakat dersin okulda verilip verilmeyeceğine dair karar yetkisi ise okul yönetiminde bulunuyor. Hollanda’da sadece 3 lisede Türkçenin seçmeli ders olarak verildiği bilinmektedir. 2013 yılında Hollanda’da Türk kuruluşlar tarafından Hollanda devletinin anadil derslerini tekrar resmi müfredata dahil etmesi için dava açılmış, Yargıtaya kadar taşınan davada Hollanda devletinin anadil derslerini finanse etme zorunluluğu olmadığına kararı verilmişti. Bu sebeple Anadolu Haftasonu Okulları tartışmaları, aynı zamanda Hollanda Türk toplumunda Türkçe derslerine olan ihtiyacın tekrar gündeme gelmesine de sebep oldu.(hh)