'Almanya'

“2030’da Müslüman Bir Kişi CDU’dan Almanya Başbakanı Olabilir”

Hristiyan Demokrat Birliği Federal Meclis Grup Başkanı Ralph Brinkhaus'un 2030 yılında Müslüman bir kişinin de CDU’dan Almanya başbakanı olabileceği yönündeki sözleri partisinden bir grubun tepkisini çekti.

© canadastock @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Federal Meclis Grup Başkanı Ralph Brinkhaus, 2030 yılında Müslüman bir kişinin de CDU’dan Almanya başbakanı olabileceğini söyledi. IDEA haber ajansının sorularını cevaplayan Brinkhaus, “CDU’dan bir Müslüman 2030 yılında Almanya başbakanı olabilir mi?” sorusuna “Eğer iyi bir siyasetçiyse, bizim değerlerimizi ve siyasi görüşümüzü savunuyorsa, neden olmasın” yanıtını verdi.

Ralph Brinkhaus Hristiyan olmayanlar için de CDU’da kariyer olanakları gördüğünü kaydederek, bazı bölgelerde artık halkın sadece küçük bir kısmının bir kiliseye bağlı olduğunu hatırlattı. “Dolayısıyla bizim değerlerimizi paylaşan, anayasaya bağlı, kişisel sorumluluklarının bilincinde ve dayanışma içinde olanlar CDU’ya gönülden davetlidir” ifadelerini kullandı.

Parti İçinden Tepki Geldi

Brinkhaus’un sözlerine parti içinden bir kısım tepki gösterirken bazı kişiler ise tartışmaların yersiz olduğunun savundu. Bild gazetesine konuşan CDU’nun Mecklenburg Vorpommern Eyalet Teşkilatı Başkanı Vincent Kokert, “Bence Ralph Brinkhaus böyle bir şey söylemiş olamaz. Hayır, ben buna inanmıyorum” dedi. CDU Yönetim Kurulu üyesi Elisabeth Motschmann ise, bu tür tartışmalar ile köklü seçmenlerin güveninin sarsıldığını ileri sürdü. Ayrıca Motschmann, “ CDU’da Merkel ve Annegret Kramp Karrenbauer gibi iki tane başarılı lider kadın varken neden Müslüman bir başbakan üzerinde tartışmalar yürütülüyor?” diye kaydetti.

“Hristiyan Olmak Zorunda Değildir”

CDU iç politika uzmanı Christoph Vries ise, “Parti adına kim başbakan olmak isterse istesin, Hristiyan olmak zorunda değildir ama Hristiyan demokrat değerlerin arkasında durması ve Almanya’ya ait hissetmesi gerekir.” diye konuştu. CDU Schleswig-Holstein Eyalet Eğitim Bakanı Karin Pier de Brinkhaus’u destekleyen açıklamalarda bulundu. Pier, “Tabi ki de bir Müslüman, bir Hintli veya bir Ateist CDU adına başbakan olabilir.” dedi. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler